Det kan sikkert være litt utfordrende å vite hvor mye ost du skal kjøpe inn til forskjellige anledninger. Handler du ost hos en av ostespesialene så hjelper de deg med porsjonsberegning bare du forteller dem hva og hvordan.
Handler du ost i dagligvarebutikken, så er nok ikke den hjelpen like godt tilgjengelig, så da kan du får noen enkle råd her. Uansett kan det jo være greit å ha et begrep om hvor mye ost du trenger.
Ost på slutten av et måltid
Her serverer du maks tre oster og til sammen 60 – 80 gram ost per person. Altså 20 – 25 gram per ost om du har tre oster. Noe mer av hver selvsagt om du har færre oster. Hvis hele måltidet er lett og består av få retter, så kan du øke ostemengden til 80 – 100 gram per person. Skal du servere dessert etter osten, slik franskmennene gjør, bør du ikke servere mer enn 60 – 80 gram per person, uansett.
Osteparty
Inviterer du til ost og rødvin (som det gjerne heter på norsk) må du regne 300 gram ost per person. Antall oster kan du velge selv, men viktig å ha litt variasjon, uten å overdrive. Hvitvin er for øvrig mer anvendelig enn rødvin til ost. En hvitvin og for eksempel en søtlig vin. Servér gjerne brød til. Dersom du også serverer god skinke og italiensk salami kan du redusere ostemengden til for eksempel 250 gram per person.
Raclette
Til Raclette hører jo en del andre ting også, så beregn 150 til 200 gram ost person.
Ostefondue
Bruk denne oppskriften for å beregne mengder til ostefondue.