Faste

Sæterost

Produseres bare i sommermånedene mens kyrne er på sætra; Brimi Seter. Rå kumelksost. Modnes lenge. Utviklet, naturlig nok. Klart saltpreg, hard, gulaktig. Svak aroma men intens rustikk smak som sitter lenge. Her er det fjøs og fjell. Se også video under.
Å drikke til: En lett og fruktig rødvin.

Store Velten

Er vel å betrakte som en fjellost fra Rueslåtten ysteri, som kommer i hjul på rundt 20 kilo og modnes minimum seks måneder. Vasket skorpe, men tørr og fin fordi den skrubbes. Dette er en ost jeg faktisk har vært med og ystet en gang. Fin og gul i fargen, fast konsistens med noen hull. Fruktig smak, i hvert fall av de yngste, med søtlig anslag. Lett å like. Se ellers video der jeg smaker og prater om osten HER.
Å drikke til: En hvitvin fra Jura eller en fruktig rødvin. En flott pilsnertype vil også fungere fint.

St Pål

En fast blandingsost av ku og geitemelk. Med unntak av melken og størrelsen, så er den lik Store Velten og fra samme ysteri. Skorpen vaskes i to måneder, deretter tørkes den jevnlig over med en klut. Modnes minimum seks måneder, men ofte mellom 12 og 18. Lys gul i fargen. Fin i smaken med godt preg av melken. Markant saltsmak og og godt hint av urter.
Se ellers denne videoen der jeg smaker osten:
Å drikke til: En noe moden hvitvin av Sauvignon Blanc, for eksempel en litt moden Sancerre eller Puilly Fumé, men også en fin hvit Bordeaux fra Graves eller Pessac-Léognan.

Gouda

Autentisk Gouda fra Skarrbo gård utenfor Holmestrand. Rå, økologisk kumelk. Veldig liten produksjon, så ostene kan være vanskelig å få tak i ut over lokalmarkedet. Går fra halvfast til fast, avhengig av alder. Klar og tydelig smak. Mild, men fyller munnen og sitter lenge. De fleste faste oster vil ha noe sødme, denne også, men veldig nedtonet og vel integrert. Det er ikke det første som slår deg, men den bidrar til det totale smaksbildet. Den utvikler naturlig noe mer fylde til eldre den blir. Jeg synes de yster en vellykket Gouda.
Å drikke til: En moden hvitvin av Chardonnaydruen, moden Champagne, men også en fruktig og elegant rødvin.

Bufast

Bufast er en alpetype, ystet av rå kumelk hos Avdem gardsysteri, på Lesja. Vaske skorpe, blekgul i fargen. Jevn og kompakt konsistens som denne type oster skal ha. Litt kornet tekstur i munnen. Fyldig og ren smak med nøttetoner. Modnes minimum 12 måneder og gjerne 15 eller mer.
Å drikke til: En Chardonnay fra Jura.

Share your cheese knowledge
Handlekurv
Skroll til toppen