Dagsprogram Sør-Afrika februar 2026

Søndag 15. februar 2026

Avreise fra Oslo søndag 15. februar kl 14.00 med Emirates til Dubai. Det tar ca. syv timer. Så er det fire timer i Dubai midt på natten 🥺, så det er god tid til å finne utgangen til neste flight. Fra Dubai til Cape Town tar det knappe ti timer med ankomst kl 11.40 der Pernille står og ønsker velkommen.

Mandag 16. februar

Ankomst Cape Town ca 11.40. Etter passkontroll og uthenting av bagasje, som normalt tar ca en time, er det transport til The Hyde Hotel i den populære bydelen Sea Point. Tre netter i de luxe rom, med frokost inkludert. Store rom på 57 m². King size seng eller to enkeltsenger. Hotellet har også takterrasse med svømmebasseng, restaurant og utsikt mot landemerket Lion’s head. Rommene har kjøkkenkrok om du vil lage mat på egen hånd. Caroline’s Fine Wine Cellar ligger et kvarters spasertur unna hotellet og kan være greit å besøke siden det er en lunsj hvor man må ta med egen alkoholholdig drikke om man så ønsker. Det ligger flere deli’er i området også.

Sør-Afrika
Minimalist wines

Innsjekk på hotellet og deretter til Minimalist wines for å smake på deres Syrah-viner som har fått strålende kritikker. Sam Lambson er en av de unge og «coming» vinmakere i Sør-Afrika. Ligger i Hope Street, midt i tjukkeste Cape Town og omtales som Urban wine cellar. Det blir litt ost og charcuteri til smakingen. Felles middag på Culture Wine Bar/Grub and Vine, Bree Street, den kulinariske gaten i Cape Town. Vi kjører buss frem og tilbake.

Tirsdag 17. februar

Vi kjører mot Noordhoek Beach langs kysten og via berømte Chapman’s Peak Drive. Noordhoek Beach er en av de vakreste strendene i Sør-Afrika. Den som vil kan barfotvasse og de ekstra dristige kan ta seg et bad om dertil egnet utstyr medbringes. Her blir det også et besøk til townshipen Masiphumelele som ligger bare noen minutters kjøretur unna. Retur til byen via Silvermine naturreservat. Det blir slik sett en rundtur rundt Table Mountain. Rett til lunsj hos ATE i Kloof street for å spise tradisjonell mat fra Karoo, som bare Tania kan tilberede den. ATE har ikke skjenkerett, så her må man ta med egen drikke (BYO) eller drikke hennes hjemmelagde lemonade, som er veldig god. Noen severdigheter bare må man ha med seg i Cape Town, så etter lunsj blir det tur til Table Mountain. Må ta det forbeholdet at kabelbanen faktisk går, i så fall kabelbanen både opp og ned. Hvis den ikke går så er det stort sett på grunn av værforholdene, og da er det ikke noe stas å være der oppe uansett. Deretter retur til hotellet. En hektisk dag og middag på egen regning denne dagen.

Onsdag 18. februar

Sør-Afrika
Bo Kaap

Frokost på hotellet og deretter guidet spasertur i Bo Kaap som ender i hjemmet til en lokal vert/vertinne for å spise ekte Cape Malay-mat så som curry, roti, samosa, koesisters, sambal, og kanskje enda mer, det hele akkompagnert av leskende kardemommete. Denne lunsjen er alkoholfri. Etter lunsj, ca kl 14, blir det transport til the V&A Waterfront hvor du har egen tid til sight-seeing, shopping eller hva du vil. Frivillig tur til Roben Island kl 15.00 – 18.30. Anbefales for den som ikke har vært der før. Robben Island krever påmelding og ekstra kostnad påløper. Om kvelden blir det felles middag på The Urban Playground i Maitland også benevnt The Maitland Experience.

Sør-Afrika
The Maitland Experience

Torsdag 19. februar

Utsjekk fra hotellet og avreise mot Tulbagh som er sørafrikas fjerde eldste by. På vei dit blir Fynbos Tapas Masterclass i Wellington. Dette er en smakebit på Sør-Afrikas nye kulinariske identitet fra «den største hagen på jorden», en sensorisk forbindelse til det moderne menneskets opprinnelse. Vi får smake på elleve Fynbos-spiselige produkter i en rekke forskjellige infusjoner og får servert lunsj i tapasstil ledsaget av utvalget av gourmeturter, teer, eddiker, sirup og krydder. Besøket inkluderer også en spasertur blant det kritisk truede Swartland-renosterveld-området

Sør-Afrika
Fynbos Tapas Masterclass

Vi kjører videre til den idylliske småbyen Tulbagh som ligger i Upper Breede River Valley, flankert av fjell på alle sider. Tulbagh er helt unik i sin topografi og naturlige skjønnhet og kjent som the Valley of Abundance. Det var denne spesielle karakteren som tiltrakk de første nybyggerne for over tre hundre år siden. Tulbagh ble grunnlagt tidlig på 1700-tallet og er den fjerde eldste byen i Sør-Afrika.

Sør-Afrika
Rijk’s Wine Estate and Hotel

Vi bor fire netter på Rijk’s Wine Estate and Hotel, frokost inkludert. Rijk’s er en familieeid gård, der vin, mat, familie og venner kommer sammen. Eiendommen drives bærekraftig med en visjon for fremtiden, og produserer kontinuerlig prisvinnende viner. Fokuset er utelukkende på Chenin Blanc og Pinotage. Felles middag på hotellet.

Fredag 20. februar

Vi drar til Swartland, et utrolig flott og trendy vinområde. Vi skal ha to vinsmakinger denne dagen, hos David & Nadia Wines samt Porseleinberg. Vi hadde avtale med David & Nadia, men så kom de tilbake og sa det dessverre ikke gikk på grunn av innhøstingen. Det er selvsagt en viss risiko på den tiden av året. Men de kom tilbake og sa de ville gjerne gjøre et unntak for oss. Intet mindre. Så dit skal vi. David & Nadia lager supre viner som også er bra tilgjengelig i Norge. De har vært en, eller to, av pådriverne for the Swartland Revolution som startet for rundt 15 år siden sammen med blant andre Adi Badenhorst, Eben Sadie, Mullineux, Callie Louw hos Porseleinberg og Craig Hawkins hos Terstalonga. Porseleinberg og Testalonga skal vi besøk i tillegg til altså David & Nadia. Noe å gledes seg til. Swartland er meget hot, bokstavelig talt, absolutt takket være nevnte revolusjon. Tidligere var det et område med utstrakt dyrking av druer for bulkvinproduksjon. «Men ikke lenger nå» for å sitere Odd Børretzen. I Swartland vil du også få kjenskap til bushwines som er så typisk for dette området.

Sør-Afrika
David & Nadia

Porseleinberg er kjent for sin Syrah-vin av høy kvalitet. Gårdens navn oversettes til «Porselensfjellet» og er grunnen til dens unike terroir. Callie Louw er vinmakeren og bonde, og produserer en særegen Syrah som gjenspeiler det barske og tørre skiferrike fjellet.

Lunsj spiser vi på Au Bochon Rouge i den sjarmerende lille byen Riebeek-Kasteel. Den parisiske kokken Julien Debray serverer fransk komfortmat laget med ferske, lokale, sesongbaserte og økologiske råvarer.

Kvelden er til egen fri disposisjon.

Lørdag 21. februar

Guidet omvisning i Tulbagh og museumsbesøk i Church Street. Church Street er berømt for å være den gaten med flest bygninger i Cape Dutch, edwardiansk og viktoriansk stil i Sør-Afrika. Vi får en guidet omvisning og besøker et museum i denne fredelige og vakre gaten.

Vinsmaking på Saronsberg: https://www.saronsberg.com/ Det antas at vindyrkingen på Saronsberg startet rundt 1710, etter at guvernøren i Kapp-kolonien og grunnleggeren av Tulbagh, Willem Adriaan van der Stel, gav marken til dens første eiere. Saronsberg forvalter en unik kunstnerisk arv fra Sør-Afrika. Kunstsamlingen utvides kontinuerlig for å gjenspeile et samfunn i endring. Samlingen har tre unike kjennetegn: den inneholder en mangfoldig sørafrikansk kunsthistorisk oversikt, den viser kunstverk på en unik og intim måte og inneholder en betydelig skulpturell komponent.

Sør-Afrika

Fra Saronsberg drar vi til Montpellier for vinsmaking og lunsj. Montpellier ble grunnlagt i 1714 av Jean Imbert og Jacques Theron, hugenottflyktninger som ankom Table Bay i 1688. Navnet Montpellier henspiller på den historiske byen i Sør-Frankrike, hvor de to mennene kom fra.

De første vinstokkene ble plantet på 1820-tallet, hovedsakelig til privat bruk. Det var først da Hendrik Theron overtok i 1884 at de begynte å satse på vin for alvor. Gården har fått mange utmerkelser for ulike kultivarer: Shiraz, Red Blend, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, White Blend, Chenin Blanc og MCC Pinot Noir (musserende).

Kvelden til egen disposisjon og middag på egen hånd.

Søndag 22. februar

Utflukt til den vakre og idylliske gården Bosjes. Bortsett fra vin, er Bosjes en av de store attraksjonene i Swartlandområdet. Denne idylliske destinasjon er kjent for sin prisbelønte arkitektur og det bemerkelsesverdige kapellet med bølgende, hvitt tak, designet av Steyn Studio. Gården ligger i Breedekloof-dalen, ved foten av Waaihoek- og Slanghoek-fjellene, omgitt av vinranker, frukthager og fynbos: https://bosjes.co.za/

Lunsj på Bosjes Kombuis.

Kvelden fri til egen disposisjon og middag på egen hånd.

Mandag 23. februar

Sør-Afrika
San-folket

Utsjekk fra hotellet og avgang mot Langebaan. På veien dit blir det besøk hos San-folket på !Khwa ttu kultursenter. San-folket var de første innbyggerne i det sørlige Afrika og er et jeger- og samlerfolk. Besøket inkluderer lunsj. Deretter tar vi en liten ettermiddagssafari. Bare 10 – 15 minuter å kjøre fra Khwa ttu for en to og en halv til tre timers safari. Nei, ikke noe Big five her, men sjiraff, sebra, struts og forskjellige antiloper burde det være gode muligheter for å få se. Da, etter en innholdsrik dag setter vi kursen mot Langebaan og The Farmhouse Hotel hvor vi skal bo i tre netter. Dette er ved Langebaan-lagunen så det er mulig å ta både ett og flere forfriskende bad. I motsetning til mange andre laguner er dette en ren saltvannslagune. I dette området har det antagelig bodd mennesker i 500 000 år og de har funnet fotavtrykkfossiler som er tidfestet til å være 117 000 år gamle og er de eldste fotavtrykkene (som man vet om) fra «moderne» mennesker. Selve byen Langebaan ble etablert i 1922 som en hvalstasjon og har i dag rundt 8 000 innbyggere. Felles middag på hotellet denne kvelden.

Sør-Afrika

Tirsdag 24. februar

Vi starter dagen med en busstur til vingården Testalonga der vi får en vinsmaking før vi drar til Paternoster som er en sjarmerende by på kysten, en av de eldste fiskerlandsbyene oppe langs vestkysten av Sør-Afrika. Navnet som betyr «Fader vår» på latin er litt uklart hvordan oppsto. Det har nok Pernille et svar på når vi kommer dit. Vi tusler rundt i byen og spiser felles lunsj på Restaurant Gaaitjie. Hvis du fremdeles er sulten når kvelden kommer, så blir det i så fall middag for egen regning.

Onsdag 25. februar

Dagens ene og store happening er lunsj på Die Strandloper. Veldig populær sjømatrestaurant som folk valfarter til. Langebaan og området rundt er midt i det som omtales som «the Foodie route». Mange retter, så dette blir en laang og hyggelig lunsj. Så lang at restauranten anbefaler en liter vin per person. Vel det får være opp til den enkelte. Det er ellers lov å ha med egen drikke, men regner med man må betale litt korkavgift for det. Enkle omgivelser og nydelig mat. Om du orker mer å spise den dagen, så blir det for egen regning.

Torsdag 26. februar

Utsjekk og avreise etter en rolig frokost. Et siste bad i sydatlanteren, kanskje? Tilbake til Norge samme vei som utreisen, med avgang kl 18.25 fra Cape Town International. Bussturen fra Langebaan til flyplassen tar om lag en og en halv time., men vi tar et siste stopp hos vingården Groote Post for en vinsmaking og lunsj før vi drar videre til flyplassen hvor vi ankommer ca kl 16.00. Flyplassen i Cape Town har bra med butikker, både afrikanske artifacts og annet. Vi flyr hele kvelden/natten, ca. ni og en halv time til Dubai, hvor vi skal lande kl. 05.55. En time og tredve minutters transit før flyet går til Oslo kl 07.35 med ankomst fredag 27. februar kl 12.10 i henhold til rutetabellen. Da er det ca en måned til påske.

Store fly, Airbus A350 til og fra Oslo og Boeing 777 mellom Dubai og Cape Town. Det er i hvert fall det flyselskapet oppgir nå.

Skroll til toppen