Norske oster

Noen blåmuggoster



GRINDAL YSTERI – RENNEBU

Råblå

En økologisk og upasteurisert blåmuggost som kommer i to varianter, ren kumelk eller en blanding av ku- og geitemelk. Av ren kumelk er den mest vanlige. Ost på godt to kilo. Håndystet selvsagt og kjellermodnet.
Å drikke til: Her passer det fint med en Sauternes.

HITRA GÅRDSMAT – HITRA

Hitra blå

Blåmuggost av rå kumelk. Kraftig ost med klar syrlig tone.
Å drikke til: En Tawny eller hva med Allegrini Recioto della Valpolicella Classico? Fantastisk vin.

KJERRINGØY GARD – KJERRINGØY

Blå Kjerringøy

Upasteurisert og økologisk blåmuggost fra Kjerringøy, litt nord for Bodø. Kjerringøy gard yster bare av melk fra egne kyr. En flott og mild, men samtidig smaksrik blåmuggost med veldig blekgul ostemasse og ganske sparsomt med blåmuggårer i forhold til noen andre tilsvarende oster. Men uansett fin blåmuggsmak. Nydelig mørk skorpe som kan være litt kleimete å ta på. Fin smaksbalanse i osten og uten fremtrende saltsmak.
Å drikke til: I og med at saltsmaken ikke er fremtredende hadde jeg prøvt med en tysk kabinett. Alternativt en god Amarone.

STAVANGER YSTERI – STAVANGER

Fønix

Blåmuggost av rå og økologisk kumelk fra Norges første urbane ysteri. En kraftig og litt avansert blåmuggost, med klart definerte blåmuggårer; ellers moderat muggspredning. Kornete konsistens, men oppleves også kremete i munnen. Fin tyggemotstand. Smørtoner i smaken og antydning til sødme. Noen bittertoner mot slutten. Modnes i tre måneder.

Noen faste oster

KU

BRIMI SÆTER – GARMO

Sæterost

Produseres bare i sommermånedene mens kyrne er på sætra; Brimi Sæter. Upasteurisert kumelksost. Modnes lenge. Utviklet, naturlig nok. Klart saltpreg, hard, gulaktig. Svak aroma men intens rustikk smak som sitter lenge. Her er det fjøs og fjell.
Å drikke til: En lett og fruktig rødvin.

BLANDING

OSTERIET I SAMNANGER – TYSSE

Sterke Nils’n

Fast ost. Upasteurisert, og en blanding av sau og ku med 20% sauemelk og 80% kumelk. Østfrisisiske melkesauer og Jersey kyr. Litt tørraktig i konsistensen, flott naturlig gul, og med finfin smak av melk. Har kraft og fylde som etterhvert fyller munnhulen og sitter lenge. Behagelig saltsmak. Totalvolum ca 500 kg per år. Selges i all hovedsak bare i Bergensområdet.

Geitoster jeg liker

BOS YSTERI – UNDHEIM

Lille Aske

En liten, rund geitost som er dekket med aske. Kommmer både fersk og lagret og utvikler fine smaker ved litt lagring.
Som fersk er den litt syrlig men rundes av ved lagring. En veldig god geitost.
Å drikke til: En god Pouilly Fumé på den tørre siden, eller en Riesling Kabinett som har lett sødme balansert med god syre.

Fjelltopp

En liten, rund og fersk geitost ystet av rå geitemelk fra geitene på Aurenes, Jæren. Fast og fin, matt i fargen av melkesopp. Sammen med en mild, balansert, rund og god smak er det akkurat denne lille detaljen Bo Jensen er kjent for. Ikke overdrevent, men akkurat nok. En god ost.
Å drikke til: En god Pouilly Fumé på den tørre siden, eller en Riesling Kabinett som har lett sødme balansert med god syre.

GRINDAL YSTERI – RENNEBU

Myrull

En økologisk, modnet og upasteurisert geitost av chèvre-type. Fin lys og blomstrende skorpe. Fast, noe tørr og kompakt konsistens. Kremete, men også litt trå. Lang, fyldig smak, snev av bitterhet og sødme. Balansert. En ost med karakter. Vellykket. Har av forskjellige årsaker noe forskjøvet sesong, så den er på markedet fra slutten av mai og fram mot jul.
Å drikke til: En Sancerre passer fint her, men osten har så mye karakter at en god hvit burgunder også vil gå veldig bra. Eller kanskje en annen Loirevin; Les Gruches fra Domaine Bobinet i Saumur.

