Disse er myke og dekket med et lag hvitmugg. Muggen er gjerne Penicillium candidum også kjent som Penicillum camemberti. Melkesopp finnes naturlig i melk og “aktiveres” til en viss grad under ysteprosessen. Det er den som gjerne gir en litt matt overflate, samt at den stagger veksten av den tradisjonelle hvitmuggen. Ostene modnes i varierende grad og blir gjerne skarpere ved lagring. Ferske oster har en fast, litt hvitere kjerne, mens modning fører til en mykere ost med blek strågul farge tvers i gjennom. Overmodne oster dufter sterkt av salmiakk og bør ikke spises. Mest kjente eksempler på hvitmuggoster er Brie og Camembert.
Men oster som Brillat-Savarin, Neufchâtel, Comtesse de Vichy og alle de kjente industri-briene, hvis navn ikke nevnes på denne bloggen, hører også til her.
Oster med kritthvit muggskorpe er gjerne industrielt tilvirket av pasteurisert melk, mens håndverksoster har et spettet fargespekter på skorpen (brunspettet).