Om OSTEPERLER®

Ost er en fantastisk kulturbærer som har eksistert i seks, syv, åtte tusen år og selvsagt er det de store europeiske kulturnasjonene som dominerer på ostekartet. Slik er det hos OSTEPERLER  også. Ost er så mye mer enn en handelsvare; det er selvsagt landbruk og landskapsvern med dyr som beiter, det er biologisk mangfold, det er et fag – både å yste og modne den. Så er det som nevnt over kultur, det er stolthet og tilhørighet, men selvsagt også noe som skiller. Ost har vært del av både krig og fred, lokalpolitikk og storpolitikk. Landbruk og ost er sysselsetting.

Ost har vært en del av dagliglivet for både høy og lav. Brie har vært elsket og spist ved kongens hoff så vel som av fattige Jean Valjean i Les Misérables. Gruvearbeiderne i Wales hadde med seg osten Caerphilly ned i gruvene som lunsj. Samene hadde med seg kaffeost når var ute og passet på eller flyttet reinsdyrflokken.  Næringsrikt og kompakt. Det er ikke uten grunn at det er tradisjon i Frankrike å spise rødkittoster sammen med kokte poteter. Osten gikk nemlig under benevnelsen “fattigmannens kjøtt” i riktig gamle dager. Ysting er også en eminent måte å ta vare på melken – å gi den et forholdsvis langt liv – i hvert fall lenger enn fersk melk.

OSTEPERLER® handler altså om oster, oster av av rå melk. Det er mitt mål å få flest mulig til å oppdage og oppleve alle de flotte ostene av rå melk som finnes der ute. Ost som er ystet uten annen ytre påvirkning enn det som er strengt tatt nødvendig for at det skal bli ost. Samt en god dose omsorg for både dyrene og melken. Alle oster som er nevnt her inne, er ystet av rå melk. Upasteurisert om du vil, selv om det ikke alltid er tilfelle. All rå melk er upasteurisert, men ikke all upasteurisert melk er rå. Så kan du grunne på det.

Ost er så mye. I tillegg til duft, smak og et visuelt inntrykk, er det ren nytelse. Velvære. Hygge. Men det er også historie, for ikke å snakke om anekdotene! Derfor prøver jeg at denne nettsiden mest av alt nettopp skal handle om sanselige inntrykk, den gode smak og historien bak. Men det må innrømmes, av og til blir det nok både litt teknisk og kjedelig. Litt nerdete rett og slett. Det hører med. Noen historier finner du ikke her, de må du komme på en smaking for å få!

Slett ikke alle oster som er beskrevet her finnes på det norske markedet, andre er her tidvis, mens atter andre er her hele tiden. Under fanen REISER finnes en side som heter adresser, kanskje kan det være steder å besøke for å få tak i noen oster som ikke er så tilgjengelig her hjemme. Det er ikke et vell av adresser, men så er det heller ingen der som ikke er besøkt.

OSTEPERLER har ingen politisk agenda; det betyr dog ikke at meningsytringer ikke kan forekomme. Det er unntaket heller en regelen.

Skriv gjerne en kommentar eller send en melding om det er noe du lurer på. Kom gjerne med forslag om du mener det er noe som mangler, det er det nemlig helt sikkert. Det betyr imidlertid ikke at alle forslag tas til følge.

Dette er noen sider om det som er godt, smakfullt og gjerne vakkert. Ingen oster blir slaktet her. Da pauses heller pennen et øyeblikk, eller det skrives om noe annet. Kan rett nok hende at noen hint om at noe kan forbedres eller endres gis. Vet jo aldri.

Din smak, dine sanser og dine opplevelser er og blir dine. Noen oster kan ha noen typiske karakteristika; men duft, smak og assosiasjoner er en personlig sak. Derfor kan det hende du har en annen oppfatning av både smak og duft enn det som kommer til uttrykk her. Det er i så fall bare fint.

«Disclaimer»

I Lonely Planet sier de følgende om restauranter: Good places go bad, and bad places go bankrupt. Det legges mye innsats i at innholdet skal være riktig og etterrettelig. Imidlertid hender det at oster av rå melk går over til å bli termisert eller pasteurisert. Det hender at oster forsvinner. Kan være flere grunner til det. Det kan heller ikke garanteres at osteperler.no er helt uten feil. Det korrigeres så snart det oppdages. Og leser du noe du mener er feil, så si ifra. Alle er tjent med det.
OSTEPERLER AS fraskriver seg et hvert ansvar for konsekvenser av noen art ved at du har fulgt anbefalinger på osteperler.no, eller på annen måte mener deg villedet av innholdet her. Det tas også for gitt at du er over lovlig alder for å lese om alkohol i den grad det er nevnt.
OSTEPERLER® er et registrert varemerke for OSTEPERLER AS, org.nr. 920935125. Adresse: Tamburveien 15 F, 0485 Oslo.

Dersom du er gravid frarådes du sterkt å spise myke oster, rødkittoster og blåmuggoster, uavhengig av om de er pasteurisert eller ikke.

OSTEPERLER har også en Youtube-kanal.

OstePerler.no er ikke sponset. Det hender jeg får en ost, det er rett nok sjelden, og det betyr ikke at det skrives om den her inne.

Share your cheese knowledge
Handlekurv
Skroll til toppen