Jåblom

En økologisk ferskost ystet av upasteurisert geitemelk. Fersk, syrlig og frisk. Smørbar. Best å bruke i matlaging eller sammen med andre smakselementer til canapéer eller lignende.
Å drikke til: Champagne.

RUESLÅTTEN YSTERI – HOL

Kubbeost

Het tidligere ChevKubbe. En fersk geitost av chèvretype. Ystes av rå melk fra lokale geiter tilhørende en bonde i Hovet i Hallingdal.
Fin ost, med mild og behagelig smak. Kan også tidvis være å få i en litt mer lagret variant. Vær forberedt på en noe strammere smak da. Et par måneder om året, utenfor geitesesongen, ystes den av kumelk.
Å drikke til: Her fungerer det bra med en hvitvin av Sauvignon blanc-druen.

UNDREDAL – AURLAND

Kvit Undredal

En upasteurisert hvit geitost som kommer i tre varianter; nylagret, mellomlagret og vellagret. En halvfast ost dette, som noen synes smaker ganske mye geit mens jeg synes den er ganske mild. Dog avhenger det selvsagt av lagringstiden. Veldig god og flott ost, som også kommer fra et veldig vakkert område. Fint og veldig balansert saltpreg som på ingen måte dominerer. I tillegg finnes en variant som kalles Eldgamal, lagret minimum ett år. Sognakvitost er en usaltet variant som vel oftest kommer i en nylagret variant.
Å drikke til: Hvitvin, tørr og fruktig. Men også en lett rødvin vil fungere godt. Det kan være Beaujolais, Valpolicella eller rød Loire.

Gode Halvfaste oster

AVDEM – LESJA

Fjelldronning

En smakfull ost fra Avdem Gardsysteri på Lesja. Denne osten er ystet av upasteurisert kumelk fra kyr på egen gård. Kittmodnet. Halvfast konsistens. Lagres fra to til fire måneder før salg. Guloransje skorpe, mens selve osten er lys gul. Forholdsvis mild til rødkittost å være.
Å drikke til: En moden Merlotbasert rødvin så som St. Emilion eller helst Pomerol. Også Cabernet Franc-baserte rødviner; da kan røde Loireviner være aktuelt. På den hvite siden; en godt moden Chablis, men også god tysk Riesling Kabinett.

Mor Åse

Mor Åse; også en kittmodnet ost fra Avdem, men denne er mykere enn Fjelldronning. Ystet av upasteurisert melk fra egne kyr. I nær slekt med Fjelldronning men noe mildere i smaken. Blir lagret 6 til 8 uker før salg.
Å drikke til: Samme som for Fjelldronning; se over.

DERINNGARDEN – EIDE PÅ NORDMØRE

Derinngardens Spesial

Av økologisk og upasteurisert kumelk. Halvfast ost fra Derinngarden på Eide på Nordmøre. Flott mild ost, med fin gulaktig ostemasse. Kittmodnet. Gjør seg nok med ekstra lagring.
Å drikke til: Chardonnay uten eikepreg tenker jeg eller en lett og fruktig rødvin så som Beaujolais.

Trolltind

En halvfast rødkittost av økologisk rå kumelk fra egne kyr. Fin hullsetting med små ujevne hull spredt utover. Ikke spesielt sterk duft til tross for at det er en rødkittost. Smaken er mild, men tydelig. En flott ost som også passer god på brødskiva.
Å drikke til: Samme som som for Derinngarden Spesial.

HITRA GÅRDSMAT – HITRA

Grotteost

Tradisjonell fast ost av upasteurisert kumelk fra glade kyr som går ute hele året. Ystes med kalveløpe fra egen gård. Modnes i naturlig kjeller som holder jevnt 12 grader og passe luftfuktighet. Lagres 8 – 12 måneder men noen lenger også. Har den tradisjonelle grotteostsmaken; litt søtlig og med nøttesmak. Saftig til tross for at den er fast. En god ost.
Å drikke til: Denne tåler godt en rødvin, helst fra Burgund, men jeg vil foretrekke en hvitvin fra samme området.

