
De første druene i Sør-Afrika ble plantet på 1650-tallet. De var importert fra Frankrike, Tyskland og Spania. Det var en hollender ved navn Jan van Riebeeck som sto i spissen for forsøket med å finne ut om vinranker ville trives i Sør-Afrika. Han hadde vel ingen store planer i forhold til sørafrikansk vin, men var veldig fornøyd da han kunne høste og lage vin for første gang i 1659. Han reiste imidlertid videre til Indonesia så det var Simon van der Steel som virkelig tok tak i å utvikle Kapp-provinsen til et jordbruksområde inkludert vindyrking. Først i Stellenbosch som er oppkalt etter ham, så begynte en gruppe hugenotter som hadde flyktet til Sør-Afrika på grunn av forfølgelse i Frankrike å dyrke vin i det område vi kjenner som Franschhoek – det franske hjørnet – og ble raskt ledende. Simon van der Steel var kommandant av kapp-provinsen fra 1679 0g guvenør fra 1791 til han trakk seg tilbake i 1799. For sitt virke han ble belønnet med 7700 mål land i Constantia-dalen. Her plantet han vinranker på det området vi i dag kjenner som Constantia med vingårdene Groot og Klein Constantia. Men det var hans sønn som virkelig satte fart på vinproduksjonen på slutten av 1700-tallet. Måten han gjorde det på var både ulovlig og korrupt. Gården het for øvrig Vergelegen og finnes den dag i dag om enn ikke i samme størrelse som den gang. Det var litt av problemet. Han ble avsatt og sendt hjem igjen til Nederland. Vindyrkingen var imidlertid i gang, og resten er historie.
Sør-Afrika som vinland slik vi kjenner det i dag er imidlertid ganske ungt. Det var først på 1990-tallet etter avviklingen av apartheid og de utenlandske markedene åpnet opp at det skjøt fart og vi har fått et moderne vinland med en blanding av store produsenter, kooperativer og mindre enkeltstående vingårder som holder håndverket i hevd. En stor del av Sør-Afrikas dyrkede druer går også til produksjon av billig bulkvin.
Dette er sikkert litt unyansert, men min fokus er mer på de nye områdene og ikke så mye på de gamle. De gamle områdene i min verden er Stellenbosch, Franschhoek og Constantia selv om disse områdene også har unge vingårder og det lages mye god vin der. For min del har jeg mer fokus på Elgin og Hemel en Aarde på sørsiden av Cape Town og Swartland samt områdene nordover opp til Olifants Rivier nord for Cape Town. Så er dette på ingen måte absolutt.
I Sør-Afrika er det ikke slik som for eksempel i Frankrike at i et gitt område dyrkes kun spesifikke druer. Man kan vel dyrke de druene man vil hvor som helst. De fleste vingåder hvor det båd dyrkes og lages vin har derfor brukt mye tid på analyse av jordsmonnet for å finne ut hva slags druetyper det passer best å dyrke akkurat der. En vin må imidlertid være definert hvor den er fra, og det er et system når det gjelder geografi, fra “geografisk enhet” ned til “singel vineyard”. Sørafrikanske viner har for øvrig et Wine of Origin Seal med en kode som kan gi deg mange opplysninger om akkurat den vinen.
I Sør-Afrika er man velkommen innom for vinsmaking alle dager, med få unntak. Noen gårder tar ikke imot besøk, det skal sies, hos andre må det reserveres, men disse er unntakene. Helg og høytider er for øvrig travle dager for vingårdsbesøk og smakinger. Du må betale for vinsmaking. Kjører du bil, SPYTT! I løpet av den sørafrikanske sommeren er det også mange vingårder som arrangerer alt fra grillparties, braai, til konserter, kunstutstillinger, auksjoner og hva det måtte være, der det går an å melde seg på. Flere gårder har også overnattingsmuligheter i tillknytning til vingården.
Noen favoritter
AA Badenhorst
Badenhorst Family Wines holder til på Kalmoesfontein farm i Swartland. 1800 mål med såkalt bushvines i et område av Paardeberg-fjellene. Gården eien av nevøene Hein og Adi Badenhorst som begge er vokst opp i Constantia-dalen da bestefaren var gårdsbestyrer i 46 år på smått berømte Groot Constantia. De kjøpte en nedlagt gård på 600 mål i Swartland i 2008. Gårdsbygningene hadde ikke vært i bruk siden 1930-tallet. Senere er arealet blitt tredoblet. Det er Adi ( Andre Adriaan) som er frontfiguren. Adi lagde sin første vin som 13-åring da han fikk lov til det av vinmakeren på vingården Buitenverwachting som også ligger vakkert til i Constantia-dalen. Etter endt ønologiutdannelse jobbet han i Frankrike (Ch. Angelus og hos Alain Graillot i Rhône) og New Zealand, samt var vinmaker hos Rustenberg i Stellenbosch i ni år.
Har du muligheten til å besøke gården, så anbefaler jeg det. Bestill i så fall også lunsj, den var enkel men fantastisk. Så kan jeg ikke garantere at du får møte Adi selv, jeg gjorde imidlertid det og det var en utrolig vinsmaking med en mann som er veldig dyktig og kunnskapsrik, og har et avslappet forhold til vinen han lager. Det er tross alt bare vin, drikk den. Det er en slags hippi-aura over hele stedet. Veldig laid back. De lager for øvrig også Caperitif samt en veldig god olivenolje fra Karoo-området. Adi er ellers en stor fan av Sherry, og kanskje dét er grunnen til at de har plantet Palomino på gården. Ellers preges sortimentet av Chenin blanc og Rhone-druer, både hvite og røde.
Badenhorst er godt representert i Norge. Mest kjent er nok serien Secateur (Secateur er rett og slett en slags hagesaks som brukes i vingården for å beskjære vinplantene). Dette er gode budsjettviner, både røde og hvite.
Det er nok nivået over som virkelig står fram.
Alheit
Alheit er en veldig ung vingård, etablert i 2010 av Chris og Suzaan Alheit. De møttes på universitet i Stellenbosch, og etter endte studier dro de rundt i verden for å lære mer om vin, for så å dra tilbake til Sør-Afrika med et mål og å lage veldig sør-afrikansk vin. Vingården, Hemelrand farm, ligger langt oppe i Hemel en Aarde-dalen, Hemel en Aarde Ridge, men de henter druer fra et stort område, faktisk så langt nord som Clanwilliam i Olifants rivier og disponerer åtte forskjellige vinmarker i tillegg til Hemelrand farm. Hemel en Aarde er jo et typisk område for Pinot Noir og Chardonnay, men her er Alheit et unntak. Vinen fra selve gården er en blandingsvin, field blend, som rett nok inneholder Chardonnay, men også Roussanne, Verdelho, Chenin blanc og Muscat Blanc. En annen spesiell ting med Alheit er at de kun lager hvite viner og de fleste av Chenin blanc De fleste druene som inngår i deres viner er altså dyrket av selvstendige bønder rundt om i Western Cape, og i vinsammenheng er det området stort. Bøndene setter sin ære i å levere førsteklasses druemateriale og jobber i tett samarbeid med “the Alheits”.
Alheit Herafter Here 2023
Kr. 399,90
100 % Chenin blanc fra unge vinstokker fra et forholdsvis vidt område; med parseller nær Malemesbury i Swartland, Piekenierskloof i Citrusdal,
the Bottelary i det nordlige Stellenbosch og Polkadraai i Stellenbosch, samt noe vin fra gamle parseller/vinstokker i Paardeberg (Swartland) og Tygerberg i det nordlige Cape Town. Dette er litt typisk for Alheit, det er få av vinene deres som er enkeltmarksviner, men de finnes. Druene ble plukket tidlig om morgenen, noe som er ganske vanlig i Sør-Afrika på grunn av varmen i løpet av dagen, sortert i vinmarken. Hele drueklasene er presset. Ingen tilsetning til den rå juicen, naturlig gjæring (villgjær) i gamle fat av varierende størrelse. Gjæringen foregikk i ca to måneder. Deretter ble vinen oppbevart på bunnfallet i 12 måneder, for deretter å hvile i tank over fint bunnfall uten klaring for nok seks måneder før flasketapping. Tilsatt sulfitt rett før tapping. Veldig enkel og forsiktig vinmaking i følge vinmakeren selv. Duft av gul frukt og urter. Smaksrik for en Chenin blanc å være, sitrus og gult eple.
Alheit Hemelrand Vine Garden 2023
Kr. 459,70
Mens Alheit for de fleste av sine viner henter drueråstoffet fra et stort område er dette en såkalt field blend fra «heimebøen» altså fra selve gården som ligger øverst i Hemel en Aarde-dalen, som benevnes Hemel en Aarde Ridge. Som nevnt over har de her plantet en rekke forskjellige druetyper og vinen er en blanding av disse druene. Det kan variere fra år til år i forhold til hvor mye frukt de enkelte plantene gir. Så vidt jeg vet er alle de forskjellige druerankene samplantet.
Elgin Vintners
Elgin Vintners ble dannet ved at seks eplebønder slo seg sammen for å etablere en vingård som del av sine eiendommer. Elgin er i utgangspunktet et område for dyrkings av epler. Da epleeksporten ble deregulert førte det til at man gikk fra én til veldig mange eksportører som igjen førte til at prisene kollapset. Nå er det blitt mer orden i markedet, men det har dukket opp stadig flere vingårder i området så man kan anta at det er for å sikre inntektene og ikke bare være avhengig av epledyrking.
Elgin Vintners har vel vært sånn midt på treet når det gjelder kvalitet, men for noen år siden kom Gus Dale inn som ansvarlig for driften av vingården. Han er brite med lang erfaring fra Frankrike. Omtaler seg selv som en fremragende “viticulturist” altså ansvarlig for dyrkingen av druene. Da trenger man ikke være en så eksepsjonell vinmaker, fordi det meste gjør seg selv i kjelleren. Det er vel sagt med et snev av britisk understatement, men det er vanskelig å lage gode viner av dårlig druemateriale. Hvorom allting er, så har kvaliteten fått seg et løft siden han kom til gards. Så er det slik at Norge er det største markedet for Elgin Vintners. Da jeg besøkte gården ble vi tatt veldig godt imot. En vakker gård er det også med en fantastisk hage, men slik er det på de fleste vingårder i Sør-Afrika.
Elgin Vintners Chardonnay 2023
Kr. 264,90
Gabriëlskloof
Ligger vakkert til i Bot river som er et stykke inn i landet øst for Elgin en veldig kort avstikker fra hovedveien N2/R43. Vingården har også en veldig god restaurant som heter Farro – anbefales. Vingården drives av ekteparet Nicoline og Peter-Allan Finlayson. Hun er datteren av den opprinnelige eieren som nå har solgt halvparten av firmaet til den norske importøren Autentico.
Det lages flere forskjellige viner på Gabriëlskloof, dels på druer fra egne vinmarker og dels på innkjøpte druer. Både Gabriëlskloof og Crystallum lages på gården. Sistnevnte er Peter-Allan Finlaysons eget merke. Det er for øvrig et ungt ektepar som er vinmakere, hun lager Gabriëlskloof-vinene og han lager Crystallum-vinene. På Gabriëlskloof, som på de fleste andre vingårdene, er man opptatt av bærekraft, både for mennesker, dyr og jord, samt bidra aktivt på forskjellige måter til lokalmiljøet. Vingården ble etablert i 2001 og var tidligere en gård hvor man dyrket raps.
Hamilton Russel
Hamilton Russel ble etablert av Tim Hamilton Russel i 1975 i Hemel en Aarde-dalen rett bak Hermanus sør for Cape Town, som vel den første vingården der. Her er forholdene veldig gode for dyrking av Chardonnay og Pinot Noir, og mye av det som dyrkes i dalen er nettopp disse to variantene. Første gang jeg smakte Hamilton Russel var på restauranten The grill at 120 i Johannesburg, og det var deres Pinot Noir. Ikke noe spesielt fancy restaurant det, men god mat og drikke. Vinene er tilgjengelig i Norge, men blir forholdsvis raskt utsolgt. Hamilton Russel er premiumvinene, men de har også to andre serier Ashbourne og Southern Right som er to separate parseller. Hamilton Russel er etablert som en estate og kan da kun lage viner av druer fra Hamilton Russel-vinmarken. Vinmarkene er så vidt jeg vet de som ligger nærmest havet der gården og markene ligger rett bak Hermanus.
I dag eies og drives gården av grunnleggerens sønn Anthony Hamilton Russel og hans kone Olive. Hamilton Russel lager også vin i Oregon, USA.
Hamilton Russel Chardonnay 2023
Kr. 549,90
Ingen billig vin, men veldig god. Nå er det slik at den er utsolg med unntak av noe få flasker i Bergen. Vi får vente på 2024 årgangen.
Hamilton Russel Pinot Noir 2023
Kr, 599,90
Utsolgt. Jeg drakk 2018 på nyåret og den var ekstremt balansert, flott frukt og veldig avslepne tanniner. En ren nytelse å drikke. Den var syv år, så en vin du godt kan la ligge noen år hvis du har en egnet kjeller.
Newton Johnson
Holder til i Upper Hemel en Aarde med vakker utsikt over dalen ned mot havet og Hermanus. Dette er en familiegård i ordets rette forstand, etablert midt på nittitallet av Dave og Felicity, der grunnleggernes to sønner i dag er drivere der den ene, Gordon, er vinmaker sammen med sin kone Nadia, og Bevan står for den kommersielle driften. Kanskje ikke så kjent som noen av de andre vingårdene.
