En for fem, tre for femten.

Jeg fant det jeg lette etter. Første dagen og på en plass jeg ikke helt hadde forventet det. Ved Jordan- elven, der den fortsetter sin vei sørover fra Genesaretssjøen. Da tenkte jeg at dette betyr at jeg bare må kjøpe, så det ble tre glass med daddelhonning. En vanlig, en emd valnøtter og en med sesam. Så skal det bli morro når jeg kommer hjem og skal teste. Spennende.

Ellers utmerker ikke Israel seg med sin ost. Som vi i Norge er lært opp til gulost, kanskje hvitost og brunost snakker de her om hvitost og gulost. Hvitosten er fersk, ser gjerne ut som pudding og smaker ingenting med mindre den er smakssatt med noe, salt inkludert. Gulosten er blekgul fast og smaker lite.

Det som er helt fantastisk her er dadlene. Så ferske, søte og gode. Kjøpte noen kilo i Jeriko i går, ut av bagasjerommet på en bil. Smaker så vanvittig godt. Så ferske dadler kan godt være et godt tilbehør til ost, spesielt om de er salte.

Vin er det lite av på denne turen. Israel er ikke så veldig spennende vinland heller, så det er ikke noe savn. Det foregår rett nok spennende vinting på Golanhøyden. Kanskje en dag.

Skal være her noen dager ennå så mye kan skje.

En for fem, tre for femten. Read Post »

Melk og Honning!

Lørdags morgen i Oslo, tåken har så vidt begynt å lette og solen bryter igjennom. Ser ut til å bli nok en fin ettersommerdag. Det trenger vi, for så vått er det lenge siden jeg har har hatt det gjennom en hel sommer. kan ikke engang huske det fra min barndoms Sunnmørske somre.

Jeg har sett på yr.no, og i Israel er det en diger sol de neste 10 dagene, temperaturer på det øvre 20-tall. Det kan jeg leve godt med, veldig godt faktisk. I-poden er fulladet, A-magasinets kryssord fra i går ligger klart, nøtter er kjøpt inn (må alltid ha med nøtter på tur) og fire timers flytur er for svipptur å regne i denne familien, både for store og små.

Vært i Israel før? Nei, hadde jeg kommet til å reise dit om denne muligheten ikke hadde kommet opp? Kanskje, min kone har tross alt bodd der for mange år siden og jeg ser ikke bort fra at hun hadde på ett eller annet tidspunkt initiert en tur for å vise våre barn hennes Israel. Det er ikke nødvendigvis det samme som det Israel vi kjenner.

Nå skal vi dit, og jeg gleder meg. Sol og varme. Men mest av alt til maten, den annerledes maten. Midt-Østens mat. Falaffel, hummus, kebab, grillet fårekjøtt, kanskje litt ost, masse frukt gjene tørket hvorav dadler og fiken i alle varianter har min spesielle interesse. Vi er jeg ikke opptatt av på denne reisen av flere årsaker, men Israel er ikke et vinland jeg bruker tid på. Libanon er noe helt annet, men dit kal jeg ikke. regner heller ikke med at det flyter over av Chateau Musar og desslike i Israelske butikker.

Men det er altså en del ting jeg har lyst å få med meg når jeg er der. Fersk solmoden fiken (som i kaukasiske Georgia), dadler rett fra palmen. En gren med friske laurbærblad som vi kan tørke selv når vi kommer hjem. Har gjort det før fra ovenfornevnte Georgia, tatt med en hel spekeskinke fra Spania før vi fikk sorten på hver butikk i Norge. Saftige indrefileter fra Sør-Amerika. Kaffe fra ganske mange steder, så jeg får vel med meg en gren denne gangen også.

Og så er det det jeg er aller mest opptatt av, å få tak i, smake og ta med hjem dadddelhonning. Nå er jeg blitt litt besatt av den tanken, så fallhøyden er stor, kanskje er det ikke godt i det hele tatt. Da har jeg i hvert fall prøvt.

I Bibelen, sikkert i det gamle testamentet, snakker man om Israel som et land av melk og honning. Det er utbredt enighet om at når det snakkes om honning så er det ikke tradisjonell bihonning, men altså daddelhonning – Silan. Det gjør det ekstra spennende.

Melk og Honning! Read Post »

Daddelhonning – honning av dadler?

Jeg sitter her og spiser på litt Avdem Fjelldronning mens jeg skriver. Har nettopp gjort en stor oppdagelse, daddelhonning. Jeg er jo veldig opptatt av kontraster, også når det gjelder ost. Det mest nærliggende er spenningen mellom det salte og det søte hvordan det forenes i en slags høyere smak. Roquefort og Sauternes er klassisk. Likeså Stilton og portvin. Og søtt syltetøy.

Jeg er veldig svak for syltetøy til ost og i særdeleshet fikensyltetøy. Gleder meg således til Israelsturen i håp om at det er fikesesong nå. For å si det sånn, da vi bodde i Republikken Georgia for snart 15 år siden var det i hvert fall fikensesong på denne tiden av året, så det er lov å håpe.

Det som imidlertid fanget min oppmerksomhet da jeg drev og Googlet Israelsk ost var det som på engelsk heter the seven species. Altså 7 frukter og korn som er nevnt i Bibelen at finnes i Israel. Selvsagt var fiken en av dem. Dadler en annen. Det ledet imidlertid til noe som kalles Daddelhonning. Pressete dadler med ganske sikkert noe tilsatt krydder eller liknende. Jeg får se. Det er jeg veldig spent på å finne ut av og teste sammen med ost. De er jo veldig søte dadlene og skulle som sådan matche litt salte oster veldig bra. Er jo også årstiden for det nå frem mot jul!!

Vet ikke om daddelhonning finnes i Norge, men jeg skal i hvert fall lete der nede, teste og kose meg. Rpport følger, selvsagt.

I mellomtiden kos deg med litt god ost.

, ,

Daddelhonning – honning av dadler? Read Post »

Israelsk ost?

Jeg drar til Israel på lørdag. En slags kulturell dannelsesreise, og «fråtsing» i alt gammelt.

Med en katastrofal norsk sommer friskt i minnet, så skal det bli fint for en heller vasstrukken nordmann å få litt sol og varme. Skikkelig sommer var det bare en og en halv dag i Champagne for vel tre uker siden. Så det blir veldig bra.

Nå har jeg en lidenskap for ost. vet på ingen måte hvor mye tid jeg får til snoking i ostebutikker. vet i det hele tatt ikke om sådanne finnes. Jeg vet at det finnes flere små gårdsmeierier, men har ingen illusjon om å komme i nærheten av noen. Dette synes veldig negativt uten å være slik ment. Det er tross alt ikke noen ostereise jeg skal på.

Lager de ost i Midt-Østen? De gjør det, mest av sauemelk og geitemelk. Det kjenner vi igjen fra bibelhistorien, det handler mest om får og lite om kveg (uten å være ekspert).

Noen tips har jeg fått: Tavor, Shahat, Tiltan, og Gilboa. De to første av sauemelk, deretter geit og til sist en hard blandingsost. Om disse er komersielle i sin ytterste konsekvens vites ikke. Ei heller om de er av upasteurisert melk, i fall ikke, har de ytterst liten interesse for denne bloggen annet enn som et kuriosium. Hvilket de uansett vil være siden jeg antar det er vanskelig om i det hele tatt mulig å få tak i dem her til lands om det skulle være av interesse.

Vi får se.

,

Israelsk ost? Read Post »

Skroll til toppen