Ego

Profilfoto Jan Peter Aursnes - osteperler
Jan Peter Aursnes Foto: Kim Holthe

Jan Peter Aursnes her. Siviløkonom og OsteEvangelist som er opptatt av gode oster. Og en del andre greier. Ost har så mange fasetter: dufter, smaker, opplevelser og stunder. Tanker og drømmer også. Jeg er en lidenskaplig ostenyter. Så har jeg en fantastisk familie, som også synes de fleste oster er gode. Vi er nok en over gjennomsnittet ostespisende gjeng, også av vanlige oster, og med vanlige oster mener jeg for eksempel Jarlsberg.

Jeg er hektet på ost ystet av rå melk. Synes den måten tar best vare på det naturlige, slik vi har gjort det siden lenge før Louis. Min rolle er som formidler, hjelper, kursholder, veileder, sparringpartner og dommer. Det er så mye god ost der ute som flere burde få vite om, og det prøver jeg å bidra til, så godt jeg bare kan.

Har gjennomført kurs i Norsk tradisjonsysting (ystekurs) ved Sogn Jord- og Hagebruksskule i Aurland og bruker den kunnskapen til å være med og yste her og der. Jeg er member of the Academy of Cheese i England.

Blir tidvis spurt om å være dommer i mesterskap hvor oster skal bedømmes og bidrar selvsagt. Har således dømt under flere NM for ost her hjemme og World Cheese Awards i Bergen i 2018 og Trondheim i 2023. Skriver også om ost her og der sånn av og til. Ellers er jeg fagansvarlig for oster i Store norske leksikon – det synes jeg er litt stas!

«mine osteperler – Historier, meninger og fantastiske oster av rå melk«

Måtte jo skrive en ostebok og fin er den blitt. Upretensiøs og tilgjengelig, full av kunnskap og god smak. Her kan du både lære mye og få inspirasjon til neste gang du får lyst på ekstra god ost. Ikke noe ostesnobberi mellom to permer her, men et realt forsøk på å gjøre deg litt osteklokere. Du kan bestille den ved å klikke her: HANDLERIET Alternativt kan du gå i bokhandelen eller kjøpe den hos en av nettbokhandlene.

Jeg foredrar gjerne om oster til alle som vil høre på. Skulle du være interessert, så er det bare å ta kontakt. Ring eller bruk skjemaet her!

Jeg har reist noen turer og i perioder bodd noen steder i verden; ikke så mange og lenge som noen, men flere og lengre enn de fleste. Noe av dette og mye annet har resultert i boken Unlock Your Future – The Key to a Fulfilling Life som kom ut i 2009 på amerikansk forlag. Den nådde aldri The New York Times Bestseller List :-), men har hatt innflytelse på noen liv rundt om i verden. Det holder for meg. Har noen få eksemplar igjen, så du kan kjøpe den for 199 kroner, fritt tilsendt hvis du går til HANDLERIET.

Har du lyst på litt moro og er gammel nok til å huske kultprogrammet Lille Lørdag, da klikker du på Mitt drømmeprogram.

Share your cheese knowledge
Handlekurv
Skroll til toppen