Vellagret Sæterost fra Brimi seter i Sjodalen eller deromkring og ferske dadler fra Jeriko er en fantastisk kombinasjon. Ikke at dadlene trenger å være fra Jeriko, men det er en fordel om de er ferske. Da er de så mye mykere og saftigere enn disse tradisjonelle vi i hvert fall brukte å få på butikken til jul i riktig gamle dager. De var tørket eller halvtørket og vi kjøpte dem sammen med tørket og presset fiken. Til jul som sagt. Det var greier det. Stor stas og ganske eksotisk.
Første gang jeg smakte ferske dadler var i Marrakech. Det var litt av en opplevelse. Så er nå det noen år siden og verden har beveget seg fremover slik at nåtildags kan vi saktens få ferske dadler i hvert fall i litt velassorterte dagligvareforretninger.
Dadler som også kalles ørkenens brød har en fantastisk naturlig søthet. Jeg har tenkt å teste det med forskjellig ost fremover. Følg med.
Visste du forresten at daddelstenene gjerne blir tørket og malt og brukt til en varm drikk som kalles daddelkaffe? Ikke det? Men nå vet du det. Så er du litt forberedt neste gang du blir bedt på kaffe midt inne i Sahara. Smaker det annerledes enn den gule Coop-kaffen(!) du drikker til vanlig så kan det selvsagt være av helt naturlige årsaker, men det kan også være at det er daddelkaffe du er blitt budt.
Dette var altså en digresjon; men ost og dadler og ost og daddelhonning står på programmet denne høsten.
Ost og dadler er veldig kurant, men jeg innrømmer at daddelhonning er ganske sært, og noe jeg ikke tror er mulig å oppdrive i Norge. Da må du nok ut på tur.
Noe å drikke til Sæterosten og dadler? I grunnen ikke, disse to skaper i seg selv en så fantastisk smakssymbiose i munnen at enda en komponent bare blir forstyrrende. Men jeg kan ta feil og det skal nok testes ut.
Følg med.