Lille Aske
En liten, rund geitost fra Bos ysteri på Jæren, som ble ystet av rå geitemelk hvor skorpen hadde et tynt lag aske. Kom både fersk og lagret og utviklet fine smaker ved litt lagring. Osten ystes ikke lenger, 2022 var siste årgang.
Myrull
En økologisk, modnet og rå geitost av chèvre-type fra Grindal ysteri i Rennebu. Fin lys og blomstrende skorpe. Fast, noe tørr og kompakt konsistens. Kremete, men også litt trå. Lang, fyldig smak, snev av bitterhet og sødme. Balansert. En ost med karakter. Vellykket. Har av forskjellige årsaker noe forskjøvet sesong, så den er på markedet fra slutten av mai og fram mot jul.
Å drikke til: En Sancerre passer fint her, men osten har så mye karakter at en god hvit burgunder også vil gå veldig bra. Eller kanskje en annen Loire-vin; Les Gruches fra Domaine Bobinet i Saumur.
Jåblom
Også en ost fra Grindal ysteri. Økologisk ferskost ystet av rå geitemelk. Fersk, syrlig og frisk. Smørbar. Best å bruke i matlaging eller sammen med andre smakselementer til canapéer eller lignende.
Å drikke til: Champagne.
Mugnetind
Økologisk geitost av rå melk i chèvrestil fra Olestølen mikroysteri i Valdres. Kommer i en ganske fersk og en noe mer moden versjon. Fin skorpe som preges av litt hvitmugg og litt melkesopp. Fin og syrlig som fersk, men blir rundere, noe mer kremete og gir mer munnfølelse med et par tre ukers modning. Olestølen er kanskje det minste ysteriet i Norge. Ostene ystes på stølen fra ca 15. juni til 15. september, samt på gården en periode før og etter. Geitene kjeer sent hos Nørrestogo Skigard, som Olestølen hører inn under. I alt har de 35 melkegeiter som gir ca 70 liter melk hver dag i sesongen. Høy kvalitet på melken gir flotte rene oster. Olestølen ligger åtte km inn langs Olevegen. Ta av til høyre litt etter Skammestein. Lær mer om osten på denne VIDEOEN.
Kvit Ole
En halvfast geitost på rundt to kilo med naturlig skorpe. Modnes fra tre til fire uker og oppover. Fin og syrlig som ung, noe mer komplekse smaker etter som den modnes. En veldig fin ost. Rå og økologisk geitemelk denne også. Den mer lagrede versjon av denne heter Vis Ole. Ystes på Olestølen fra rundt 15. juni til 15. september, og på gården en periode før og etter.
Kubbeost
En fersk geitost av chèvretype. Fra Rueslåtten ysteri i Hol. Formet som en barre eller en minimurstein og veier rundt 200 gram. Ostemassen dreneres og deretter formes osten. Siden dette gjøres for hånd, kan vekten variere noe. Modnes i åtte dager før den pakkes. Ystes av rå melk fra lokale geiter fra gården Øvrejorde i Hovet i Hallingdal. Fin ost, med mild og behagelig smak. Kremete konsistens.
Å drikke til: Her fungerer det bra med en hvitvin av Sauvignon blanc-druen.
Lilleblomst
En chèvre-type eller modnet kremost som det heter på norsk av rå geitemelk fra det lille gårdsysteriet Ystelyst i Veste Gausdal, Gudbrandsdalen. Osten har en nydelig skorpe av melkesopp (Geotrichum candidum). Som ung er den frisk og fin i smaken med god syre og rene melketoner. Får mer dybde og helhet ved noe modning. Best etter vel tre uker.
Lille Aske
En liten, rund geitost fra Bos ysteri på Jæren, som ble ystet av rå geitemelk hvor skorpen hadde et tynt lag aske. Kom både fersk og lagret og utviklet fine smaker ved litt lagring. Osten ystes ikke lenger, 2022 var siste årgang.
Myrull
En økologisk, modnet og rå geitost av chèvre-type fra Grindal ysteri i Rennebu. Fin lys og blomstrende skorpe. Fast, noe tørr og kompakt konsistens. Kremete, men også litt trå. Lang, fyldig smak, snev av bitterhet og sødme. Balansert. En ost med karakter. Vellykket. Har av forskjellige årsaker noe forskjøvet sesong, så den er på markedet fra slutten av mai og fram mot jul.
Å drikke til: En Sancerre passer fint her, men osten har så mye karakter at en god hvit burgunder også vil gå veldig bra. Eller kanskje en annen Loire-vin; Les Gruches fra Domaine Bobinet i Saumur.
Jåblom
Også en ost fra Grindal ysteri. Økologisk ferskost ystet av rå geitemelk. Fersk, syrlig og frisk. Smørbar. Best å bruke i matlaging eller sammen med andre smakselementer til canapéer eller lignende.
Å drikke til: Champagne.
Mugnetind
Økologisk geitost av rå melk i chèvrestil fra Olestølen mikroysteri i Valdres. Kommer i en ganske fersk og en noe mer moden versjon. Fin skorpe som preges av litt hvitmugg og litt melkesopp. Fin og syrlig som fersk, men blir rundere, noe mer kremete og gir mer munnfølelse med et par tre ukers modning. Olestølen er kanskje det minste ysteriet i Norge. Ostene ystes på stølen fra ca 15. juni til 15. september, samt på gården en periode før og etter. Geitene kjeer sent hos Nørrestogo Skigard, som Olestølen hører inn under. I alt har de 35 melkegeiter som gir ca 70 liter melk hver dag i sesongen. Høy kvalitet på melken gir flotte rene oster. Olestølen ligger åtte km inn langs Olevegen. Ta av til høyre litt etter Skammestein. Lær mer om osten på denne VIDEOEN.
Kvit Ole
En halvfast geitost på rundt to kilo med naturlig skorpe. Modnes fra tre til fire uker og oppover. Fin og syrlig som ung, noe mer komplekse smaker etter som den modnes. En veldig fin ost. Rå og økologisk geitemelk denne også. Den mer lagrede versjon av denne heter Vis Ole. Ystes på Olestølen fra rundt 15. juni til 15. september, og på gården en periode før og etter.
Kubbeost
En fersk geitost av chèvretype. Fra Rueslåtten ysteri i Hol. Formet som en barre eller en minimurstein og veier rundt 200 gram. Ostemassen dreneres og deretter formes osten. Siden dette gjøres for hånd, kan vekten variere noe. Modnes i åtte dager før den pakkes. Ystes av rå melk fra lokale geiter fra gården Øvrejorde i Hovet i Hallingdal. Fin ost, med mild og behagelig smak. Kremete konsistens.
Å drikke til: Her fungerer det bra med en hvitvin av Sauvignon blanc-druen.
Lilleblomst
En chèvre-type eller modnet kremost som det heter på norsk av rå geitemelk fra det lille gårdsysteriet Ystelyst i Veste Gausdal, Gudbrandsdalen. Osten har en nydelig skorpe av melkesopp (Geotrichum candidum). Som ung er den frisk og fin i smaken med god syre og rene melketoner. Får mer dybde og helhet ved noe modning. Best etter vel tre uker.
Lille Aske
En liten, rund geitost fra Bos ysteri på Jæren, som ble ystet av rå geitemelk hvor skorpen hadde et tynt lag aske. Kom både fersk og lagret og utviklet fine smaker ved litt lagring. Osten ystes ikke lenger, 2022 var siste årgang.
Myrull
En økologisk, modnet og rå geitost av chèvre-type fra Grindal ysteri i Rennebu. Fin lys og blomstrende skorpe. Fast, noe tørr og kompakt konsistens. Kremete, men også litt trå. Lang, fyldig smak, snev av bitterhet og sødme. Balansert. En ost med karakter. Vellykket. Har av forskjellige årsaker noe forskjøvet sesong, så den er på markedet fra slutten av mai og fram mot jul.
Å drikke til: En Sancerre passer fint her, men osten har så mye karakter at en god hvit burgunder også vil gå veldig bra. Eller kanskje en annen Loire-vin; Les Gruches fra Domaine Bobinet i Saumur.
