Toll, Toll, Toll

Toll er et aktuelt tema for tiden. USA innfører toll i hytt og pine basert på antakeligvis høyst tvilsomme grunnlag etter hva jeg leser. Som for eksempel å ta med moms i beregningen. USA har ikke moms men de har avgift, Tax som det heter som nok besluttes på delstasnivå og da gjelds det nok ikke, tenker jeg. Men det var ikke det som var anledningen for denne lille posten. Det handler om alle oppslagene om denne 277 % tollen som Norge har på ost. Den har kommet opp i mange forskjellige anledninger og senest i en podkast jeg hørte på i dag tidlig. Det var en som har en vinpodkast som hadde vært på ostesmaking og var vilt begeistret, men «utenlandsk ost er jo så dyr i Norge på grunn av den høye tollen».

Disse 277 prosentene til Vedum har virkelig gjort inntrykk og brent seg fast. Utenlandsk ost er dyr i Norge, det er det ikke noe tvil om. De eneste som sikkert synes det er greit er norske ystere som kan henge seg på enten osten er av god eller dårlig kvalitet, men er en håndverksost. Ikke alle norske oster som er verd prisen etter min mening. Så skal det sies at 277 % toll kun gjelder faste og halvfaste oster, minus noen unntak. Greien var at man gikk fra en etter forholdene moderat kronetoll til en ganske heftig prosenttoll, men altså kun på faste og halvfaste oster.

Når du kjøper din Roquefort eller Brie de Meaux, eller Brie de Paris for den del – langt flere som kjøper den. Har den da gått gjennom 277 % toll? Nei det har den ikke. Nå skal ikke jeg si at det ikke er mulig å importere en ost til 277 % toll, for det er det nok. Skulle jeg ha importert Epoisses, som er en fransk rødkittost, så hadde jeg måtte betale det. Men det gjør jeg ikke. Og det kan være noen importører som importerer ost fra for eksempel midtøsten som muligens må betale alle disse prosentene. Det meste av ost som importeres til Norge kommer fra EU og der er greien kvoter uten toll. Eller auksjonskvoter eller kronetoll.

Tollfrie kvoter

Norge har altså en tollfri kvote som gjelder import av ost fra EU og (etter brexit) Storbritannia. 4701 tonn ost kan norske importører ta inn fra EU til Norge uten å betale noe som helst i toll. Tilsvarende kvote fra Storbritannia er 299 tonn. Mye mindre, men til sammen blir det 5 000 tonn ost hvert år. Men det er ikke alt. Da denne famøse ostetollen ble innført i 2013 etablerte man en liste på 14 faste og halvfaste oster som skulle ha kronetoll på 27,15 kroner per kilo. På den listen står blant annet Parmigiano Regiano, Manchego og Comté, alle populære oster. Popularitet var noe av bakgrunnen for etableringen av denne listen. Disse 14 er for øvrig blitt til 18 etter at Storbritannia gikk ut av EU. 27,15 kroner i toll er ganske langt unna 277 %. Nå er det ikke fritt for alle å hive seg på den tollfrie kvoten, den må man kvalifisere seg for. Man må nemlig kunne vise til en import av 15 tonn ost i en toårsperiode for å kvalifisere til en del av den tollfrie importkvoten. I tillegg til listen på nå 18 halvfaste og faste oster har hvitmuggoster, hvori antakeligvis også medtatt chèvre, og blåmuggoster også kronetoll på kr 27,15 per kilo.

Men det er mer. Det finnes også en auksjonskvote på 3 400 tonn ost, fra EU den også. I tillegg en auksjonskvote på 200 tonn fra EFTA. Så hvis du fremdeles henger med, så kan kanskje sistnevnte være et problem. Jeg vet ikke hvor mye ost som importeres fra Sveits, men her er det faste oster så det kan være noe. Imidlertid, man skal ikke se bort fra at norske importører tar sveitsisk ost via Frankrike, siden det ligger en enorm logistikk-hub ved Paris, Rungis, og på den måten unngår kvoten. Men dette er spekulasjon. Prisen på denne auksjonskvoten er for tiden 26,01 kroner per kilo og minimum du kan by på er to tonn.

Så hva med ost fra USA, tross alt det som har sparket i gang det enorme fokuset på at Norge har så innmari høye tollsatser. La det være sagt med en gang, de aller fleste land i verden har toll på landbruksprodukter for å beskytte sitt eget landbruk, det er ikke en norsk særgreie. Hvor høye disse satsene er, kan nok variere og det vet jeg ingen ting om. I den grad det importeres ost fra USA, noe som er sjelden, så tas den via Storbritannia eller ovennevnte Rungis-marked. Slik unngår man nok en eventuell toll fra USA og en masse administrasjon.

Hvem importerer?

De største importørene er dagligvarekjedene. De står for det største volumet – og den laveste kvaliteten. Det er ikke mangfoldsoster, fine oster de importerer. Joda de importerer sikkert Parmigiano Reggiano, men husk at mye Parmesan er industriost. Kjedenes egne merker av utenlandske oster som ikke er beskyttet på noen måte, Brie for eksempel. Merker som den enkelte kjede har gjort avtale med og slik sett har enerett til de norske markedet. En god del revet ost. Så har vi importørene hvorav den største er Oluf Lorentzen som leverer den fine osten til dagligvarekjedene, den som skaper mangfoldet vi er på jakt etter. I tillegg mange små og større importører til dagligvaremarkedet, delikatessebutikkene og restaurantmarkedet ikke minst.

Oppsummering

Vi importerer ganske mye ost til Norge, det skal være sagt. I 2021 var volumet på ca 17 000 tonn, da er det ikke regnet med rundt 3 000 tonn ost der norsk melk er eksportert ut for så å bli importert som ferdig ost. Ostekvotene som er nevnt over dekker altså omlag halvparten av vårt importvolum. Mye av volumet er revet ost og smelteost og slikt. Ikke noe som har betydning for mangfoldet av beskyttede håndverksoster med lang og rik historie. Den andre halvparten, altså det som ikke tas inn på den tollfrie kvoten og auksjonskvoten består for det aller meste av ost med kronetoll, altså 27,15 kroner per kilo. Av de 4701 tonnene med tollfri kvote står de tre dagligvarekjedene for 67 %.

De 18 faste og halvfaste ostene med kr 27,15 i kronetoll er: Appenzeller, Beaufort, Comté, Gamle Ole, Grana Padano, Gruyère, Le Vieux Pané, Morbier, Munster, Orkney Scottish Island Cheddar, Parmigiano Reggiano, Queso Manchego, Pecorino, Saint Albray, Traditional Welsh Caerphilly, Västerbotten, West Country Farmhouse Cheddar, Yorkshire Wensleydale. 

Jeg vet ikke hvordan dagligvarekjedene tenker, men jeg vil tro de bruker sine tollfrie kvoter og auksjonskvotene til å ta inn revet ost og liknende, så tar de inn ost på kronetoll der osten ikke er prissensitiv.

Disclaimer

Jeg sitter på utsiden og er ikke involvert i import av ost, opplysningene er hentet fra åpne og offentlige kilder og er det feil i disse er det en fair sjanse for at jeg har informert feil. I den grad det er rom for fortolkning så kan jeg ha tolket feil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skroll til toppen