Sæterost
Produseres bare i sommermånedene mens kyrne er på setra; Brimi Seter. Rå kumelksost. Modnes lenge. Utviklet, naturlig nok. Klart saltpreg, hard, gulaktig. Svak aroma men intens rustikk smak som sitter lenge. Her er det fjøs og fjell. Se også video under.
Å drikke til: En lett og fruktig rødvin.
Store Velten
Er vel å betrakte som en fjellost fra Rueslåtten ysteri. Osten kommer i hjul på rundt 20 kilo og modnes minimum seks måneder. Vasket skorpe, men tørr og fin fordi den skrubbes. Dette er en ost jeg faktisk har vært med og ystet en gang. Fin og gul i fargen, fast konsistens med noen hull. Fruktig smak, i hvert fall av de yngste, med søtlig anslag. Lett å like. Se ellers video der jeg smaker og prater om osten HER.
Å drikke til: En hvitvin fra Jura eller en fruktig rødvin. En flott pilsnertype vil også fungere fint.
St Pål
En fast blandingsost av ku- og geitemelk. Med unntak av melken og størrelsen, så er den lik Store Velten og fra samme ysteri. Skorpen vaskes i to måneder, deretter tørkes den jevnlig over med en klut. Modnes minimum seks måneder, men ofte mellom 12 og 18. Lys gul i fargen. Fin i smaken med godt preg av melken. Markant saltsmak og og godt hint av urter. Kumelken kommer fra egne kyr, mens geitemelken kommer fra gården Øvrejorde.
Se ellers denne videoen der jeg smaker osten:
Å drikke til: En noe moden hvitvin av Sauvignon Blanc, for eksempel en litt moden Sancerre eller Puilly Fumé, men også en fin hvit Bordeaux fra Graves eller Pessac-Léognan.
Gouda
Autentisk Gouda fra Skarrbo gård utenfor Holmestrand. Rå, økologisk kumelk. Veldig liten produksjon, så ostene kan være vanskelig å få tak i ut over lokalmarkedet. Går fra halvfast til fast, avhengig av alder. Klar og tydelig smak. Mild, men fyller munnen og sitter lenge. De fleste faste oster vil ha noe sødme, denne også, men veldig nedtonet og vel integrert. Det er ikke det første som slår deg, men den bidrar til det totale smaksbildet. Den utvikler naturlig noe mer fylde til eldre den blir. Jeg synes de yster en vellykket Gouda.
Å drikke til: En moden hvitvin av Chardonnaydruen, moden Champagne, men også en fruktig og elegant rødvin. Amontillado om du liker sherry.
Bufast
Bufast er en alpetype, ystet av rå kumelk hos Avdem gardsysteri, på Lesja. Vasket skorpe, blekgul i fargen. Jevn og kompakt konsistens som denne type oster skal ha. Litt kornet tekstur i munnen. Fyldig og ren smak med nøttetoner. Modnes minimum 12 måneder og gjerne 15 eller mer.
Å drikke til: En Chardonnay fra Jura.
Gamalost
Gamal og erkenorsk. Ikke at osten er lagret så lenge i dag, den ble nok det i sine tidlige tider, uten at noen helt vet når det var. Osten har imidlertid vært en del av det norske kostholdet, den norske kulturen lenge. Utbredelsen er Vestlandet, dalene fra øst mot vest og oppover til og med Trøndelag. Dette er en syrefelt ost, ystet av syrnet skummet melk. Opprinnelig ystet på setrene, men i dag hovedsaklig ystet ved Tines meieri i Vik i Sogn. Det finnes noen setervarianter, og flere synes å komme til, men d er vanskelig tilgjengelig for den vanlige forbruker. Gamalost er en fantastisk kilde til protein og dessuten er den uten salt. Kanskje noe av det Umami-rikeste vi har her til lands. God er den også, selv om noen synes den er stram, noe som kan modereres ved å tilsette litt sødme og salt. Fargen får den fra muggsoppen Mucor Mucedo som sprøytes på utsiden, vokser som lange hår og klappes ned slik at osten modnes innover. Osten er brun i fargen og skal ha en lys kjerne. De beste ostene fra Tine er hjulene på ca 600 gram, men ellers er det vanligste ca 150 grams halvmåner som er tilgjengelig i de fleste dagligvarebutikker.
En fin måte å spise osten på er å lage en snack av salte kjeks, smør, gamalost, rømme og litt tyttebærsyltetøy på toppen. Til det vil det passe godt med en søt vin, gjerne type portvin eller franske Rivesaltes av edel årgang.