California Cheese Trail

California er en markant aktør på ostefronten i USA. Det skjer en rivende utvikling, men det er stater som Oregon og Vermont som i dag står for nyvinningen. Mye av dette har selvsagt med ildsjeler å gjøre, som tar tak og dermed driver en hel ”industri” fremover. Det betyr ikke at California er uviktig, ei heller at det står stille utviklingsmessig, eller at de ikke har fremragende ost. Det er mange fantastiske idealister her, både med hensyn til ost og dyrehold og ivaretakelse av jordsmonnet. Men osterabulistene finner du andre steder. Ysteriene ligger konsentrert, så her får du mye på et lite område. Bare å følge California cheese trail.

Noen opplagte ysterier

Jeg har funnet frem til noen ysterier som hver på sine måte er markante og står i fremste rekke kvalitetsmessig for det amerikanerne kaller ”artisan cheesemaking”; håndtverksysting. Så er det mange flere langs rutene som er nevnt nedenfor men bare de fire første er ”kvalitetssikret” av uavhengige eksperter og ansett å ha det beste California kan by på av ost.

Det arrangeres ellers mange ostekurs fra én dag og oppover; fra hvordan lage mozzarella hjemme til vesentlig mer avansert. Noen er på ysteriene, andre i San Francisco.

De fleste ysteriene tar imot besøk. Bare ett som er verdt å besøke sier de ikke gjør det, men det er selvsagt lov å prøve seg.

Øst eller vest?

Det er to hovedruter for ost, en østlig og en vestlig, men de ligger ikke spesielt langt fra hverandre. Begge rutene går gjennom vindistriktet Sonoma, så her er det mulig å kombinere, selv om Napa er mer sexy. I utgangspunktet ligger de fleste ysteriene mellom Petaluma i sør og Sebastopol i nord. Hver rute er ca. 80 km pluss avstikkere. Fra San Francisco Airport til Petaluma tar det en time å kjøre, samme til Napa, så avstandene er korte. Imidlertid ligger det også noen ysterier utenfor disse rutene som er besøksverdige, men ligger litt langt unna (Humboldt, Modesto, Crescent City). Har du tid og lyst så er det bare å kjøre på.

Garasjebedrifter? – Langt ifra!

Selv om alle disse ysteriene er håndtverksysterier, så er det ikke nødvendigvis små garasjebedrifter, dette er tross alt USA.

De fire ysteriene

Cowgirl Creamery. Har meieri både i Point Reyes og Petaluma. Startet og drives av to kvinner. Spesielt kjent for sin hvitmuggost Mt. Tam og rødkittosten Red Hawk. Driver økologisk. Ostene pasteuriseres. Holder også små kurs for besøkende.

Matos Cheese Factory. Ligger i Santa Rosa. Startet og drives fremdeles av den samme familien som i sin tid innvandret fra Azorene. Lager en ost som heter St. George som kan minne litt om engelsk ost, som også er veldig typisk for Azorene. Det er der “alle” Portugals faste oster kommer fra. Har ikke egen hjemmeside.

Vella Cheese Company. Ligger i Sonoma. På dette ysteriet ble Dry Monterey Jack skapt for første gang på trettitallet.
Monterey Jack er også deres hovedattraksjon. Veldig kjent ost i USA.

Bellwether Farms. Lager to typer ost, Carmody Reserve som er Parmesanaktig, samt en fast upasteurisert sauemelskost som heter St. Andreas. Er veldig tydelig på at de p.t. ikke tar imot besøk.

Andre ysterier verd å besøke

Point Reyes Farmstead Cheese Company

Familieysteri dette, som så mange andre. Ligger i Point Reyes Station, ut mot Stillehavet. Opprinnelig italiensk familie som kom til California i 1904. Yster ost av egen melk fra 500 kyr. Håndverk, men ikke småskala. To oster, en blåmuggost, Point Reyes original Blue. Om ikke den eneste, så i hvert fall den første blåmuggosten å bli ystet i California. Upasteurisert!! Så har de en halvfast kumelksost, Toma som er pasteurisert. I tillegg en kumelksmozzarella som kun selges lokalt. Har mange aktiviteter og kjører både en dagskurs i hvordan lage enkle oster hjemme, samt arrangerer kokekurs og farm dinners for maks 20 personer.

