Kittmodnet

Lein

En mild rødkittost av rå kumelk fra Rueslåtten ysteri i Hol i Hallingdal oppkalt etter Lars Lein som var lord Garvaghs hjelpemann når han var på tur i Hallingdalsfjella. Osten vaskes i en mild saltvannsoppløsning, vendes og modnes i 6 uker. Beskjeden i duften og mild i smaken med et preg av melk og hint av fjøs. Veldig tiltalende og lett å like også for ikke fullbefarne kittostspisere. En hel ost veier 1,2 kilo, men mindre utgaver på 400 gram finnes også. Lær mer ved å se på denne videoen:

 

Munkeby

Klosterost fra Munkeby Mariakloster utenfor Levanger. Halvmyk ost med skorpe av rødkitt og melkesopp ystet av rå kumelk fra Norsk Rødt Fe. Silkemyk melkesmak. Rund og lang, men med et visst kittpreg. Dette er en fryd for ganen. Kjellermodnes på granplank i fem uker og vendes og vaskes i saltoppløsning daglig. For å dyrke fram rødkittkulturen vaskes osten først i en sterk saltoppløsning som vannes ut etter hvert for å gjøre rom for fremvekst av melkesopp. Reblochon-type. Munkeby er en forholdsvis ny ost, første levering skjedde i januar 2010. Lær mer om Munkeby på denne VIDEOEN.
Å drikke til: Jeg tenker at det passer med en lett og fruktig rødvin eller trappistøl. Det er tross alt en klosterost. Men det er slett ikke galt med en hvitvin fra Jura eller Burgund heller.

Konrad

Konrad er en kittmodnet ost fra Stavanger ysteri som ystes av rå, økologisk kumelk. Modnet i en og en halv til to måneder i ysteriets teglsteinshule. Osten vaskes i Konrads Stout fra Lervig Aktiebryggeri. Som mange andre rødkittoster har Konrad en markant duft, som du ikke må la deg skremme av. Smaken er mild og fin, rund i kantene og lang. Det smaker godt. Osten er formet som et hjul og veier ca 1,25 kilo. Se også videoen over.
Å drikke til: Konrads Stout fra Lervig Aktiebryggeri bør absolutt prøves. Den må du på polet for å få tak i. Hvis du sverger til vin, så la den være rød. Prøv en moden østsidebordeaux. Alternativt en fyldig, slepen rød fra det nordlige Burgund.

Pan

Lillebroren til Konrad. Rødkittost denne også, men vasket i saltvannsoppløsning. Ystet av rå, økologisk melk og modnet i minimum en og en halv måned i teglsteinshulen i ysteriets kjeller. Skorpen er mot det rosa. Formes som hjul på ca 1,2 kilo.
Å drikke til: Prøv en Alsace riesling.

Handlekurv
Skroll til toppen