OSTEMAKER ØVERLI – PASVIK
Ostemaker Øverli merker ostene ystet på sommermelk med «Sommerfrisk». Kult!

Gaivo

Goudatype fra det som vel må være Norges nordøstligste ysteri, beliggende i Pasvik. Upasteurisert kumelksost modnet i tre måneder. Veldig kompakt, fast og fin gul ostemasse. Blek, fin og tørr skorpe. Kanskje noe tørr i munnen. Har godt med smak til tross for bare tre måneders modning.
Å drikke til: En fruktig rødvin vil passe bra her. Det gjør som vanlig også hvitvin, gjerne av Chardonnay-druen.

Tomé Pasvik

Tomé Pasvik (Tomé er en underlig konstruksjon forøvrig) er en halvfast kumelksost av upasteurisert melk som modnes minimum 70 dager. Oppskriften er «sydlandsk», noe som gir en ost med karakter og noen fine kryddertoner. Blekgul og kompakt ost uten noen form for hullsetting. Skorpen er forholdsvis tynn, men hard, grå men med islett av både hvitt, gulbrunt og rødt. Skjæres bort. En flott ost med balansert og fin smak som passer godt til nybakt landbrød med bondesmør og et glass vin, være se rød eller hvit.
Å drikke til: Her passer selvsagt som alltid en god Chardonnay av europeisk opprinnelse, men også en lett og fruktig rødvin fra f.eks. Beaujolais, Loire eller Veneto. Imidlertid, jeg har drukket tørr tysk Riesling til og det satt som et skudd. En Grüner Veltliner vil også passe godt.

RUESLÅTTEN YSTERI – HOL

Lord Garvagh

En upasteurisert kumelksost av melk fra Jerseykyr, Telemark og NRF. Fjellosttype, som ystes i hjul på vel 2 kilo. Fast eller halvfast om du vil, blir gjerne et tolkningsspørsmål. Navnet har osten fra den Britisk adelsmannen Lord Garvagh som tilbrakte mye tid i fjellene over Hallingdal i hine hårde dage.
Osten har rødkittskorpe som de fleste fjelloster. Vaskes og vendes. Modnes i minimum seks til åtte uker før salg. God ost, og best er den om den får ligge litt mer enn et par måneder.
Å drikke til: En fruktig rødvin, eller som vanlig også hvitvin, gjerne av Chardonnay-druen.

StoreVelten

Halvfast til fast upasteurisert kumelksost som kommer i hjul på opp til 20 kilo. Rødkittskorpe og lagres minimum 3 måneder, men helst opp til et år. Skilles mellom sommerost av stølsmelk og vinterost. Kompakt konsistens med fin blekgul farge. Flott ost med fin smak, snev av fjøs, men en mild og balansert ost. Melk fra Jerseykyr, Telemarkskyr og NRF.
Å drikke til: Samme som for Lord Garvagh; en fruktig rødvin eller en god hvit på Chardonnay, men også Grüner Veltliner.

STAVANGER YSTERI

Konrad

Konrad er en kittmodnet ost av rå, økologisk kumelk. Modnet i en og en halv til to måneder i ysteriets teglsteinshule. Osten vaskes i Konrads Stout fra Lervig Aktiebryggeri. Som mange andre rødkittoster har Konrad en markant duft, som du ikke må la deg skremme av. Smaken er mild og fin, rund i kantene og lang. Det smaker godt. Osten er formet som et hjul og veier ca 1,25 kilo.
Å drikke til: Konrads Stout fra Lervig Aktiebryggeri bør absolutt prøves. Den må du på polet for å få tak i. Hvis du sverger til vin, så la den være rød. Prøv en moden østsidebordeaux. Alternativt en fyldig, slepen rød fra det nordlige Burgund.

Pan

Lillebroren til Konrad. Rødkittost denne også, men vasket i saltvannsoppløsning. Ystet av rå, økologisk melk og modnet i minimum en og en halv måned i teglsteinshulen i ysteriets kjeller. Skorpen er mot det rosa. Inspirert av franske St. Nectaire. Formes som hjul på ca 1,2 kilo.
Å drikke til:

VIKABRÅTEN – VALDRES

Vikabråtosten

Vikabråtosten er en halvfast upasteurisert og økologisk kumelksost. Vikabråten yster ost av melk fra tre kyr av rasen Dølafe. Ca 400 kilo i året. Fin halvfast ostemasse med noen spede hull. Litt krebrig og gråaktig skorpe. Ganske mild smak i smaken, lett å like.
Å drikke til: En frisk hvitvin eller ditto lett, frisk og fruktig rødvin.

