Nedenfor finner du noe av den nye vinen, de nye ostene laget for hånd på gårdene eller på mikromeierier. Veldig spennende.
KU
Edmund Tew
Denne lille osten fra Blackwoods Cheese Company i Kent er noe av en perle. Er laget av australiere som har kommet til England for å lage ost av rå melk. Kumelk denne. Et skall med litt av dette og litt av det. Hovedsakelig Geotrichum Candidum, men også vasket og en blomstrende fremvekst her og der. Pasta har en fin, jevn tekstur, elfenbensfarget. Ikke en stinker, men du kan lukte det. Ikke bekymre deg, men. En mangfoldig ost med andre ord. Velsmakende smak, men også dufter av melk, krydder og kjøtt. Er laget med dyreløpe.
Å drikke: En hvit med litt søte innslag eller en fruktig rød fra Beaujolais eller Bourgeuil.
Finn
Finn er en liten, blomstrende skallost fra Neal’s Yard Creamery i Herefordshire. Camembert stil. Laget av rå kumelk med litt ekstra fløte tilsatt og stivnet med kalveløpe. En fin offwhite skall med litt geotricum tilsatt i tillegg til penicillium, vil jeg tro. Pasta er elfenben med en kalkaktig mellom. Modnet i to til tre uker. Fyldig på smak. Som en ung ost er smaken melkeaktig og kremet, med alderen dukker det opp noen nøtter og sopp.
Å drikke: England har fine bobler, det er også en del av den nye vinen; prøv noen av disse; som Nyetimber eller en av de andre. På den røde siden passer en fin og fruktig Beaujolais godt.
St Cera
En liten rund puckformet ost fra Suffolk pakket inn i en liten boks. Melkesyre med myk vasket skall og litt Geotricum candidum. Myk pasta med en ganske kompakt tekstur. Smelter på tungen din. En fin og smakfull ost. Melk fra Montbéliarde-kyrne.
Å drikke: En litt søt hvit som en tysk Kabinett eller en standard halvsøt Vouvray.
St. Jude
En liten ost dette også, 120 gram fra samme meieri som St. Cera; White Wood Dairy, som ligger av Fen Farm i Suffolk, torsdager og fredager. St Jude blir sendt til Neal’s Yard Dairy i London mindre enn en uke gammel. Videre modning skjer der. Også melk fra Montbéliarde-kyrne. Silkemyk kremost i St. Marcellin-stil. Distinkt melkeaktig smak når den er ung, men utvikler mer komplekse smaker av smør og høy når den er eldre. Kanskje et snev av tobakk også. Dyreløpe.
Å drikke: Jeg ville gått for en Condrieu eller en Montrachet.
Geit
Brightwell Ash
Fra samme gårds- og ostemakere som Sinodum Hill. Brightwell Ash er en nyere utvikling laget for første gang i 2018. En liten puck dannet ost på ca 120 gram dekket av aske. I motsetning til Sinodum Hill er denne osten laget av animalsk løpe. Den syrlige smaken av denne osten er lys og saftig. Pasta er lett og silkeaktig. Å drikke: Jeg foretrekker en Muscadet sur Lie fremfor denne osten, den er mager, men litt mindre kantet enn den tradisjonelle Sauvignon blanc så vanlig sammen med denne osten.
Burr
Fra samme gårdsmeieri som lager Innes-tømmerstokken og Innes-mursteinen. Burr er en videreutvikler av Innes Log i den forstand at den er modnet mye, mye lenger. Mindre størrelse også. Brakt til Neal’s Yard Dairy i London for kjærlighet og omsorg. Og de har lyktes. Til tross for at den er hard, er smaken ganske mild selv om den gir et lite svir bak i munnen etter en stund. Naturlig svor som er veldig tykk for denne størrelsen ost. Også dekket med svarte flekker av mugg. Det er knapt mulig å skjære gjennom den, så du trenger en kjøkkenkniv. Pasta er gulaktig på grunn av den lange modningen.
Å drikke: En Chardonnay.
Cerney Ash ost
En ost formet som en avkortet pyramide, fullstendig dekket av en blanding av aske og havsalt, så osten er helt svart på utsiden. Kanskje ikke særlig innbydende ved første blikk, men under er det hvitt og rent. En mousse-lignende tekstur. En veldig frisk og fruktig ost med en tydelig sitrusang. 250 gram. Kommer fra Cerney Cheese i Gloucestershire. Laget med vegetabilsk løpe fra rå geitemelk, selvfølgelig.
Å drikke: Prøv en pilsner-stil øl eller en lett, tørr cider.
Chilcote
Nok en ost fra ostemakerne på Innes Cheese i Staffordshire. En liten familiebedrift som lager ost av melken fra sine egne geiter. Murstein formet. Modnet i tre til fire uker. Skor dekket av Geotrichum candidum. Teksturen er jevn og ganske kompakt. Et snev av sødme og en fin syre. Smak av melk og litt krydder. En god, men ikke veldig kompleks ost. Dette er en ost som gjør seg godt både på grillen og i en salat.
Å drikke: En Sauvignon blanc fra New Zealand eller grønn te.
Golden Cross
Golden Cross er en tømmerformet geitemelkost i en Sainte Maure de Touraine-tradisjon. Den har en lett blomstrende svor og noe aske. Melken får stå i 24 timer for å danne ostemassen ved hjelp av startkulturer og mikrobiell løpe. Fra gårdsmeieriet Golden Cross Cheese som holder hus på Greenacres Farm i Holmes Hill, East Sussex. Et stykke inn i landet fra Eastbourne. Inne i en ganske streng gate-keeper av en svor er det en fin hvit kremaktig pasta. Hvis osten er ung bør du spise skallet også, det gir smak av melk og litt gjær. I tillegg noe sødme som er fint balansert med syre. Du kan nyte denne osten ganske frisk og mer moden. Jo mer osten eldes, jo hardere blir svoren, så da anbefaler jeg deg å skje med pastaen. Herlig.
Å drikke: Hvorfor ikke nyte et glass musserende vin med Golden Cross. De har noen gode lokalt. Jo mer moden ost, jo mer moden vin.
Innes Log og Innes Brick
Innes Log er en geitemelkost i stil med St Maure de Tourane, laget på et gårdsmeieri i Staffordshire, England. De lager også en alternativ ost formet som en murstein med navnet Innes Brick. Begge ostene blir brakt til Neals Yard Dairy i London på et veldig tidlig stadium for å modnes i kjelleren. Skor av Geotrichum candidum. Innes Log er en svært smakfull og rustikk ost laget med animalsk løpe. Meieriet jobber med å utvikle en ny startkultur basert på mysen fra osteproduksjonen dagen før. Innes Brick er en mye lettere og på en måte friskere.
Å drikke: Tradisjonelt med Sauvignon blanc eller hva med et glass engelsk musserende vin? Innes Log trenger en mer moden vin enn Innes Brick.
Sinodun Hill
En helt ny ost som ble laget første gang i 2016. En rå geitemelk med en frisk urteaktig smak laget i Shillingford nær Henley-on-Thames, Oxfordshire med vegetarisk løpe. Formet som en avkortet pyramide. Kremet, mousseaktig tekstur. Litt gylden skall, men pastaen er snøhvit. Veldig melkesyre med yoghurtsmak og en anelse bitterhet på slutten (kommer trolig fra skallet). Modnet i tre uker.
Å drikke: En sprø Sauvignon blanc.
Tymsboro
Pyramideformet geitost i Valençay-stil. Skallen er tynn og blomstrende uten Geotrichum candidum som er så vanlig for denne typen ost. I motsetning til originalen er denne ikke dekket med aske. Teksturen er silkeaktig og det er en fjern smak av pepper. En viss salthet, men ikke forstyrrende.
Å drikke: Loire Sauvignon blanc eller en engelsk musserende vin som Nyetimber. Du kan også kombinere den med en liten sødme.
Sleightlett
En liten og veldig fersk geitost laget av samme ostemasse som Tymesboro, men formes til små puckstore oster og selges ultrafersk. Etter til til tre dager er osten dekket av en blanding av aske og salt. Veldig typisk fresg chèvre stil ost med en distinkt syre. Best hvis det konsumeres innen to uker.
Å drikke: Fransk Sauvignon blanc eller en engelsk musserende vin som Nyetimber.
Gammel Ford
En fast geitost i Tomme-stil med en naturla skall (Mucor) laget av Mary Holbrookat gården Sleigh i Somerset. De lager også de to ferske geitostene Tymsboro og Sleightlett (se over). Fremstillingen av denne osten blir aldri delegert til noen av de andre ostemakerne, hun tar seg alltid av hele prosessen selv. Ostemassen løftes over natten i formene for å renne av og få surhet, kun lett trykk påføres. Modnet i minst tre måneder i en hulelignende kjeller. Sensesongoster modnes i opptil åtte måneder. Fruktig som ung, men utvikler mer typiskhet med alderen og en mer tydelig salthet.
Å drikke: Moden Champagne eller Chenin blanc fra Loire eller Sør-Afrika.
Cardo
En annen ost fra Mary Holbrook-gården, men dette er en ost med vasket skall som gjør osten mer distinkt. i motsetning til den andre osten hun lager gjøres dette med vegetarisk løpe, fra tistel. Rustikk, kraftig smak med et hint av urter. hvis du vil ha en litt skarp ost, er denne for deg.
Å drikke: Prøv en moden Chardonnay eller en rustikk rød fra Sør-Frankrike.
EWE
Berkswell
Fra Berkswell-landsbyen like utenfor Coventry. Osten har tatt navnet fra landsbyen der den er laget, noe som slett ikke er uvanlig. Gårdens navn er Ram Hall Gård og de har laget sauemelksost der i ca 30 år. Gården går imidlertid tilbake til 1600. En fast ost i Pyreneertradisjon, etter min mening i alle fall. Rå melk selvfølgelig. Grå, hard naturlig svor med fint mønster. Mild, men med en fyldig, nøtteaktig og søtlig smak. Denne osten med litt landbrød med et glass vin eller en kopp god te er utmerket.
Å drikke: Modne røde og hvite fra Bordeaux. En mild single malt whisky. En halvliter real ale vil også passe veldig godt, uansett til lunsj.
Brefu Bach
En myk, kremet sauemelksost fra Wales. Gård som ligger i utkanten av Snowdonia nasjonalpark. Ost blir brakt til London for modning på Neal’s Yard Dairy. Fin Geotrichum svor, og en myk moseost. Mild smak som minner meg om butter scotch og et hint av brent. Dette er en veldig behagelig ost.
Å drikke: En kopp god te.
Corra Linn
En tøybundet, fast sauemelkost fra farmstead-meieriet Errington i Carnwath, Lanarkshire i Skottland. Ikke så langt unna Edinburgh, forresten. Osten har fått navnet sitt fra en nærliggende foss. Melken er fra Lacaune-søyer, samme rase som brukes til Roquefort og ikke en veldig typisk sauerase for Skottland. Vegetarisk løpe. Lages om våren når melk er i overflod og modnes til neste vår. Formet til sylindere på rundt syv kilo. Lett smuldrete tekstur. Saltsøt smak med hint av nøtter. Smelter lett og er veldig god på toast.
Å drikke: En fruktig rød, eller en lett single malt whisky. Hvis du tilfeldigvis er i området, kan du prøve den tradisjonelle Fallachan- drikken laget på gården. Iy er en gjæret alkoholholdig drikk laget av myse. Litt som tørr sherry. Lagret i ett år på eikefat.
Pecorino Britannico
En hard sauemelksost laget av rå melk og i Pecorino-stil. Laget på White Lake Cheese i Somerset. Ca to kilo og laget med dyreløpe. Teksturen er veldig kompakt. Smaken er søt karamell og ristede mandler.
Å drikke: For eksempel en Prunotto Barbera d’Alba.
St. James
En firkantet ost fra rå sauemelk med vasket sår. Skorpen er i Reblochon-stil. En gårdsost fra Cumbria og er laget av Martin Gott. En mild ost med fin smak av melk og smør. Litt urter også. Variasjoner i løpet av sesongen kan forekomme. Halvfast og noe kompakt tekstur med noen få hull spredt rundt. Seig. Du kan godt spise skallet, gir ikke en bitter smak som noen gjør. En sympatisk ost.
Å drikke: Hvite burgunder, eller lys røde som beaujolais. Du kan også prøve Nyetimber Classic Cuvée.
Blå
Battlefield Blue
En ganske ny ost laget med melk fra deres egen besetning. Mindre enn de andre ostene fra Leicestershire Handmade Cheese Company på Sparkenhoe gård. Myk og kremet konsistens med noe inkonsekvent setting av formen. Grå til grønn skall kan virke litt overveldende, men ingenting å være redd for. Fikk navnet sitt fra slaget ved Bosworth som delvis fant sted på jordbruksland deres. Et søtt preg og fin balanse.
Å drikke: En søt eller halvsøt hvitvin.
Sparkenhoe Blue
En annen ny blåmuggost fra Leicestershire Handmade Cheese Company på Sparkenhoe gård også. Inspirert av og veldig nær Leicestershire Blue Cheese, aka Blue Leicester, som nesten ikke lages lenger. Rå melk selvfølgelig. Fin fordeling av den ganske beskjedne blåningen. Kremet tekstur og en naturlig skall.
Å drikke: En søt eller halvsøt hvitvin eller cider på den søte siden.
Young Buck
En ganske ny ost fra Nord-Irland, rå kumelk og ystet i Stilton-stil. Håndverksost så det er mye manuelt arbeid med å lage denne osten. Melken hentes fra en gård som ligger omtrent 15 kilometer unna. Produksjonen er liten, mindre enn 30 hjul per uke. Modnes i 12 til 15 uker som er noe lenger enn vanlig Stilton. Når den er moden er den kremet, rik og mild med en lang finish. Michael Thomson er mannen bak osten. En herlig blåmuggost som ikke er allment tilgjengelig, men absolutt verdt å søke etter.
Å drikke til: Prøv en Tawny portvin.