Myke oster

Her finner du myke oster som ikke naturlig faller inn under Hvitmuggoster, Rødkittoster eller Chèvre; gjerne beskrevet som å ha en naturlig skorpe.

KU

Saint Félicien

Saint Félicien er en rå kumelksost fra det sørøstlige Frankrike, nærmere bestemt Rhône-Alpes. Ligner veldig på Saint-Marcellin, men er noe mildere og fetere. Oppfunnet rundt 1950 i Lyon, men produseres nå oppe i fjellene. Som Saint-Marcellin er det en porsjonsost. Ca 150 g. Modnes fra to til seks uker og utvikler en blekgul myk og absolutt spiselig naturlig skorpe som nok er preget av melkesopp.
Å drikke til: En hvit fra Savoie.

Saint-Marcellin

Enda en rå kumelksost fra området Isère i Rhône-Alpes-regionen i det sør-østlige Frankrike. I utgangspunktet en geitost, men mangel på melk gjør at den som oftest lages av kumelk. Dette er en veldig tradisjonell fermier-ost (gårdsost) som blir modnet fra to til seks uker før salg. Liten og rund med elfenbensfarget naturlig skorpe. Kremet, med robust, nøtteaktig, fruktig og syrlig smak spesielt når den er fullmoden. Den løper lett fra deg, ingen grunn til lang temperering. Se ellers denne VIDEOEN
Å drikke til: Se etter en hvitvin fra nettopp Isère, klassifisert som Savoie, eller en god (Puligny-)Montrachet.

Sau

Le Castillon

En liten crottinformet sauemelksost, liten puck med andre ord, fra St Martin de Castillon i Luberon, Provence. Gårdsost med naturlig skorpe. Kremost, det vil si den er i all hovedsak syrnet, men ystemelken får tilsatt litt løpe på slutten for å hjelpe til med koaguleringen. I utgangspunktet en fersk ost som er veldig delikat i smaken. Den tåler imidlertid godt en par måneders modning. Blir bare rundere og fyldigere og mister noe av syren. Ikke noe tegn til skarphet.
Å drikke til: Tørr, frisk hvit provencevin eller tilsvarende rosé.

Le Saulzais

Noe så sjeldent som en saumelksost fra Berry-provinsen i Loire. Det er et typisk område for geit, men unntak finnes altså. Rund og formet som en stor puck. Noe muggskorpe, men ellers preget av melkesopp. Naturfarget, mens selve osten er hvit. Modnes i minimum tre uker og får strødd litt salt på skorpen for å hjelpe på modningen. Ganske kompakt i konsistensen, litt smuldrete, men smelter på tungen. Lett syrlig i smaken. En gårdsost, for den tilvirkes kun på én gård, som heter SCEA Le Brebis du Berry – Les Bruyères og ligger i Saulzais Le Potier, en kort times vei sør for Bourges.
Å drikke til: Sancerre. Gjerne litt opp i kvalitet og moden.

Lingot Saint Nicolas

Fra det gresk-ortodokse klosteret Saint Nicolas i Hérault i sydvest-Frankrike. En fantastisk ost formet som en liten murstein. Lingot betyr vel barre på norsk. Skrukkete skorpe som har farge som Devon-fløte om du er familiær med det. Kanskje enklere å si blekgul. Flott konsistens, selve osten er hvit med en snøhvit litt fastere kjerne som så ofte med disse forholdsvis ferske ostene. En flott, men mild sauesmak og veldig klar ettersmak av timian på grunn av tilsetting av timianaroma i ystemelken. Denne osten ble tidligere ystet av geitemelk, men fra inneværende sesong (2016) ystes den av sauemelk. Ikke noe dårlig erstatning det.
Å drikke til: Sauvignon blanc.

Perail

En myk og svært delikat sauemelksost, formet som en flat kake og veier 100 til 120 gram. Osten er fra området Aveyron, hvor de også leverer melk til ysting av Roquefort. Osten er enten en gårdsost, eller fra håndverksysteri. Skorpen er typisk melkesopp, med noe tilløp til hvitmugg. Tidvis tilgjengelig i Norge. Se også denne VIDEOEN.
Å drikke til: Hvit St. Chinian fra Languedoc.

Lou Rocaillou

En liten, myk, nesten rennende upasteurisert sauemelksost fra Hures-la-Parade i departementet Lozère i Occitanie (tidligere Languedoc-Roussillon). Modnes to uker. Mild og flott, med fin syrlighet, men utvikler litt mer sting om du lar den ligge litt. Myk, spiselig skorpe med tilløp til hvitmugg.
Å drikke til: En tørr hvit fra Languedoc-Roussillon.

Pavé de Cocagne

Også kjent som Lingot de Cocagne. Gårdsost av rå sauemelk fra Tarn-området, dvs. rett nordøst for Toulouse i regionen Occitanie, sør i Frankrike. Formet som en liten barre (rektangulær). Veldig myk og rennende, men med en litt faster kjerne. Skorpen er matt og lys gul. Ikke muggvekst, men noe melkesopp. Osten er off-white, mens den noe fastere kjernene er hvit. Smaken er mild og fin med en touch av melk, samt litt animalske toner (fjøs), om du kjenner godt etter.
Å drikke til: Vi drar til Rhône-dalen og klinker til med en Condrieu.

Share your cheese knowledge
Handlekurv
Skroll til toppen