Osterute i Savoie

osterute

“Hovedstaden” i Savoie er Chambéry, kanskje ikke så kjent i dag, men historisk sett en viktig by. En flott katedral og ikke minst slottet til den forhenværende hertugen av Savoie er begge vel verdt et besøk om du skulle befinne deg der. Bortsett fra at den ligger i et fantastisk naturområde så er den muligens mest kjent for å være et jernbaneknutepunkt. Ikke så dårlig bare det og indikerer at byen har vært viktig der den ble lagt bokstavelig talt i et veikryss mellom veier fra Dauphiné, Burgund, Sveits og Italia. 

Chambéry er et fint utgangspunkt for en tur rundt viktige savoie-vinområder som Chignin, Apremont og Abymes, men også for Savoies osteland med en liten avstikker innom Haute-Savoie og Annecy om du vil ta hele runden. Nå er ikke dette området så langt unna verken Lyon eller Grenoble så det går an å starte der. Grenoble er for øvrig endepunktet for Route Napoléon, men det er en annen historie. Turen kan startes i Annecy også, det er bare en god times biltur fra Genève, uansett går denne ruten rundt Massif des Bauges. Er du først i Apremont, stikk innom vinhuset Domaine des 13 Lunes. Det er et ungt par som heter Anne og Sylvain Liotard som driver vingården. Vil tro det er husfruen som tar seg av besøkende og hun snakker en upåklagelig engelsk hvis ikke du mestrer fransk.

Vi starter i Chambéry og kjører A43 som går over i A430 og deretter til N90, (det er tross alt Frankrike dette) til Albertville og holder oss der fordi den svinger sørover i retning Moûtiers, men vi skal ikke lenger enn La Bathie og ysteriet Monts et Terroir. I stedet for å kjøre A43 går det an å kjøre D201 som går parallelt i retning Albertville, men  gjennom vindistriktene. Hos Monts et Terroir yster de Beaufort, Raclette de Savoie og Tomme de Savoie. Dersom du vil gjøre turen hit litt lenger og kjøre rundt Parc Naturel Régional de la Chartreuse så kan du det. Da kommer du innom Voiron kjent for likøren Charteuse, videre innom Grenoble. Deretter A41 i retning Albertville. Veien går over i A43 rundt Ste-Hélène-du-Lac.

Fra La Bathie drar du tilbake til Albertville og svinger nordover på D1212 som går over i D925 og D1508 til Le Chénay hvor den går over til D12. Følg den til Les Clefs og ta av inn på D16 til Manigod. Nå er vi i Haute-Savoie. Manigod er en flott liten by med en rik historie. Her kan du også bo og spise godt om du vil. I forhold til mangfold av oster er det enklest å besøke stedets affineur – ostemodner altså – Joseph Paccard. Her kan du få omvisning på modningslageret, men vær forberedt på å måtte betale en inngangsbillett. Det kan være lurt å avtale på forhånd. Når du først er her må du også smake og gjerne kjøpe med den veldig lokale osten Manigodine. (Manigodine betyr for øvrig en kvinne fra Manigot). Fra Manigod går veien tilbake til Les Clefs hvor du tar til høyre på D12 til Thônes hvor du kjører videre i retning Annecy på D909. Annecy er en fantastisk by med smale gater, kanaler og selvsagt Lac d’Annecy. Her er det hoteller, restauranter og gourmetbutikker så det er bare å boltre seg. Annecy er for så vidt en egen reise verd og et flott utgangspunkt for både ost- og vinturer i Savoie og Haute-Savoie. 

Vi fortsetter vår tur sørover fra Annecy på A41 i retning Aix-les-Bains. Før du kommer så langt kan du ta av til Gruffy for å besøke kooperativet Fruitière du Semnoz som blant annet lager osten Tome des Bauges. Fjellmassivet du driver og kjører rundt heter tross alt Massif des Bauges. Du tar i så fall av inn på D1201 og fortsetter på D5 til du kommer til Gruffy. Fra Gruffy tar du D31 i retning Alby-sur-Chéran og kjører inn på A41 igjen. 

Aix-les-Bains er en flott liten by som ligger langs Lac du Bourget. Kjent for sine spa for øvrig. To muligheter her og du kan selvsagt benytte deg av begge. Et lite stykke nordover langs innsjøen ligger vinområdet Brison-Saint-Innocent. Her kan du besøke vingården Xavier Jacqueline, de lager noen fine hvite Chardonnayviner, mens de røde kanskje er på den lette, friske siden. La Perle du Lac er en enkel musserende, mens hovedcuvéen er Le Jardin de Mathilde No 1. Tilbake i Aix-les-Bains vender du innsjøen ryggen og kjører oppover til Trevignin og meieriet Schmidhauser som lager en ost i Tome des Bauges-stil som heter Le Moelleux du Revard etter fjellet Revard som ligger like bak i Bauges-massivet.  Ostene kjøres nok til Alex og modnes der. Alex passerte du på vei fra Manigod til Annecy. Og hvorfor er det bare en ost i Tome de Bauges-stil? Schmidhauserne er sveitsere så de ønsker å gjøre ting på sin måte og da får det heller bli en Moellieux du Revard – god er den i hvert fall. De tilvirker flere oster, blant annet en som heter Chartreux.

osterute
Le Moelleux du Revard

Herfra er det rake veien tilbake til Chambéry eller hvor du ønsker å dra. Det er en time til Genève og en og en halv til Lyon. 

Les også: Osterute i Haute-Savoie

Share your cheese knowledge
Handlekurv
Skroll til toppen