Halvfaste

Fjelldronning

En smakfull ost fra Avdem Gardsysteri på Lesja. Denne osten er ystet av rå kumelk fra kyr på egen gård. Kittmodnet. Halvfast konsistens. Lagres normalt fire måneder før salg. En vellagret variant modnes åtte måneder. Guloransje skorpe, mens selve osten er lys gul. Forholdsvis mild til rødkittost å være. På  videoen under prater jeg litt mer om Fjelldronning.

Å drikke til: En moden Merlotbasert rødvin så som St. Emilion eller helst Pomerol. Også Cabernet Franc-baserte rødviner; da kan røde Loireviner være aktuelt. På den hvite siden; en godt moden Chablis, men også god tysk Riesling Kabinett.

Mor Åse

Mor Åse; også en kittmodnet ost fra Avdem, men denne er mykere enn Fjelldronning. Ystet av rå melk fra egne kyr. I nær slekt med Fjelldronning men noe mildere i smaken. Blir lagret 6 til 8 uker før salg.
Å drikke til: Samme som for Fjelldronning; se over.

Derinngardens Spesial

Av økologisk og rå kumelk. Halvfast ost fra Derinngarden på Eide på Nordmøre. Flott mild ost, med fin gulaktig farge. Kittmodnet. Gjør seg nok med ekstra lagring.
Å drikke til: Chardonnay uten eikepreg tenker jeg eller en lett og fruktig rødvin så som Beaujolais.

Grotteost

Hitra gårdsmat. Tradisjonell ost av rå kumelk fra kyr som går ute hele året. Modnes i naturlig kjeller som holder jevnt 12 grader og passe luftfuktighet. Lagres 8 – 12 måneder men noen lagres lenger også. Har den tradisjonelle grotteostsmaken; litt søtlig og med nøttesmak. Saftig. En god ost.
Å drikke til: Denne tåler godt en rødvin, helst fra Burgund, men jeg vil foretrekke en hvitvin fra samme området.

Gaivo

Goudatype fra det som vel må være Norges nordøstligste ysteri, Ostemaker Øverli, beliggende i Pasvik. Rå kumelksost modnet i tre måneder. Veldig kompakt, fast og fin gul ost. Blek og tørr skorpe. Kanskje noe tørr i munnen. Har godt med smak til tross for bare tre måneders modning. Ostemaker Øverli merker ostene ystet på sommermelk med «Sommerfrisk».
Å drikke til: En fruktig rødvin vil passe bra her. Det gjør som vanlig også hvitvin, gjerne av Chardonnay-druen.

Tomé Pasvik

Tomé Pasvik (Tomé er en underlig konstruksjon forøvrig) er en halvfast kumelksost av rå melk som modnes minimum 70 dager. Også fra Ostemaker Øverli. Oppskriften er «sydlandsk», noe som gir en ost med karakter og noen fine kryddertoner. Blekgul og kompakt ost uten noen form for hullsetting. Skorpen er forholdsvis tynn, men hard, grå men med islett av både hvitt, gulbrunt og rødt. Skjæres bort. En flott ost med balansert og fin smak som passer godt til nybakt landbrød med bondesmør og et glass vin, være seg rød eller hvit.
Å drikke til: Her passer selvsagt som alltid en god Chardonnay av europeisk opprinnelse, men også en lett og fruktig rødvin fra f.eks. Beaujolais, Loire eller Veneto. Imidlertid, jeg har drukket tørr tysk Riesling til og det satt som et skudd. En Grüner Veltliner vil også passe godt.

Lord Garvagh

En kumelksost av rå melk fra Jerseykyr, Telemark og NRF. Fjellosttype, fra Rueslåtten ysteri, som ystes i hjul på vel to kilo. Fast eller halvfast om du vil, blir gjerne et tolkningsspørsmål. Navnet har osten fra den nord-irske adelsmannen Lord Garvagh som tilbrakte mye tid i fjellene over Hallingdal i hine hårde dage.
Osten har rødkittskorpe som de fleste fjelloster. Vaskes og vendes. Modnes i minimum seks til åtte uker før salg. God ost, og best er den om den får ligge litt mer enn et par måneder.
Å drikke til: En fruktig rødvin, eller som vanlig også hvitvin, gjerne av Chardonnay-druen.

Vikabråtosten

Vikabråtosten er en halvfast, rå og økologisk kumelksost. Vikabråten i Vadres yster ost av melk fra tre kyr av rasen Dølafe. Ca 400 kilo i året. Fin halvfast ost med noen spede hull. Litt klebrig og gråaktig skorpe. Ganske mild smak i smaken, lett å like.
Å drikke til: En frisk hvitvin eller ditto lett, frisk og fruktig rødvin.

Jærosten

En mild, god og halvfast til fast ost av Raclette-type fra Voll ysteri på Jæren. Sporadiske fine hull i en ellers blekgul ost. Rødkittskorpe som skjæres bort. Kommer i hvert fall i to varianter: Mellomlagret som modnes i tre til syv måneder og Vellagret som har mer enn åtte måneders modning. Modnet på granplank.
Voll ysteri og Jærosten var det første gardsysteriet i Norge som fikk autorisasjon til å yste av rå melk. Det gjør de fortsatt, av melk fra egne kyr, i all hovedsak Brown Swiss. Smelter godt, er en ost som er god å spise som den er, men gjør seg også godt i matlaging. Den syrnes med melkesyrebakterier fra Alpene og deretter tilsettes kalveløpe.
Å drikke til: En tørr, fruktig hvitvin, gjerne sveitsisk og fra Valais.

Share your cheese knowledge
Handlekurv
Skroll til toppen