Ost og Vin

Ost og vin. Noen synes det er vanskelig, for andre kommer det helt naturlig. Vinen kan imidlertid være utfordrende når det skal serveres ost som del av et måltid. Ikke alltid, men ofte er hovedretten kjøtt slik at det serveres rødvin til. Da er det viktig at kombinasjonen ost og vin er av en slik beskaffenhet at det ikke oppleves som en nedtur. Derfor, når du velger oster i et måltid så er det vel så mye vinene du tenker å servere som bestemmer, som osten. Tilpass osten til vinen.

Som del av et måltid skal det ikke være for mye ost. Jeg tenker maksimun tre forskjellige oster, og en liten bit av hver. Det kan godt bare være en, men ikke mer enn tre synes jeg. Det gjør seg med litt garnityr så som syltetøy eller honning og en liten brødbit. Husk imidlertid på at det søte kan kludre til smaksbildet i forhold til vinen. Server derfor syltetøy, honning og frukt på en slik måte at ingen blir tvunget til å spise det.

Anbefalinger ost og vin

Portvin

Da hadde jeg servert to oster og begge britiske, men ikke nødvendigvis sammen.
Stilton eller den upasteuriserte Stichelton.
Aged Cheddar, moden, gårdsprodusert og upasteurisert. I praksis betyr det West Country Farmhouse Cheddar fra Keens eller Montgomery eller skotske Isle of Mull.
Stilton kan ofte overdøve Cheddar og da er det viktig at sistnevnte er godt moden.
Vellagret Parmigiano Reggiano kan være et annet alternativ. Fourme d’Ambert er en mildere blåmuggost.
Et norsk alternativ er Kraftkar fra Tingvollost. Håndterer portvin meget godt.

Her er det kanskje naturlig å fortsette med en sjokoladebasert dessert, slik at du kan fortsette med portvinen.

Sauternes

Roquefort
Livarot dersom du vil servere mer enn én ost.

Vinen går også godt an å bruke til en dertil egnet dessert.

Rødvin

Hvis vi tenker oss at det du har servert til hovedretten er god og moden rødvin og du fortsetter i samme bane så kan du kombinere fra nedenstående liste. Kombiner gjerne myke, halvfaste og faste, dvs maksimum en av hver.

Myke:
Brie
Camembert
Pont l’Evêque
er en rødkittost og mye kraftigere enn Brie og Camembert

Halvfaste:
Tomme d’Auvergne
Tomme Crayeuse
Bethmale chèvre

Faste:
Emmentaler
Salers
Mimolette
Tomme de Savoie

Til desserten vil det være naturlig å skifte vin.


Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen