Salers i mitt hjerte

Det begynner å nærme seg slutten. Slutten for årets Salersysting. Dersom du ikke har smakt denne faste franske kumelksosten bør du gjøre et målrettet forsøk på å få tak i den. Hva er det som er så spesielt? Vel for det første så blir den produsert bare halve ca. året, dvs. fra 15. april til 15 november, det er så lenge kyrne kan gå ute på beitet. Det kan jo være at en sen vår og tidlig vinter endrer på disse datoene så de er bare veiledende. Resten av åretm dvs. Den tiden kyrne står på bås går melken inn i produksjonen av en ost som heter Cantal. Ikke noen dårlig ost det, men med langt større nedslagsfelt både med hensyn til areal for melkeinnsamling og hva slags kyr som kan levere melk.

Altså Salers kommer fra den lille landsbyen med samme navn som ligger i Auvergne i Frankrike. Vi snakker om Le Massif Central. Dette er i høyeste grad en fermierost, dvs. en gårdsystet ost med melk fra kun egne kyr. Her kan man ikke låne melk fra naboens kyr som beiter på andre siden av gjerdet. Jeg synes det er litt kult.

Kommer du over osten, og det er fullt mulig i Norge og det står Salers Tradition på den er det melk kun fra kurasen Salers. Ellers er det i stadig større grad en overgang til melk fra kurasen Montbeliarde, og det meste av osten er en blanding av melk fra de to rasene. Dette var vel mer en kuriositet.

Dette er en hard ost. Flott gul ostenmase, som blir mørkere ved lagring. Du kan se den på bildet, og den har en litt uggen skorpe som du skal skjære bort. Upasteurisert, selvsagt, det er jo det denne siden i all hovedsak handler om! 🙂

Her lukter det ku og fjøs, men på en rafinert måte. Det går også igjen i smaken men også med islett av melk og en røstet nøttetone. Fin syrlighet og en veldig klar smak av salt. Her passer det veldig flott med både fikensyltetøy og dadler for å balansere saltsmaken. En flott ost med en tydelig bondegårdsadresse.

Drikke til? Vel lokalt vil de nok drikke Côte d’Auvergne. Kan vel være vanskelig å få tak i det, så jeg vil foreslå en Beaujolais i stedet. Dette er imidlertid en veldig rødvinsvennlig ost, så både en Pinot Noir og en moden østsidebordeaux (begge) uten for mye eik vil fungere veldig bra.

Hva med hvitvin? Jo faktisk det også, så lenge den ikke er for kraftig. Gjerne Chardonnay men ikke noen heftige hvite burgundere. De er jo megaflotte i seg selv, men osten kommer til å forsvinne.

Vel bekomme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen