Munkeby og by!

Det slo meg at jeg ikke har skrevet om Munkeby. Og det bør jeg jo. Av mange som har greie på slikt lovprist som Norges beste ost. Akkurat det måtte det tydeligvis noen franskmenn for å få til. Men det gjør ingen ting, melken er jo norsk.

Vi må ta litt historie først. På Munkeby gods utenfor Levanger lå det rundt 1100+ et Cistercienser-kloster som senere ble nedlagt. Nytt (nonne)kloster oppsto på Tautra bare 6 mil unna, under Lyse kloster utenfor Bergen.

Dersom vi da drar oss 800 år fremover til vår tid, kom en munk fra Abbaye de Cîteaux litt sør for Dijon i Frankrike til klosteret i Tautra for hvile og refleksjon. Derfra skaptes idéen om å gjenopprette Munkeby kloster utenfor Levanger. Fra idé til handling tok det noen år, men i 2008 gjenoppsto Munkeby Mariakloster. Og det viktigste av alt, ikke nødvendigvis fra klosterets side, men fra denne bloggerens side, det oppsto også et ysteri. Abbaye de Cîteaux er nemlig viden kjent for sin ost av samme navn.

Bror Joél sammen med tre munkebrødre driver klosteret og ysteriet som da lager Munkeby ost av lokal melk fra to nabogårder. Han var for øvrig ansvarlig for osteproduksjonen på Abbaye de Cîteaux, så det var ingen hvem som helst som tok fatt på gjerningen.

Og hvilken ost det er blitt. Har du ikke smakt den så bør du gjøre det. Bor du i Trøndelag er det bare å dra til klosteret og kjøpe den der. Bor du i Oslo er Fromagerie et godt sted å forsøke.

Munkeby er en halvfast ost med vasket skorpe. Best er den når den har en litt fast kjerne som kan minne litt om konsistensen på en chèvre (men bare konsistensen). Ytterst er den veldig myk og fin dersom den har fått ligge en liten stund i romtemperatur. Litt blekgul i fargen på selve ostemassen. Frisk syrlig fløtesmak. Fantastisk god. Kumelk og selvsagt upasteurisert.

Så hva drikker vi til denne perlen? Noen vil si at siden dette er en klosterost så bør vi drikke klosterøl, altså Trappistøl. Det er ikke en av mine favoritter, så jeg vil foretrekke en lett og fruktig rødvin som f. eks. en cru Beaujolais. En god kopp Darjeeling te fra Newby er også et godt alternativ. Gjerne med melk i, men ikke sukker. Trengs ikke.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen