Geit

Lille Aske

En liten, rund geitost fra Bos ysteri på Jæren, som er ystet av rå geitemelk hvor skorpen har et tynt lag aske. Kommer både fersk og lagret og utvikler fine smaker ved litt lagring.
Som fersk er den litt rennende inn under skorpen, men fastner ved lagring. En god geitost.
Å drikke til: En god Pouilly Fumé på den tørre siden, eller en Riesling Kabinett som har lett sødme balansert med god syre.

Fjelltopp

Også en ost fra Bos ysteri. En liten, rund og fersk geitost ystet av rå geitemelk fra geitene på Aurenes, Jæren. Myk med litt rennende ost innenfor en tildels løs skorpe, som for øvrig er fin og matt i fargen av melkesopp. Sammen med en mild, balansert, rund og god smak er det akkurat denne lille detaljen Bo Jensen er kjent for. Ikke overdrevent, men akkurat nok. En veldig god ost.
Å drikke til: En god Pouilly Fumé på den tørre siden, eller en Riesling Kabinett som har lett sødme balansert med god syre.

Myrull

En økologisk, modnet og rå geitost av chèvre-type fra Grindal ysteri i Rennebu. Fin lys og blomstrende skorpe. Fast, noe tørr og kompakt konsistens. Kremete, men også litt trå. Lang, fyldig smak, snev av bitterhet og sødme. Balansert. En ost med karakter. Vellykket. Har av forskjellige årsaker noe forskjøvet sesong, så den er på markedet fra slutten av mai og fram mot jul.
Å drikke til: En Sancerre passer fint her, men osten har så mye karakter at en god hvit burgunder også vil gå veldig bra. Eller kanskje en annen Loire-vin; Les Gruches fra Domaine Bobinet i Saumur.

Jåblom

Også en ost fra Grindal ysteri. Økologisk ferskost ystet av rå geitemelk. Fersk, syrlig og frisk. Smørbar. Best å bruke i matlaging eller sammen med andre smakselementer til canapéer eller lignende.
Å drikke til: Champagne.

Mugnetind

Økologisk geitost av rå melk i chèvrestil fra Olestølen mikroysteri i Valdres. Kommer i en ganske fersk og en noe mer moden versjon. Fin skorpe som preges av litt hvitmugg og litt melkesopp. Fin og syrlig som fersk, men blir rundere, noe mer kremete og gir mer munnfølelse med et par tre ukers modning. Olestølen er kanskje det minste ysteriet i Norge. Ostene ystes på stølen fra ca 15. juni til 15. september, samt på gården en periode før og etter. Geitene kjeer sent hos Nørrestogo Skigard, som Olestølen hører inn under. I alt har de 35 melkegeiter som gir ca 70 liter melk hver dag i sesongen. Høy kvalitet på melken gir flotte rene oster. Olestølen ligger åtte km inn langs Olevegen. Ta av til høyre litt etter Skammestein. Lær mer om osten på denne VIDEOEN.

Kvit Ole

En halvfast geitost på rundt to kilo med naturlig skorpe. Modnes fra tre til fire uker og oppover. Fin og syrlig som ung, noe mer komplekse smaker etter som den modnes. En veldig fin ost. Rå og økologisk geitemelk denne også. Den mer lagrede versjon av denne heter Vis Ole. Ystes på Olestølen fra rundt 15. juni til 15. september, og på gården en periode før og etter.

Kubbeost

En fersk geitost av chèvretype. Fra Rueslåtten ysteri i Hol. Formet som en barre eller en minimurstein og veier rundt 200 gram. Ostemassen dreneres og deretter formes osten. Siden dette gjøres for hånd, kan vekten variere noe. Modnes i åtte dager før den pakkes. Ystes av rå melk fra lokale geiter fra gården Øvrejorde i Hovet i Hallingdal. Fin ost, med mild og behagelig smak. Kremete konsistens. Kan også tidvis være å få i en litt mer lagret variant. Vær forberedt på en noe strammere smak da. Populær ost.
Å drikke til: Her fungerer det bra med en hvitvin av Sauvignon blanc-druen.

Rød Geit

Halvfast geitost av rå melk, som vaskes og modnes minimum åtte uker. Lys gul og kompakt ost, med lett rosa skorpe. Frisk og syrlig i smaken som ung. Utvikler noe lagringsaromaer etter hvert. Fra Rueslåtten ysteri med melk fra Øvrejorde gård.
Å drikke til: Her passer det fint med en vin av Sauvignon blanc, men også Riesling Kabinett.

Kvit Undredal

En rå, hvit geitost fra Undredal stølsysteri, som kommer i tre varianter; nylagret, mellomlagret og vellagret. En halvfast ost dette, som noen synes smaker ganske mye geit mens jeg synes den er ganske mild. Dog avhenger det selvsagt av lagringstiden. Veldig god og flott ost, som også kommer fra et veldig vakkert område. Fint og veldig balansert saltpreg som på ingen måte dominerer. I tillegg finnes en variant som kalles Eldgamal, lagret minimum ett år.
Å drikke til: Hvitvin, tørr og fruktig. Men også en lett rødvin vil fungere godt. Det kan være Beaujolais, Valpolicella eller rød Loire.

Sognakvitost

Dette er en usaltet variant av Kvit Undredal som vel oftest kommer som nylagret. Tradisjonsost fra Sogn, der den som oftest brukes som tilbehør til spesielt salt mat. Alene fremstår den nok som tam i smaken for de fleste, men sammen med saltmat fungerer den flott.
Å drikke til: Hva du enn drikker til «hovedretten», lokalt Konnjøl skulle vel være en fin kombinasjon.

Kvit Geitost

Kvit geitost fra Solliaysteriet i Stor-Elvdal er en forholdsvis ny halvfast til fast geitost ystet av rå, økologisk geitemelk fra fire bønder på tre gårder som har gått sammen om ysteriet. Osten er ystet etter tradisjon fra Alpene, har fin melkesmak, tydelig men ikke skjemmende saltpreg. De yngre variantene har sødme som forsvinner litt med lagring og erstattes med mer sammensatte og komplekse smaker.
Å drikke til: Hva med å prøve en Chignin Vieilles Vignes fra Savoie?

Share your cheese knowledge
Handlekurv
Rull til toppen