Osterute i Haute-Savoie

osterute

Vinruter er vanlig, osterruter i mindre grad men Savoie og Haute-Savoie har sine. Kan ikke gå inn på alle, men kan i hvert fall forelå et par hvor du kan smake et variert utvalg av distriktets oster.  Den første tar for seg en del av Haute-Savoie, det er ikke spesielt langt å kjøre, men med noen stopp går det med en dag. Utgangspunktet er Genève og  fra byen kjører du nordøstover på sørsiden av Genèvesjøen, eller Lac Lehman om du vil, på D1005 til Ballaison og gården Ferme La Bornandine som yster osten Reblochon. Gården drives av Isabelle og Eric Perrillat. Hvis du er der vinterstid så er dette et flott område for å gå på langrenn. Kommer du på litt sen ettermiddag er det mulig å få hjelpe til med melkingen. Jeg anbefaler å handle med en ost. Reblochon er fantastisk god spise. 

Les også: Osterute i Savoie

Fra gårder La Bonandine kjører du på D20 østover på svingete vei innover i landet til Bellevaux og gården Ferme du Petit Mont som driver med geiter og lager geitosten Chevrotin. Her kan du også overnatte om du vil, rett nok bare hvis dere ikke er flere enn fire personer. Her kan dere  følge ystingen av osten de tilvirker. 

osterute

Videre til Marin og gården GAEC Savoie-Gascogne. En større gård enn de to foregående og slik sett kanskje noe mer profesjonell. De har 60 melkekyr og lager Emmental de Savoie, Raclette de Savoie og Tomme de Savoie, så her er det mulig å smake litt forskjellig.

osterute

På veien til Marin kjører man også forbi byen Thonon-les-Bains som er verd å kjøre innom. En fin gammel fiskerlandsby som nå har vokst til snart 40 000 innbyggere og mest kjent for sine spa. Bare nevner det. I Marin finnes det også en bra vinprodusent som heter Domaine Delalex. De tar mot besøk og selger deg gjerne noen av gårdens viner, både hvite og røde. 

Fra Marin kjører du en ti minutters tid østover på Route de Gavot, eller D32 til den møter D11, da tar du til venstre og fortsetter  til Saint-Paul-en-Chablais og Ferme des Chalets d’Oche som lager Abondance, en fast alpeost av rå kumelk. Alle ostene på denne ruten er ystet av rå melk for øvrig, det vel ikke mange oster i Savoie  og Haute-Savoie som ystes av pasteurisert melk.

Om sommeren har de en del av buskapen på  setra som ligger en times gange unna på 1630 meters høyde over havet. Kjøp med et godt brød, vin har du kanskje kjøpt med deg fra Marin og da er det bare å traske i vei, ost får du på setra, både fast og helt fersk med blåbær. Legg vinflasken til kjøling i en fjellbekk.  Og herfra, tilbake til Genève samme vei eller ta en runde via Abondance. Abondance er nemlig både en ost, en by, en dal og en kurase. Husk at å drikke vin og så kjøre bil en dårlig kombo.

Share your cheese knowledge
Handlekurv
Skroll til toppen