Jåblom
Også en ost fra Grindal ysteri. Økologisk ferskost ystet av rå geitemelk. Fersk, syrlig og frisk. Smørbar. Best å bruke i matlaging eller sammen med andre smakselementer til canapéer eller lignende.
Å drikke til: Champagne.
Mugnetind
Økologisk geitost av rå melk i chèvrestil fra Olestølen mikroysteri i Valdres. Kommer i en ganske fersk og en noe mer moden versjon. Fin skorpe som preges av litt hvitmugg og litt melkesopp. Fin og syrlig som fersk, men blir rundere, noe mer kremete og gir mer munnfølelse med et par tre ukers modning. Olestølen er kanskje det minste ysteriet i Norge. Ostene ystes på stølen fra ca 15. juni til 15. september, samt på gården en periode før og etter. Geitene kjeer sent hos Nørrestogo Skigard, som Olestølen hører inn under. I alt har de 35 melkegeiter som gir ca 70 liter melk hver dag i sesongen. Høy kvalitet på melken gir flotte rene oster. Olestølen ligger åtte km inn langs Olevegen. Ta av til høyre litt etter Skammestein. Lær mer om osten på denne VIDEOEN.
Kvit Ole
En halvfast geitost på rundt to kilo med naturlig skorpe. Modnes fra tre til fire uker og oppover. Fin og syrlig som ung, noe mer komplekse smaker etter som den modnes. En veldig fin ost. Rå og økologisk geitemelk denne også. Den mer lagrede versjon av denne heter Vis Ole. Ystes på Olestølen fra rundt 15. juni til 15. september, og på gården en periode før og etter.
Kubbeost
En fersk geitost av chèvretype. Fra Rueslåtten ysteri i Hol. Formet som en barre eller en minimurstein og veier rundt 200 gram. Ostemassen dreneres og deretter formes osten. Siden dette gjøres for hånd, kan vekten variere noe. Modnes i åtte dager før den pakkes. Ystes av rå melk fra lokale geiter fra gården Øvrejorde i Hovet i Hallingdal. Fin ost, med mild og behagelig smak. Kremete konsistens.
Å drikke til: Her fungerer det bra med en hvitvin av Sauvignon blanc-druen.
Lilleblomst
En chèvre-type eller modnet kremost som det heter på norsk av rå geitemelk fra det lille gårdsysteriet Ystelyst i Vestre Gausdal, Gudbrandsdalen. Osten har en nydelig skorpe av melkesopp (Geotrichum candidum). Som ung er den frisk og fin i smaken med god syre og rene melketoner. Får mer dybde og helhet ved noe modning. Best etter vel tre uker (synes jeg).
Å drikke til: Tradisjonelt med en Sauvignin blanc.
Rød Geit
Halvfast geitost av rå melk, som vaskes og modnes minimum åtte uker. Lys gul og kompakt ost, med lett rosa skorpe. Frisk og syrlig i smaken som ung. Utvikler noe lagringsaromaer etter hvert. Fra Rueslåtten ysteri med melk fra Øvrejorde gård.
Å drikke til: Her passer det fint med en vin av Sauvignon blanc, men også Riesling Kabinett.
Kvit Undredal
En rå, hvit geitost fra Undredal stølsysteri, som kommer i fire varianter; nylagret, mellomlagret. En halvfast ost dette, som noen synes smaker ganske mye geit mens jeg synes den er ganske mild. Dog avhenger det selvsagt av lagringstiden. Veldig god og flott ost, som også kommer fra et veldig vakkert område. Fint og veldig balansert saltpreg som på ingen måte dominerer. I tillegg finnes en variant som kalles Eldgamal, lagret minimum ett år, tydelig smak av modnet ost og ganske hard konsistens.
Å drikke til: Hvitvin, tørr og fruktig. Men også en lett rødvin vil fungere godt. Det kan være Beaujolais, Valpolicella eller rød Loire.
Sognakvitost
Dette er en usaltet variant av Kvit Undredal som vel oftest kommer som nylagret. Tradisjonsost fra Sogn, der den som oftest brukes som tilbehør til spesielt salt mat. Alene fremstår den nok som tam i smaken for de fleste, men sammen med saltmat fungerer den flott.
Å drikke til: Hva du enn drikker til «hovedretten», lokalt Konnjøl skulle vel være en fin kombinasjon.
Rød Geit
Halvfast geitost av rå melk, som vaskes og modnes minimum åtte uker. Lys gul og kompakt ost, med lett rosa skorpe. Frisk og syrlig i smaken som ung. Utvikler noe lagringsaromaer etter hvert. Fra Rueslåtten ysteri med melk fra Øvrejorde gård.
Å drikke til: Her passer det fint med en vin av Sauvignon blanc, men også Riesling Kabinett.
Kvit Undredal
En rå, hvit geitost fra Undredal stølsysteri, som kommer i fire varianter; nylagret, mellomlagret. En halvfast ost dette, som noen synes smaker ganske mye geit mens jeg synes den er ganske mild. Dog avhenger det selvsagt av lagringstiden. Veldig god og flott ost, som også kommer fra et veldig vakkert område. Fint og veldig balansert saltpreg som på ingen måte dominerer. I tillegg finnes en variant som kalles Eldgamal, lagret minimum ett år, tydelig smak av modnet ost og ganske hard konsistens.
Å drikke til: Hvitvin, tørr og fruktig. Men også en lett rødvin vil fungere godt. Det kan være Beaujolais, Valpolicella eller rød Loire.
Sognakvitost
Dette er en usaltet variant av Kvit Undredal som vel oftest kommer som nylagret. Tradisjonsost fra Sogn, der den som oftest brukes som tilbehør til spesielt salt mat. Alene fremstår den nok som tam i smaken for de fleste, men sammen med saltmat fungerer den flott.
Å drikke til: Hva du enn drikker til «hovedretten», lokalt Konnjøl skulle vel være en fin kombinasjon.
Rød Geit
Halvfast geitost av rå melk, som vaskes og modnes minimum åtte uker. Lys gul og kompakt ost, med lett rosa skorpe. Frisk og syrlig i smaken som ung. Utvikler noe lagringsaromaer etter hvert. Fra Rueslåtten ysteri med melk fra Øvrejorde gård.
Å drikke til: Her passer det fint med en vin av Sauvignon blanc, men også Riesling Kabinett.
Kvit Undredal
En rå, hvit geitost fra Undredal stølsysteri, som kommer i fire varianter; nylagret, mellomlagret. En halvfast ost dette, som noen synes smaker ganske mye geit mens jeg synes den er ganske mild. Dog avhenger det selvsagt av lagringstiden. Veldig god og flott ost, som også kommer fra et veldig vakkert område. Fint og veldig balansert saltpreg som på ingen måte dominerer. I tillegg finnes en variant som kalles Eldgamal, lagret minimum ett år, tydelig smak av modnet ost og ganske hard konsistens.
Å drikke til: Hvitvin, tørr og fruktig. Men også en lett rødvin vil fungere godt. Det kan være Beaujolais, Valpolicella eller rød Loire.
Sognakvitost
Dette er en usaltet variant av Kvit Undredal som vel oftest kommer som nylagret. Tradisjonsost fra Sogn, der den som oftest brukes som tilbehør til spesielt salt mat. Alene fremstår den nok som tam i smaken for de fleste, men sammen med saltmat fungerer den flott.
Å drikke til: Hva du enn drikker til «hovedretten», lokalt Konnjøl skulle vel være en fin kombinasjon.
Kvit Geitost
Kvit geitost fra Solliaysteriet i Stor-Elvdal er en forholdsvis ny halvfast til fast geitost ystet av rå, økologisk geitemelk fra fire bønder på tre gårder som har gått sammen om ysteriet. Osten er ystet etter tradisjon fra Alpene, har fin melkesmak, tydelig men ikke skjemmende saltpreg. De yngre variantene har sødme som forsvinner litt med lagring og erstattes med mer sammensatte og komplekse smaker.
Å drikke til: Hva med å prøve en Chignin Vieilles Vignes fra Savoie?