Valley Ford Cheese Company

En sveitsisk/italiensk familie som har ystet ost i California i over 100 år. Lager typiske alpeoster, Asagio og Fontina-typer respektive. De yster til og med upasteurisert ost som er et godt tegn. Yster av egen melk fra 400 kyr.

Marin French Cheese Company

Dette er USA’s eldste håndverksysteri og har holdt på i Petaluma siden 1865. Mens andre ysterier gjerne holder på med faste oster basert på sveitsiske og italienske tradisjoner eller geit og sauemelksoster av ymse slag, driver dette ysteriet med myke hvitmuggoster; altså Brie- og Camemberttyper. Skal visstnok lage habile hvitmuggoster. Det kan jo bli mye faste oster. All melk blir pasteurisert før ysting.

Weirauch Farm and Creamery, Petaluma

Her lager de sauemelksost med melk fra egne sauer, samt kumelksoster av melk fra gårder tett omkring. Som en kuriositet lager de også en sauemelkssåpe. Økologisk gård. Ostene er i utgangspunktet upasteuriserte, unntatt de variantene som har kortere modning enn to måneder.

Vin

Det går ikke an å dra til California uten å ha vin som en viktig del av opplevelsen. Jeg konstaterer at ost ligger i Marin County og Sonoma. Vinopplevelser i California er i stor grad synonymt med Napa som ligger lenger øst. Jeg har diskutert med min kontakt i California, og distansene er ikke større enn at det går an å kombinere.

I Napa er det to vinruter. Den østligste er Silverado trail. For aficionadoen er denne den mest interessante for her ligger de små nerdevingårdene (i positive forstand). Høy kvalitet men ikke så kjent og på ingen måte tilgjengelig I Norge. “Garagistes” kaller franskmennene denne type vingårder.

Parallelt med Silverado trail har vi litt lenger vest Highway 29 (St.Helena highway). Det er ikke lenger unna enn at det går godt an å svippe frem og tilbake mellom disse to. Her ligger også høykvalitetsvingårder, men vesentlig mer kjente navn som til dels også er tilgjengelig I Norge. (Noen små også, som en av mine favoritter; Cakebread).

Maksimum størrelse på grupper de tar imot i disse områdene vil nok være rundt 12. Give and take.

Langs Highway 29 ligger også Yountville og i enden St. Helena med The Culinary Institute of America. Spesielt Yountville er en flott liten by. Bl.a. French Laundry ligger her. Fra Napa til St. Helena er det en halv time å kjøre for å si litt om distansene.

Alle vingårder av betydning langs disse to rutene krever forhåndsreservasjon. Ikke nødvendigvis av annen grunn enn å ha kontroll på besøksantallet. Det er ganske stor trafikk av besøkende i Napa valley, dog sikkert avhengig av årstid og spesielt helg eller ikke.

Andre attraksjoner

Muir Woods rett over Golden Gate-broen fra San Fransisco er kanskje Californias eldste Redwood-skog. På veien dit ligger også byen Sausalito, veldig pittoresk der den ligger ved bukten.

For den som ikke har vært i San Fransisco før, er vel minimum en trikketur på sin plass og nok China town også. Så er det jo noe med å gå opp Russian Hill-kvartalet av Lombard street! :-)(Tar du Hyde street-trikken så kan du gå av på toppen og tusle nedover). Er du opptatt av fengsler så har du både Alcatraz og San Quentin.

Yosemite er flott, men et drøyt stykke biltur unna (ca 4 timer hver vei).

Noen nettsteder

Napa tourist guide
Discover California wines
California Bountiful

På sykkel?

Adventure corps

Share your cheese knowledge
Handlekurv
Skroll til toppen