Blå

Råblå

En økologisk og rå blåmuggost av kumelk fra Grindal Ysteri. I juni blir det dog normalt blandet inn ca 20 % geitemelk.  Ren kumelk er det mest vanlige. Ost på godt to kilo. Håndystet selvsagt og kjellermodnet. En av de beste norske blåmuggostene.
Å drikke til: Her passer det fint med en Pineau des Charentes, men det fungerer med Sauternes også.

Blåkoll

I utgangspunktet er dette en Råblå som er modnet annerledes. Noen oster av vintermelk blir tatt ut av modningsrommet og langtidslagret, minst et år, ved en lavere temperatur. Osten har en fast og noe smuldrete konsistens. Smaken er søtlig med hint av nøtter. Osten ystes i begrenset volum og er best tilgjengelig i nærområdet.
To drink: Samme som for Råblå.

Hitra blå

Blåmuggost fra Hitra gårdsmat, ystet av rå kumelk. Litt kraftig ost med fin syrlighet og tydelig smørsmak. Lett smuldrete konsistens.
Å drikke til: En Tawny eller hva med Allegrini Recioto della Valpolicella Classico? Fantastisk vin.

Blå Kjerringøy

Blåmuggost av rå kumelk fra Kjerringøy, litt nord for Bodø. Kjerringøy gard yster bare av melk fra egne kyr. En kremete blåmuggost med ikke for mye blåmuggsetting. Fin saltsmak, men også en tydelig bitterhet på slutten. Nydelig mørk skorpe som kan være litt klissete å ta på.
Å drikke til: Prøv med en tysk kabinett.

Fønix

Blåmuggost av rå og økologisk kumelk fra Norges første urbane ysteri, Stavanger ysteri. En kraftig og litt avansert blåmuggost, med klart definerte blåmuggårer; ellers moderat muggspredning. Kornete konsistens, men oppleves også kremete i munnen. Fin tyggemotstand. Smørtoner i smaken og antydning til sødme. Noen bittertoner mot slutten hvis du er sensitiv overfor det. Ystes i hjul på to og et halvt til tre kilo. Modnes i seks måneder.
Å drikke til: En kraftig ost som krever vin med god sødme. Kan være en SGN (Sélection de grains nobles) fra Alsace eller Bru-Baché Jurançon la Quintessence fra departementet Pyrénées-Atlantiques i Sørvest-Frankrike, for eksempel.

NB! Denne videoen har en litt brå slutt på grunn av tekniske problemer.

Share your cheese knowledge
Skroll til toppen