Kurs

ostekurs
Velkommen til ostekurs!

Det sikreste vi kan si om de omstendigheter som omgir oss nå er at de er høyst usikre. Det skal imidlertid ikke hindre oss i å planlegge ostekurs og samlinger framover, så skal vi forholde oss til hva som eventuelt måtte gjelde når vi kommer så langt. Må kursene avlyses på grunn av restriksjoner i forbindelse med Covid 19, så får du selvsagt alle pengene tilbake. For øvrig gjelder vanlige salgsbetingelser som du kan lese HER.

INTERESSERT I EN OSTEUTDANNELSE VIA ACADEMY OF CHEESE?

Nytt kurs 7.5.2022

Les mer HER

GRUNNKURS OSTER

Fredag 11. februar 2022 (Fulltegnet)

Kl 18.00 i Brageveien 1 A, 0452 OSLO

Lørdag 12. februar 2022 (én plass ledig)

Kl. 17.00 i Brageveien 23 A, 0452 OSLO

Pris kr. 750,- pp

På grunnkurset går vi igjennom de fleste og viktigste ostefamiliene og oster som typisk representerer hver familie. Vi lærer om de forskjellige ostenes historier og hva som karakteriserer dem. Skorper er viktig, så vi er innom det også, det er tross alt det første som møter deg på en ost. Forskjellen på oster av rå og pasteurisert melk snakker vi også om, og du får smake på begge typer. Det er sjelden vi bare gomler ost, så tilbehør og drikkekombinasjoner er en viktig del av kurset i tillegg til anekdoter, fakta og «fun facts». Fin stemning og god dialog, spør gjerne og som oftest greier jeg å svare på det som er av spørsmål på direkten. Fint slik.

Ostene er det litt tidlig å si noe spesifikt om.

Vinene:

  • Leitz Rüdesheimer Klosterlay Riesling Kabinett 2014
  • Henri Bourgeois Sancerre Grande Réserve 2020
  • Domaine 13 Lunes Le Coeur en Goguette 2018
  • Bache-Gabrielsen Pineau des Charentes Very Old

Påmelding HER

NB!

Kurset passer ikke for gravide, aldersgrense 18 år. Si ifra om du har allergier eller ønsker alkoholfri drikke.

Chèvre – vårens vakreste oster

Fredag 1. april 2022

Kl 18.00 i Brageveien 1 A, 0452 Oslo

Pris kr. 750,- pp

Her blir det ingen aprilspøker, bare et kobbel fantastiske norske og utenlandske geitoster av typen som på norsk offisielt heter modnet kremost. Friske, flotte oster med fin smak og mye syre, som geitoster skal ha. Vi smaker også noen forskjellige modningsgrader slik at dere får se hvordan en slik liten ost kan utvikle seg. Det blir historie og historier. Hvorfor er chèvre så sjelden nord for Loire for eksempel? Her blir det oster i alle mulige fasonger, fra det kreative til det kjedelige, med og uten aske utenpå. Vi skal dessuten stifte bekjentskap med den fantastiske melkesoppen.

Ostene:

Med all mulig forbehold

Kubbeost

Kubbeost, Hallingdal
Crottin de Chavignol, Loire
Vellagra Kvit Undredal, Aurland
Saint Maure de Touraine, Loire
Charolais eller Clackbitou, Burgund
Lingot St Nicolas

Vinene:

Verticales La Raspa Moscatel y Doradilla 2019, Andalucia, Spania
Ermes Pavese Blanc Morgex et de La Salle 2020, Valle d’Aosta, Italia
Paul Thomas Chavignol Sancerre Blanc 2020, Loire, Frankrike
Von Buhl Jesuitengarten Spätlese 2011, Pfalz, Tyskland

Påmelding HER

NB!

Kurset passer ikke for gravide, aldersgrense 18 år. Si ifra om du har allergier eller ønsker alkoholfri drikke.

BLÅMUGGOSTER I MITT HJERTE

Brageveien 1 A, Oslo

25.11.22 kl. 18.00

For påmelding klikk her: Påmelding

Pris 800,- pp

Vi smaker et fint kobbel norske og utenlandske varianter og forsker litt på hva slags viner som passer til. Vi har selvsagt med det tre store. Normalt god stemning med mange gode oster og mye god drikke. Vi tar med noen typiske juleoster, det er vel Stilton det, men også noen alternativer samt at vi satser på å få med noen blåmuggoster som ikke er så vanlige her hjemme. Det blir milde oster og det blir kraftige oster.

Vi smaker og smatter og analyserer oss frem til forskjeller eller likheter, forteller historier og anekdoter.

I tillegg vil du lære litt om hva blåmuggost er og hvordan den tilvirkes. Krever ingen forkunnskap, men du bør like blåmuggost eller ha bestemt deg for å ville lære å like det, ellers kan dette bli vel heftig. 

Ostene:

Stilton, Stichelton, Roquefort, Cabrales, Fønix, Råblå, Kraftkar. Disse er rimelig sikre. I tillegg et par andre jeg ikke helt vet ennå og er avhengig av tilgjengelighet. Det kan være Bleu de Termignon, Hebridean Blue eller noe annet og kanskje en helt annen type bare for å variere litt, kan bli mye blått!

Vinene er det for tidlig å si noen om.

NB!

Kurset passer ikke for gravide, aldersgrense 18 år. Si ifra om du har allergier eller ønsker alkoholfri drikke. Påmelding HER.

OST OG RØDVIN

Fredag 12. november 2021 kl 19.00 i Brageveien 1A, Oslo. 

Kr. 750 per person.

For påmelding klikk her: Påmelding

Det er i slutten av februar, snøen er kanskje dyp og temperaturen lav. Da er det en mulighet for å samle seg rundt noe veldig tradisjonelt, men også i vår tid litt uglesett. Nemlig ost og rødvin. Rødvin er så mangt, de er lette og tunge, tørre og søte mens andre til og med er perlende. Så dette skal vi få til. Noen kombinasjoner blir tradisjonelle, mens andre nok blir på den spenstige siden. Et flott utvalg av både ost og vin, det kan jeg garantere. På dette ostekurset er vi mer opptatt av enkeltoster enn av familier. Så kan vi teste noen påståtte sannheter og hypoteser. Du kan være trygg på at det blir gode oster, gode viner og gode historier.

NB!

Kurset passer ikke for gravide, aldersgrense 18 år. Si ifra om du har allergier eller ønsker alkoholfri drikke. Påmelding HER.

FIRMAARRANGEMENT

Dere kommer til meg, eller jeg kommer til dere. Om dere er fem personer eller 50, spiller ikke så stor rolle. Det kan være noen timer en ettermiddag/kveld eller en god time i løpet av et annet arrangement – internt eller for kunder.

ostekurs
Ostebord med foredrag hos Gjensidige

FOR PÅMELDINGSKURS – LES DETTE FØRST

Påmelding er bindende. Ved avmelding inntil en uke før kan påmeldingsavgiften, minus et gebyr på kr. 50,- refunderes. Alternativt kan påmeldingsavgiften overføres til et annet kurs. Ved avmelding senere enn en uke før arrangementet så refunderes ikke påmeldingavgiften, men den kan overføres til et senere/annet arrangement. No shows er too bad. Skulle jeg av forskjellige årsaker (så som sykdom, for få påmeldte, force majeur o.l.) kansellere, vil kursavgiften refunderes i sin helhet. Eventuelle andre kostnader du måtte ha pådratt deg som følge av påmeldingen erstattes ikke. Har du meldt deg på kurs via en av våre samarbeidspartnere, så er det deres avbestillingsregler som gjelder.

Da jeg feiret min 60 års dag var hovedmenyen ost.

Jeg er spesielt interessert og glad i ost. Har spist ost fra hele verden i mange år. Jeg ringte Jan Peter Aursnes og spurte om han kunne stille opp som spesialist på ost i mitt selskap. Fikk raskt et «ja det kan jeg tenke meg». Vi hadde et lite planlegningsmøte, og Jan Peter tok seg god tid til å høre på mine ønsker og kom med gode innspill til sammensetning og type oster til et fantastisk ostebord med tilbehør. Han sto for bestillingen og gav innspill til det ekstra vi skulle ordne til bordet. Han var med fra to timer før gjestene kom og anrettet alle ostene lekkert.

Informasjon om alle de spennende ostene og all historien rundt formidlet han til alle våre gjester (vi var 70 stk.) på en profesjonell og informativ måte, med et hyggelig smil og en god kommentar. Det ble en stor opplevelse både for meg som jubilant og for mine gjester. Jeg anbefaler ham på det varmeste. Carl Henrik Bache

EGO

Jeg heter Jan Peter Aursnes, er OsteEvangelist og driver dette nettstedet, OstePerler.no I tillegg til å holde kurs både for leg- og fagfolk er jeg Fagansvarlig for oster i Store Norske Leksikon samt at jeg skriver uregelmessig om ost for Norske Vinklubbers Forbund og bladet Appetitt. Har gjennomført Grunnkurs i norsk tradisjonsysting ved Sogn Jord- og Hagebruksskule, Aurland. Jeg er Academy of Cheese Member, og holder sertifiseringskurs første nivå for dem her i Norge. Har de siste årene også deltatt som dommer under NM i ost og World Cheese Awards, samt at jeg skulle ha dømt under Farm Cheese Awards i Frankrike juni 2020. Jeg har også skrevet boken «Mine osteperler – Historier, meninger og fantastiske oster av rå melk» (2019) i tillegg til boken Unlock Your Future – The Key to a Fulfilling Life (2009). Sistnevnte handler ikke om ost, bare det gode liv! Begge bøkene kan du kjøpe ved å klikke HER.

Share your cheese knowledge
Handlekurv
Rull til toppen