VOLL YSTERI – JÆREN

Jærosten

En mild, god og halvfast til fast ost av Raclette-type. Sporadiske fine hull i en ellers blekgul ost. Rødkittskorpe som skjæres bort. Kommer i hvert fall i to varianter: Mellomlagret som modnes i tre til syv måneder og Vellagret som har mer enn åtte måneders modning. Modnet på granplank.
Voll ysteri og Jærosten var det første gardsysteriet i Norge som fik autorisasjon til å yste av upasteurisert melk så langt tilbake som i 1952. Det gjør de fortsatt, av melk fra egne kyr. Smelter godt, er en ost som er god å spise som den er, men gjør seg også godt i matlaging. Den syrnes med melkesyrebakterier fra Alpene og deretter tilsettes kalveløpe.
Å drikke til: En tørr, fruktig hvitvin, gjerne sveitsisk og fra Valais.

Blanding

RUESLÅTTEN YSTERI – HOL

Skarveheimen

En upasteurisert og halvfast hvitost ystet på en blanding av ku- og geitemelk. Et vellykket resultat. Fin mild smak der det imidlertid går klart frem at det er geitemelk innblandet. Jeg synes at eksemplarer som er modnet relativt kort tid, hvilket vil si en to til fire måneder, gir et veldig godt inntrykk og er behagelige oster som godt kan brukes på brødskiva eller smeltes på ostesmørbrød. Den har en ganske mørk skorpe som med fordel kan skjæres bort.

Myke oster

DERRINNGARDEN – EIDE PÅ NORDMØRE

Snøtind

Halvfast hvitmuggost av økologisk og upasteurisert kumelk. Kritthvitt mugglag, og flott blekgul ost innenfor. Veldig mild i smaken, en ost alle liker, både store og små.
Å drikke til: En mild og fruktig rødvin. Frisk hvitvin vil som alltid gå bra, det samme med en ikke alt for komplisert Champagne.

HITRA GÅRDSMAT – HITRA

Kristines myke

En hvitmuggost, camembertlignende kaller de den selv. Litt tynnere en tradisjonell Camembert. Myk fin gulaktig ostemasse. Upasteurisert selvsagt. Rund i smaken, men sparker litt mer fra om du lar den ligge en stund, det vil si et par tre måneder. En ost som er lett å like.
Å drikke til: En ukomplisert Champagne. En lett rødvin à la Beaujolais eller en hvit kommuneburgunder.

MUNKEBY KLOSTER – LEVANGER

Munkeby

Klosterost fra Levanger. Halvmyk ost med skorpe av rødkitt og melkesopp ystet av rå kumelk fra Norsk Rødt Fe. Silkemyk melkesmak. Rund og lang, men med et visst rødkittpreg. Dette er en fryd for ganen. Kjellermodnes på granplank i fem uker og vendes og vaskes i saltoppløsning daglig. For å dyrke fram rødkittkulturen vaskes osten først i en sterk saltoppløsning som vannes ut etter hvert for å gjøre rom for fremvekst av melkesopp. Reblochon-type. Munkeby er en forholdsvis ny ost, første levering skjedde i januar 2010.
Å drikke til: Jeg tenker at det passer med en lett og fruktig rødvin eller trappistøl. Det er tross alt en klosterost. Men det er slett ikke galt med en hvitvin fra Jura eller Burgund heller.

TJAMSLAND YSTERI – BIRKELAND

Rosalita

En kumelskost av rå og økologisk melk fra Jerseyfe og Sidet Trønderfe; to raser som gir god og fettrik melk. Er vel det som kan kalles en syrnet kremost som modnes en til fire uker og jeg anbefaler å vente lengst mulig. Jeg synes det er lite å hente smaksmessig når den er helt fersk, ut over en viss syrlighet, men når osten får en 15+ dager er et en helt annen historie, da får den fylde og rikhet.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen