17. mai – ost og champagne?

Ost og champagne

Du skal kanskje invitere eller på frokost 17. mai? Mange har jo champagnefrokost denne dagen før man forsvinner ut i mylderet. Når det er sagt hørte jeg på nyhetsmorgen at dette absolutt er en urban tradisjon og slett ikke så vanlig i distriktene. Dert er lett å se hvor det er en salsmessig champagnetopp før 17. mai, og det er i byene. På bygda om jeg skal være så upretensiøs – jeg er fra bygda selv – går det nok mer i kaffe og te til frokosten. Mange har også en hektisk dag for egen del eller med kjøring av barn til forskjellige aktiviteter rundt om i bygda eller byen, så det er slett ikke alle som kan, vil eller bør starte dagen med lystige bobler.

Ost og Champagne til frokost

Det er mye godt på dette frokostbordet, ikke bare ost og champagne, og selvsagt mye tradisjonelt. Eggerøre, røkelaks, spekemat, godt brød, forskjellige majonesbaserte salater, kanskje til og med lefse og søst. Kanskje en kake også – Pavlova er jo selve 17. mai. Det er definitivt ost der, jeg vil bare slå et slag for å bytte ut hverdagsosten med noen gode norske håndverksoster. Våren er beste tiden for ferske geitoster, eller modna kremoster som de heter, og jeg vil framheve to som burde være alminnelig greie å få tak i. Kubbeost fra Rueslåtten i Hol. Fersk og fin med mild melkesmak og et hint av geit selvsagt. Det skal det nå være. En litt mer modnet variant er Myrull fra Grindal. At den er litt mer modnet betyr ikke at det er en bombe, den er fin, sart og melkete i smaken den også. Trenger du en fast ost så kan jeg blant annet anbefale Lagret Fanaost fra Ostegården i nettopp Fana, den som vant World Cheese Awards i 2018. Det er en goudavariant med fin karamellsødme iblandet en viss salthet som gjør den til en glede i munnen. Vil du ha en ost med litt mykere konsistens og som kan skjæres med ostehøvel, så anbefaler jeg Fjelldronning fra Avdem på Lesja. Flott ost med rundt og mild smak som er en fryd. På den blå siden er min favoritt Råblå fra Grindal, fantastisk blåmuggost med salt og sødme den også men blåmuggen gir en skarphet som er bare helt fantastisk. Så må jeg jo si at på denne dagen burde alle og enhver slå et slag for de to norske tradisjonsostene pultost og gammalost. De er i ferd med å dø ut, kanskje litt dramatisk sagt, men et er ikke så himla galt beskrevet, og vi trenger å bevare dem. Og de passer fantastisk godt til champagne, som jeg for øvrig overlater til deg å bestemme hva skal være. Det er ellers lov å drikke annen musserende vin og alkoholfritt også.

Uansett hva slags frokost du har, med eller uten champagne, ha en feiende flott 17. mai 🇳🇴🇳🇴

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen