Brin d’Amour fra den vakre øya

Brin d'amour
Brin d’amour fra Korsika

Det er denne vakre franske øya Korsika sør-øst for Nice og sør for Genova med mye ost, hvorav min absolutte favoritt er Brin d’Amour. En sauemelksost dekket med tørkede, lokale urter. Kremet når den er ung og fastere med litt alder. Osten er så vakkert hvit, mens skorpen kan virke alt fra forholdsvis kjedelig grå til ganske fargerik. En lsmåskalaost, gårdsystet av rå melk selvfølgelig. Men verd å merke seg, den har en pasteurisert, mer industriell fetter som heter Fleur de Maquis.

Brin d’Amour – Et pust av kjærlighet

Ja, det er det det betyr. Et pust av kjærlighet, er ikke det vakkert? Og det er en skjønnhet. Navnet refererer faktisk til den aromatiske skorpen som er dekket med rosmarin, fennikelfrø, timian og einebær. Urtene påføres under produksjonen for å forsterke de naturlige smakene på øya, og det passer veldig godt sammen med melken som også bringer med seg smaker fra vegetasjonen sauene beiter på. Det kalles maquis som er et middelhavsplantesamfunn av «eviggrønne» busker og små trær. Maquis er et tett, ofte nesten ugjennomtrengelig kratt av 1,5–5 m høye busker med stive, taggete greiner og små mørkegrønne, læraktige blader (Wikipedia). Med de fôrutfordringene må melken og til slutt osten bli god. Smaken er frisk med god syre, mer jo yngre osten er, og kan bli mer utfordrende med alderen. Du kan også finne noen fjøstoner i smaken. Vanligvis modnet i en måned, men du kan finne både yngre og eldre varianter. Jeg må innrømme at jeg ikke er så glad i smaksatt ost, enten det er trøffel eller tare eller hva noen velger å smaksette ostene sine med. Jeg foretrekker den rene smaken av osten. Men Brin d’Amour er et unntak. Jeg elsker den.

Brin d'Amour
En eldre ost med et langt mindre attraktivt ytre, men ikke vær dømmende.

Skorpen

Noen ord om skorpen. Kan eller bør du spise den? Ja du kan godt spise den, spesielt når osten er ung. Jo eldre den blir jo tørrere blir urtene og ikke alle synes det er en god idé å ha munnen full av skarpe nåler, for det er slik det vil føles. Men hvis du er tøffere enn resten, er det bare prøve. Det vil gi osten en ekstra urtesmak.

Drikke til Brin d’Amour

Ikke så sikker på hvitvinen her, vel det fungerer alltid, vil jeg si. Men en lokal rød vil også fungere fint. Og de lager gode roséviner på Korsika, så det kommer veldig an på humøret ditt. Det blir lansert en rosévin fra Korsika på Vinmonopolet nå i mars (2024), Terra Vecchia – gammel jod betyr det. Druen er den i hvet fall for meg ukjente Sciaccarellu. Får fin omtale i Vinforum i hvert fall. Det går jo an å prøve den, det begynner tross al å dufte av vår. Korsika lager ellers alminnelig gode viner, men de er stort sett lite kjente. De beste kommer fra Ajaccio og Patrimonio, men se også opp for viner fra Vin de Corse Sartène, Figari og Porto Vecchio-appellasjonene. Hvis du er der, antar jeg alt vil fungere. Og som alltid, sjekk ut med lokalbefolkningen, hva foretrekker de? Er det bare deg, osten din og litt brød, eller har du litt annen mat også, så kan det innvirke på vinvalget.

Reise dit?

Jeg har aldri vært der må jeg innrømme, men jeg elsker ostene deres, og det er mange flere enn bare Brin d’Amour. De kaller øya sin «l’Île de Beauté», og det med rette. Du kan komme dit med fly, og ankomme Ajaccio Napoleon Bonaparte flyplass, rett over bukten fra byen. Du kan ankomme med båt, for eksempel fly til Nice og ta en av fergene derfra, går til Bastia de fleste av dem, men det er andre tilgjengelige havner også lenger syd på øya. Når du først er der kan du leie bil eller motorsykkel, eller du kan velge offentlig transport for å komme deg rundt på øya. Det er mye å gjøre og se, så sørg for å sjekke ut Visit Corsica for inspirasjon. Kanskje lurt å unngå verste sommersesongen, vår og høst er nok bedre, spesielt med hensyn til temperatur. Uansett, «vinteren» er veldig kort på Korsika.

Når flyplassen heter det den heter så er det selvsagt fordi Napoleon 1. Bonaparte ble født på øya, i Ajaccio, i 1769. Døde som kjent på St. Helena

Share your cheese knowledge

Brin d’Amour fra den vakre øya Read More »

Sør-Afrika november 2024

REKLAME

Sør-Afrika

Sør-Afrika i november, det er fint det. November er rett nok min måned, men jeg må innrømme at den kan være både grå og trist her hjemme. I år blir det imidlertid annerledes med en 14 dagers rundtur i Sør-Afrikas Kapp-provins – og du kan selvsagt bli med. Der skal vi drikke og spise henholdsvis sørafrikansk vin og mat, samt få oss noen flotte natur- og kulturopplevelser i lag med andre hyggelige folk. Trenger du litt tid for deg selv innimellom, så er det rom for det også. Sør-Afrika er en smeltedigel av mange forskjellige kulturer. Det er også et kontrastfylt land og vi skal prøve å få med oss noe av begge deler så godt det lar seg gjøre. Vi kan ikke dra til Sør-Afrika uten. Vi vil møte flotte folk, en gjestfrihet og vennlighet uten sidestykke, samt et utrolig vakkert, pulserende og livlig land. Det er verd å sitte de timene på flyet som det tar å komme dit. Husk også at dette er en tur uten jetlag.

Dine guider i Sør-Afrika

OSTPERLER, dvs jeg, som er ansvarlig for osteperler.no blir en av guidene dine, sammen med Pernille Stallemo som bor i Cape Town og er sertifisert og erfaren Sør-Afrika-guide og dessuten utrolig kunnskapsrik. Det blir fantastisk å ha henne som guide. Dessuten vil Christine Lundy være med oss på deler av turen. Hun er markedsansvarlig for vin fra Elgin-distriktet og er den som har lagt opp vingårdsbesøkene og noen av lunsjrestaurantene. Det er to kriterier som har vært avgjørende for hvem vi skal besøke, at de lager god vin og har en historie som de kan formidle på en god måte. Selv om Sør-Afrika og Kapp-området har mye annet å by på som vi også skal få med oss, er utvilsomt vin og mat en viktig del av turen.

Jeg kommer til å bli med på hele turen, det vil si inkludert til og fra Oslo. Pernille tar imot oss i Cape-Town og er vår hovedreiseleder, mens Christine er litt til og fra med fokus på vinsmakingene. Det hele er et samarbeide mellom Berg-Hansen Agder, Nonophela Travel i CApe Town og OSTEPERLER. Hvis du synes du har lest nok kan du jo bare melde deg på HER. Bare så du vet det, ved påmelding må du betale et depositum på 10 000 kroner per deltaker og så forfaller resten i august.

Programmet

Vi kommer til Cape Town på forsommeren så alt er frodig og fint. Der skal vi bo to tre fire minutters gange fra Victoria and Albert Waterfront, vi skal selvsagt til Table Mountain for å se på utsikten og vi skal både til kapp-punktet og til Robben Island. Ikke minst sistnevnte synes jeg er en viktig del av turen. Robben Island har en historie tilbake til 1600-tallet, så fangeøya er slett ikke “ny”. Vi skal ellers spise god mat, du kan shoppe, vi skal spise sen lunsj eller tidlig middag hos the Kelp Shack og vi skal besøke det første vinområdet i Sør-Afrika: Constantia-dalen. Det blir pingviner og spektakulære Chapman’s Peak.

Vi kjører til Elgin-distriktet etter frokost og stopper for vinsmaking på vår vei til Hermanus. Litt avhengig av hvilke besøk som kommer først så kjører vi enten langs kysten eller over dramatiske Sir Lowry’s Pass. Fantastiske ruter begge to. Hermanus blir utgangspunktet vårt for flere vinsmakinger, ostesmaking, vingårdslunsjer og turer ute i det fri: både til naturreservatet Fernkloof og og Klipgat-grottene. Synes du dette blir for strevsomt, så har byen både restauranter og gallerier, samt et lite handlesenter like utenfor. Disse dagene blir det besøk hos Newton Johnson, Iona, Gabriëlskloof og Crystallum, samt Creation. Det er i hvert fall planen. Det bor bare godt og vel 5000 i Hermanus, men er en ettertraktet ferieby. Det opprinnelige navnet var Hermanuspietersfontein, oppkalt etter grunnleggeren.

Hermanus er også en ferieby, mest kjent for hvalkikking. Faktisk et av de beste stedene i verden for å se hval. Sørkaper heter hvalen som kommer inn her fra Sør-Atlanteren. November er på slutten av sesongen så det er ikke sikkert vi får sett hval. I tillegg har byen et rikt utvalg restauranter i alle prisklasser.

Neste etappe går nordvestover til Franschhoek og områdene rundt. Vet ikke helt hvilken rute vi velger, men flott er den uansett. Fra stor by til liten by til landlige omgivelser blir det fint å roe ned de siste dagene før hjemreise. Vi bor på vakre Boschendal Retreat Cottages et lite stykke bortenfor selve vingården. Vi skal imidlertid ikke bare sitte der i tre dager. Vi skal inn til Franschhoek for blant annet å smake musserende vin, Cap classique som det heter. Vi skal til Stellenbosch og Cape Wine Academy for å lære om sørafrikansk vin og vinmaking, og vi skal innom Swartland for blant annet å spise lunsj hos AA Badenhorst. Fellesmiddag alle dager i kveldingen, to ganger på “retreaten” og en gang på selve vingården. Der har de også en delibutikk, samt en souvenirbutikk med greit stive priser. Men er du i julehandlemodus så er det ikke sikkert det betyr så mye. Husk at kan ha med to kofferter à 23 kilo innsjekket bagasje!

Søe Afrika - Boschendal

Det blir en rolig siste dag før vi tar farvel med Sør-Afrika og setter kursen hjemover i sekstiden om ettermiddagen. Du kan slappe av i bassenget som du ser bak meg på bildet, vi spiser litt lunsj på veien eller før vi drar.

Priser og påmelding til Sør-Afrika november 2024

Turen koster kroner 41 695 per person i delt dobbeltrom. Er du alene og ønsker enkeltrom så må du legge til 7 600 kroner. Prisen er basert på at du reiser i økonomiklasse på flyet. Bare gjentar det: Ved påmelding betaler du et depositum på 10 000 kroner per person, mens resten forfaller i august. Les mer om turen og betingelsene og meld deg på HER.

Det kjedelige men nødvendige: Du bør, om du ikke allerede er vaksinert, ha en gyldig Hepatitt A-vaksine. Husk pass og at det har gyldighet minimum seks måneder etter hjemreisedato. Sør-Afrika aksepterer for øvrig ikke nødpass for innreise. Og så reiseforsikring da. “You never know, you know, before you know, you know, and then it’s too f… late you know.”

Disclaimer

Vi tar forbehold om prisendringer som er utenfor vår kontroll, så som flyavgift, valutakurser osv. Aktiviteter innenfor dagsprogrammet kan hvis nødvendig bli byttet om på. Skulle noen aktiviteter bli utilgjengelig blir disse erstattet med andre likeverdige, – det er mye å ta av. Vi tar også forbehold om nok påmeldte.

Share your cheese knowledge

Sør-Afrika november 2024 Read More »

Klein River Cheese, Stanford, Sør-Afrika

Klein River Cheese

Det er tider å komme til et nytt sted føles som å komme hjem. Klein River Cheese er et slikt sted. Så hjertelig hilst velkommen og tatt vare på. Klein River Cheese ligger vakkert langs elven Klein River med en enorm parkhage, like utenfor Stanford i Stanford-dalen. Det er definitivt en gård, men mest av alt et gårdsysteri, de driver ikke med melkeproduksjon selv, men kjøper melken fra noen få omkringliggende bønder, delvis familie.

Klein river cheese
Et lite utvalg av Klein River Cheeses oster servert i hagen
                                   

Ostene de lager på Klein River Cheese varierer fra myke til harde og den mest kjente er deres Gruberg, en sveitsisk type som minner om en Gruyère. Denne osten er også inkludert i Academy of Cheese-biblioteket, det er en ære. Men de har et godt utvalg av ost fra ferske til godt modnet, vasket skorpe og naturlig skorpe. De har til og med en ost som heter Parmesan noe de har lov å kalle den i Sør-Afrika. Et par danske varianter også – Havarti og Danbo. Ingen norsk dog, hvordan kan det være? Hva med å bruke litt av mysen fra osteproduksjonen til å lage en brunost. Jeg er sikker på at de fleste sørafrikanere er søtmonser, så det ville vært en hit.

Vi planlegger å besøke Klein River Cheese på vår Sør-Afrika-tur i november 2024. På mitt besøk var jeg heldig nok til å bli guidet rundt hele ysteriet inkludert det enorme modningsanlegget. Jeg må innrømme at det krever en hjerne som er annerledes skrudd sammen enn min for å holde styr på alle de ostene og hvilke som er klare når. De gjør det veldig bra, så det er definitivt et system. Vi kan ikke forvente å få en hel gruppe guidet gjennom ysteriet, men mitt håp er at vi kan sitte i hagen eller på Verandaen for en ostesmaking med vin, eller kanskje øl til en forandring, og lytte til historien deres. Jeg er sikker på at det vil være et fantastisk minne å ta med hjem. De lager fantastiske oster, vel verdt å smake.

Share your cheese knowledge

Klein River Cheese, Stanford, Sør-Afrika Read More »

Cheese, trenger vi det og burde du dra dit?

cheese
Il sapore dei prato

Cheese 2023 er historie, men de som tok turen har mest sannsynlig dratt hjem med ny kunnskap, ideer og friske impulser enten de lager ost, selger den, eller bare er en nerder som ikke får nok av ost. Denne festivalen i Bra, la oss kalle det en festival, handler om ost: for å smake, kjøpe, selge og utforske. Og selvfølgelig er det nettverksbygging, møte med folk du kjenner, samt få kontakt med nye. Det er seminarer og paneldiskusjoner, årets tema var beitemark (meadows), faktum er at de forsvinner, sakte men sikkert. Over alt. Vil du ha biologisk mangfold, vil du ha terroir, ja da trenger du også beitemarker. Så enkelt.

To år til neste Cheese

Du har tid til å planlegge med andre ord. Går av stabelen i Bra og organisert av Slow Food Foundation som holder til nettopp i Bra. Hele byen nyter godt av den enorme tilstrømningen av mennesker og er selvsagt involvert i Cheese på en eller annen måte. Så hva bør du planlegge å gjøre? Du kan bare rusle rundt, nyte stemningen, smake ost, sette deg ned for en kaffe (og en grappa om du har lyst på det), spise lette eller tunge lunsjer – korte eller lange, snakke med folk på de mange standene rundt i byen, smake på vin og ost i den store smakssalen, lytte til paneldiskusjoner, seminarer, guidede turer rundt i byen, gå på guidede smakinger, ikke minst. De fleste med ost og vin, men det var ost med øl, med grappa, og dessverre ble den med kaffe avlyst. For å sikre deg billett til smakingen må du bestille tidlig. Mange av aktivitetene er gratis, andre må betales, typisk for eksempel de guidede smakingene. Slow Food er også opptatt av tradisjon, så de har programmer for å hjelpe truede raser, produkter eller andre relaterte problemer til å overleve. Ikke bare ost, alt annet mat. Flere av dem møter du i Bra.

Cheese
Ost for enhver smak

Hvem bør dra?

Alle med spesiell interesse for ost bør ta en tur til Cheese. Om du er produsent – stor eller liten, importør/eksportør, kjøpmann, journalist, nerd, matelsker, kokk. Vel alle som har å gjøre med noe osterelatert eller bare nyter det og er nysgjerrige på alt som befinner seg der ute. Det er så mangfoldig at du virkelig ikke kan forestille deg før du har vært der. Dette var min tredje gang på besøk, og jeg hadde gleden av å guide en liten gruppe som jeg også gjorde forrige gang.

Les også: Blir alpeostene bedre dess eldre de er?

Cheese har alltid et tema

For et par ganger siden var det rå melk. I år handlet det om beitemarker. Det triste faktum er at de forsvinner. I fjellet og på flatlandet. Må vike plass for samfunnsutviklingen. Dette har en innvirkning på matforsyningen vår så vel som klimaet vårt, ganske grunnleggende begge deler for vår overlevelse. Høres selvfølgelig veldig dramatisk ut, men saken er at hvis vi lar dette bare fortsette, er det der vi ender opp. Ikke i mitt liv, men en dag. Det viktige er at at Cheese er et sted hvor det hver gang settes fokus på et tema som er relevant, ikke nødvendigvis bare på ost, men landbruk generelt. Så “meadows” i år handlet jo absolutt om ost, men også melk som sådan, kjøtt, dyrevelferd, landskapspleie og klima. Sikkert flere ting også.

World Cheese Awards

Hvis du synes det blir lenge å vente til september 2025, kan du ta turen til Trondheim og World Cheese Awards 27. og 28. oktober i år. Bare tida og veien det med andre ord. Ikke på langt nær så mye ost som under Cheese, men jeg tenker det holder. Finn ledige billetter på Ostelandet.

Share your cheese knowledge

Cheese, trenger vi det og burde du dra dit? Read More »

Handlekurv
Skroll til toppen