Minimalist Wines
Grunnlagt for ikke så mange år siden av Sam Lambson som er en av Sør-Afrikas unge fremadstormende vinmakere. Utdannet i ønologi fra universitetet i Stellenbosch og jobbet deretter som “intern” hos flere kjente vinmaker i Sør-Afrika. Har så vidt jeg vet ikke egne druer, men kjøper inn fra bønder som følges tett opp. De får druer fra Agulhas i sørøst til Stellenbosch i nordvest og Elgin i midten. Dette er nok imidlertid ikke statisk. Basis for deres viner er Syrah-druen, men så dukker det opp andre varianter innimellom som for eksempel Minimalist Experimental Grenache Noir der druene kommer fra Bot river.
En kul ting med Minimalist wines er at “vingården” ligger midt i Cape Town, og der kan man gå for å smake/handle vin. 105 Hope street er adressen.
Sadie Family Wines
Det hviler en slags mystikk over denne vingården. Vanskelig å komme på besøk dit, vanskelig å bli kunde, til og med ventelisten for å få handlet vin er stengt. Holder til i Swartland og lager kanskje Sør-Afrikas beste viner? Det fine er at de er tilgjengelige i Norge hvis du passer på, for de blir normalt raskt utsolgt.
Sakkie Mouton
Izak Mouton er født i 1992 og regnes som en av de mest talentfulle vinmakerne i Sør-Afrika de siste tiårene. Han er oppvokst på en vingård på vestkysten noen kilometer fra Vredendal, nordvest for Cape Town. Han har sin ønologiutdannelse fra Elsenburg Agricultural college utenfor Stellenbosch. Etter endt utdannelse tilbragte han fem år på reise rundt i verden for å finne sin plass i vinens verden. Det førte ham tilbake til utgangspunktet, han måtte gjøre sitt for å sette Sør-Afrikas vestkyst på vinkartet, noe han så ettertrykkelig har greid. Sakkie slapp sin første vin så sent som i 2018 og fikk umiddelbart stor oppmerksomhet i vinmiljøet. Det kan virke som han er blitt alle MW’s yndling. Vinene selges lokalt og eksporteres i svært små kvanta, Norge er et av få land hvor vinene faktisk er tilgjengelig. I hvert fall enn så lenge.
Det er ikke store kvanta som kommer til Norge, vinene blir raskt utsolgt så her gjelder det å passe på.
Sakkie Mouton Revenge of the Crayfish 2023 (UTSOLGT)
Kr. 629,70
En fantastisk skarp, god syre altså, og balansert Chenin blanc med hint av gule epler, salt, tare og litt tropisk frukt (lime, aprikos, nektarin) som kommer fra et område ganske langt nord på vestkysten av Sør-Afrika, Koekenaap. Noen hevder at dette kanskje er sørafrikas beste Chenin blanc, men jeg har ikke smakt dem alle, ikke på langt nær, så det skal jeg ikke uttale meg noe om. Men god er den, veldig god.
Saurwein wines
Jessica Saurwein er en ung vinmaker som stammer fra Østerrike. Hun har ønologi-utdannelse fra Universitetet i Stellenbosch og jobbet i vinindustrien på salg- og markedsføringssiden før hun tok steget over til egen produksjon i 2015. Det er med andre ord en ung vingård. Mens hun jobbet med salg jobbet hun også med vinmaking både i Sør-Afrika og utenlands under hver høst. Fra 2015 til 2017 jobbet hun deltid med egen vinmaking og fra 2017 fulltid. Saurwein Wines har ikke egen vingård som sådan ennå, men gården i Stanford skal beplantes med Pinot Noir og det skal bygges kjeller. Nå kjøpes druer inn og vinen lages i leide lokaler. Saurwein Wines lager vin av kun to druetyper, Riesling som kanskje ikke er så unaturlig siden familien opprinnelig kommer fra Østerrike, og Pinot Noir. De har tre viner, en Riesling og to Pinot Noir, OM og NOM – Ja de heter det. Rieslingen heter CHI for øvrig. Druene kommer fra fire forskjellige vinmarker. Riesling fra henholdsvis Elgin og Hemel en Aarde. NOM Pinot Noir får druene fra et område som heter Elandskloof (600 – 850 moh) og OM Pinot Noir fra Hemel en Aarde Ridge, det vil si øvert i Hemel en Aarde-dalen.
Saurwein Om Pinot Noir 2021
Kr 449,-
Veldig lys farge og flott rødbærsduft. Veldig lys, kan virke smått anemisk når man heller den i glasset, ser i grunnen ganske spinkelt ut. Men synet bedrar, den drar seg til med flott frukt i munnen, fyldig og rik med lang smak. Fin syre og runde tanniner. En virkelig skjult perle.
Både OM om NOM Pinot Noir er tilgjengelig på Vinmonopolet i årgangene 22 og 23 for hhv 380 kroner for 2022-årgangen og 460 for 2023-årgangen. CHI Riesling er tilgjengelig i 2024-årgangen til 300 kroner flasken.