Blå

Råblå

En økologisk og upasteurisert blåmuggost fra Grindal Ysteri, som kommer i to varianter, ren kumelk eller en blanding av ku- og geitemelk. Ren kumelk er den mest vanlige. Ost på godt to kilo. Håndystet selvsagt og kjellermodnet. En av de beste norske blåmuggostene.
Å drikke til: Her passer det fint med en Pineau des Charentes, men det fungerer med Sauternes også.

Hitra blå

Blåmuggost fra Hitra gårdsmat, ystet av rå kumelk. Litt kraftig ost med fin syrlighet og tydelig smørsmak. Lett smuldrete konsistens.
Å drikke til: En Tawny eller hva med Allegrini Recioto della Valpolicella Classico? Fantastisk vin.

Blå Kjerringøy

Blåmuggost av rå og økologisk kumelk fra Kjerringøy, litt nord for Bodø. Kjerringøy gard yster bare av melk fra egne kyr. En kremete blåmuggost med ikke for mye blåmuggsetting. Fin saltsmak, men også en tydelig bitterhet på slutten. Nydelig mørk skorpe som kan være litt klissete å ta på.
Å drikke til: Prøv med en tysk kabinett.

Fønix

Blåmuggost av rå og økologisk kumelk fra Norges første urbane ysteri, Stavanger ysteri. En kraftig og litt avansert blåmuggost, med klart definerte blåmuggårer; ellers moderat muggspredning. Kornete konsistens, men oppleves også kremete i munnen. Fin tyggemotstand. Smørtoner i smaken og antydning til sødme. Noen bittertoner mot slutten hvis du er sensitiv overfor det. Ystes i hjul på to og et halvt til tre kilo. Modnes i seks måneder.
Å drikke til: En kraftig ost som krever vin med god sødme. Kan være en SGN (Sélection de grains nobles) fra Alsace eller Bru-Baché Jurançon la Quintessence fra departementet Pyrénées-Atlantiques i Sørvest-Frankrike, for eksempel.

NB! Denne videoen har en litt brå slutt på grunn av tekniske problemer.

Share your cheese knowledge
Handlekurv
Rull til toppen