Digestif

En digestif er en alkoholholdig drikk som gjerne serveres etter et måltid for å hjelpe på fordøyelsen. Vel, noen hevder at det er mer en gimmick enn noe annet, og at litt yoghurt etter maten vil gjøre nytten vesentlig bedre enn noen digestif. Det får så være. Godt er det nå.

For meg er en digestif mer enn noe annet et brennevin brent på restene (pomace) etter vinpressing. Den mest berømte er italienske Grappa som også er min favoritt. Det finnes mange varianter og de er gjerne endrue slik at de er litt forskjellige i smak. Grappa skal i utgangspunktet være blank uten noen form for lagring, men selvsagt finnes det lagrede varianter.

For deg som reiser en del, så har jeg her en nyttig liste over lokale digestif’er, verd å prøve: På Balkan heter det Komovica; Kypros Zivania; Frankrike har sin Marc; Georgia Chacha; Tyskland Tresterbrand; Hellas Tsipouro; Ungarn Törköly; Bulgaria Grozdova; Portugal Aguardente; Romania Rachiu de tescovina; Makedonia Rakija; Spania Orujo, spesielt i det nordlige og vestlige Spania, men du får varen om du spør etter Aguardiente også, som er et mer generisk uttrykk. I Slovenia er det Tropinovec som gjelder og i Albania Raki (til forskjell fra tyrkiske Raki som er et anisbrennevin). I Peru og Chile heter det Pisco (og mens du likevel er der, gå ikke glipp av Pisco Sour).
Hvis du spør etter Aguardente i Brasil får du Cachaça som er et sukkerrørsbrennevin, ikke helt rette slaget altså og definitivt best i Caipirinhas.

Med de unntakene som er nevnt, så er alle disse tilvirket på restene etter vinpressingen, som da tilsettes vann, kokes og destilleres. Det finnes imidlertid andre sorter som også er verd å prøve; typisk fruktdestillat.
I Tyskland bør du prøve Apfelkorn, i Sveits Kirsch og Poire William. Det samme gjelder for øvrig for Frankrike. Fra Balkan kommer den berømte Slivovitz eller Slivovitsa som er laget av plommer. I Ungarn er min favoritt Vilmos (uttales Vilmosh) laget av pærer.

I tillegg har vi franske Calvados som også fungerer godt sammen med ost fra Normandie, det gjør også single malt skotsk Whisky, når det gjelder britiske cheddaroster.

Og i Norge er det akevitt som gjelder, men det skulle vel være unødvendig å fortelle.

Digestif er ellers ikke noe du sitter og koser deg med hele kvelden, det får vi overlate til cognacdrikkerne. Nei, digestif’en skal rett ned i en sup etter måltidet. Ferdig. Og husk: Én er nok.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen