Israelsk ost?

Jeg drar til Israel på lørdag. En slags kulturell dannelsesreise, og «fråtsing» i alt gammelt.

Med en katastrofal norsk sommer friskt i minnet, så skal det bli fint for en heller vasstrukken nordmann å få litt sol og varme. Skikkelig sommer var det bare en og en halv dag i Champagne for vel tre uker siden. Så det blir veldig bra.

Nå har jeg en lidenskap for ost. vet på ingen måte hvor mye tid jeg får til snoking i ostebutikker. vet i det hele tatt ikke om sådanne finnes. Jeg vet at det finnes flere små gårdsmeierier, men har ingen illusjon om å komme i nærheten av noen. Dette synes veldig negativt uten å være slik ment. Det er tross alt ikke noen ostereise jeg skal på.

Lager de ost i Midt-Østen? De gjør det, mest av sauemelk og geitemelk. Det kjenner vi igjen fra bibelhistorien, det handler mest om får og lite om kveg (uten å være ekspert).

Noen tips har jeg fått: Tavor, Shahat, Tiltan, og Gilboa. De to første av sauemelk, deretter geit og til sist en hard blandingsost. Om disse er komersielle i sin ytterste konsekvens vites ikke. Ei heller om de er av upasteurisert melk, i fall ikke, har de ytterst liten interesse for denne bloggen annet enn som et kuriosium. Hvilket de uansett vil være siden jeg antar det er vanskelig om i det hele tatt mulig å få tak i dem her til lands om det skulle være av interesse.

Vi får se.

,

Israelsk ost? Read Post »

Fiken og Pæresyltetøy

Tenk det; Fiken og pæresyltetøy. Hvis du leser her så vil du se at fiken og pære er to av mine favoritter til ost. Hva kan da være bedre enn å få dette i kombinasjon. Fant et glass på et Provence-marked i Reims i Champagne for noen uker siden, og det måtte selvsagt med hjem.

Laget av en produsent i Provence som heter Evencio Vazquez. Om det er mulig å få tak i her til lands vet jeg ikke, men det er mulig å forsøke direkte. Det er mange slags produsenter som sender hvor det skal være.

Så tenker du kanskje at det blir kjedelig å kombinere fiken og pære inn i et syltetøy, det er så mye mer dekorativt med en fiken og en pære. Det kan så være. En pære er dekorativ og smaker godt når den er moden. En fiken kjøpt i Norge er i beste fall dekorativ. Derfor er fikensyltetøy så mye bedre. Pære kan du ha til likevel. Så får du dobbelt opp. Imidlertid er jeg litt less is more, så jeg dynger ikke ned tallerkenen.

Skal en tur til Israel i neste uke, kanskje finner jeg solmodne fiken der som har fått lov å henge på treet til de ble modne. Det kan jeg tenke meg er godt til ost. Dessverre finnes ikke de i Norge.

, ,

Fiken og Pæresyltetøy Read Post »

Snøtind fra Derinngarden på Nordmøre

Nok en ost fra Matstreifet i Oslo sist helg. Upasteurisert økologisk melk. Det er noe det. Dette er en hvitmuggost, halvmyk hvis vi kan kalle den det. Det er ikke så mye mugg på den, vel ikke sammenlignet med Brie eller tilsvarende hvitmuggoster. Litt hullete. Ostemassen er blekgul. Skorpen halvhard og absolutt spiselig. En god ost, veldig mild. Mitt eksemplar er fra mai, så jeg tenker det er en ost som tåler lagring, og at den kan godt lagres litt lenger for å utvikle smaken. Men som rimelig fersk er den veldig mild og fin.

Har fundert litt på hva Derinngarden betyr, gården der inne kanskje. Vet ikke og har heller ikke spurt, men det går vel an å finne ut en gang. Vel hvorom allting er, de lager ost av upasteurisert økologisk melk. Det synes jeg er ganske fantastisk.

Vil du besøke hjemmesiden deres så kan du klikke på denne linken: DERINNGARDEN Lær mer!

, ,

Snøtind fra Derinngarden på Nordmøre Read Post »

Velkommen!

Her kommer en ny side om i all hovedsak ost av rå melk. Og den blir på norsk selv om mange sider er oversatt til engelsk.
Men det skal bygges opp dette her og det kan nå ta noen dager, om ikke uker, skal litt ut og reise fremover, men har bloggen definitivt i bakhodet. Hele tiden.

Noen osteanbefalinger. Mange.

Fjelldronning fra Avdem gardsysteri på Lesja for eksempel. Av upasteurisert melk fra egne kyr. Fantastisk god ost, og enda bedre dersom du spiser den med litt fikensyltetøy.

Å drikke til: Lett rødvin så som Beaujolais, eller enn tørr og fruktig hvitvin, men da bør du ha litt fikensyltetøy til.

Velkommen! Read Post »

Skroll til toppen