Gamalostfestivalen i Vik

Kvart år omkring pinsehelga vert det arrangert festival i Vik i Sogn til gamalostens ære, også kjent som Gamalostfestivalen. I år tok eg turen. For ein som har bodd i Oslo godt over halve livet opplevde eg det utfordrande å skulle kome seg til og frå med offentleg kommunikasjon. Men med privat skyss til og frå Førde ordna det seg, så eg tok fly. Når det er sagt, så var det verd det, men det enklaste er faktisk å bruke bil, sjølv om det tek seks timar frå Oslo, pluss stopp for lading.

Tidleg opp fredag for å kome seg på første fly til Førde, bil derifrå til Vik for å rekke fredagskafé på Blix hotel med gamalostforedrag med Kristin Glück-Evensen og liten paneldiskusjon. Fekk gleden av å vere med i panelet og snakke litt om smak. Fredagskaféen er ein tradisjon på Blix Hotel, og ein gong i månaden er det foredrag. Fullt hus og servering av vaffel med gamalost, rømme og syltetøy. Kan ein ete pølse i vaffel i Fredrikstad så kan ein ete gamalost i vaffel i Vik og alle andre stader..
Seinare på dagen var det hagebesøk hjå Ragne Birte Lund og ektemannen Anup Rej i Djuvik, vakkert og interessant med et tonn av symbolikk. Engasjert prat og, både om hage og ikkje minst gamalost. Det er så mykje oppstyr om dagen over at et ikkje er norsk sider på ambassaden. Som tidlegare ambassadør for Noreg, har Ragne Birte hatt med gamalost over alt der ho har tenestegjort. Korleis står det til med Gamalosten på dei norske ambassadene no?
Til slutt denne fredagen, kulturkveld på ungdomshuset i Vik. Det vart eit slags deja vu frå ungdommen. Med eit aktivt ungdomslag og gode song- og musikkrefter kan ein få til mykje og det gjorde dei i Vik denne kvelden. Artig.
Gamalostfestivalen er meir enn ost
Gamalostfestivalen er meir enn berre å ete Gamalost, det er anna kultur også, og som med alle slik festivaler så er det ikkje alt som er like lokalt. Og slik får det vere, ein skal få det til å gå rundt økonomisk. Så desse salsbodinnslaga er kjærkomne for nokon og meir «her også?» for andre.
Laurdag er sjøve gamalostdagen. Fellesfrukost på plassen ved Rådhuset. Korpset Vik musikklag spelar og folk hygger seg. 50 kroner per kuvert og pengane går til nyttige formål i bygda. Deretter tuslar folk rundt, hadlar litt, set seg ned og høyrer på musikk her eller der, og mange kom til oss framfor meieriet og fekk smaksprøver av gamalost. Sto der og lagde til i nokre timar so det var ganske hektisk. Kjekt å sjå at det var mange som ville prøve, nokre nye til osten og mange erfarne gamalostetarar. Unge som gamle. Der sto det også ein kar frå Vik og kokte gamalost over open eld. Kjekt å sjå korleis den kan bli til når det ikkje er eit moderne meieri fullt av stålrør.

Meieriet i Vik er ryggrada for gamalosten, den du kan handle i butikken kjem derifrå. Konsumet av gamalost har vore for nedadgåenade i fleire år, men har nå stabilisert seg, rett nok på eit for lavt nivå til at vi kan vere heilt komfortable for framtida. Derfor er det viktig at fleire gardsprodusentar har starta opp med å yste gamalost. Den blir naturleg nok litt annsleis både på utsjåned og smak enn Tines, så om du ikkje har smakt gamalost før og har lyst å prøve, start med den frå Tine som er mildare enn dei fleste gardsvariantane.
Gamalost er utruleg sunt, med rundt 54 % protein, maks 1 % feitt og det er det. Utruleg Umami-rik. Så kan det jo vere at det er ein smak du ikkje heilt klarer å få taket på. Uvant i beste fall. Har du aldri smakt gamalost før og skal prøve det i voksen alder, må du bestemme deg for å ville det. Det er nok ein tilvendt smak som du må lære deg å like. Det har eg gjort og synest gamalost er fantastisk godt. Så er det ikkje slik at ein treng å maule gamalost, kombiner den med andre smakar som komplementerer umamismaken. Smør, salte kjeks, rømme for syre og litt tyttebærsyltetøy for sødme. Det er godt det. So kan du no spørre om kvar vart det av gamalosten. Vel den er der, for den er del av totalen. So kan du bruke den i matlaging, slik som italienarane gjer med både Parmigiano Reggiano, Pecorino og Grana Padano, ingen der som sit og gneg på ein «chunk».
So mi anbefaling til deg er å ta turen til Vik neste år og Gamalostfestivalen, antakeligvis i pinsehelga då og. Då får du smakt på forskjellig variantar og serveringsmåtar. Finn din stil. Og, Vik er ei vakker bygd.

Gamalostfestivalen i Vik Read Post »