Ost og Listeria

Listeria, eller Listeria monocytogenes for å være helt eksakt, er en bakterie som kan forekomme i melk og melkeprodukter. MEN, den kan forekomme i mange andre produkter også, som ikke har noe med melk å gjøre. Egg og kylling er velkjent. Til og med i vann og jord.

Annet sted på bloggen har jeg skrevet at gravide bør holde seg unna upasteurisert ost under graviditeten. Fordi det er en risiko, ikke stor, men den er der. Jeg holder fast ved det selv om jeg er en varm forsvarer av upasteurisert ost. Men risikoen er der som nevnt i forhold til andre matvarer også.

Upasteurisert ost, sammen med andre matvarer som skal spises uten varmebehandling fremheves som mer riskofylte enn andre. Det betyr ikke at pasteurisert ost er 100% trygg.

USA, som er redd for det meste, har ca ett alvorlig listeriautbrudd i året som stammer fra ost. Der er det forbudt å selge upasteurisert ost som er yngre enn 60 dager. 60 dager er hva forskere, i hvert fall i USA, sier er det lengste listeriabakterien overlever i ost. Imidlertid, de ostebaserte listeriautbruddene som har vært i USA de siste årene, har kommet fra pasteurisert ost. Det siste store utbruddet i Europa som hadde sitt utspring i ost kom fra Epoisses som var pasteurisert. Det siste store utbruddet i Europa var ellers fra bønnespirer.

Listeria trenger ikke å arte seg som alvorlig sykdom for vanlig friske mennesker. De fleste av oss vil oppleve det som en lett influensa og tro at det er det det er. Men for eksempel for eldre, gravide og folk med nedsatt immunforsvar kan listeria være alvorlig. For gravide kan det være slik at mor opplever en lett forkjølelse, mens fosteret får alvorlige skader.

Det er noen forhold å være oppmerksom på. Myke oster er forbundet med større risiko enn faste oster. Myke oster gjelder både hvitmugg, blåmugg og rødkittoster. Dess lenger osten er lagret dess tryggere vil den være. Dette gjelder også pasteuriserte oster. Meieripakket ost vil være mindre utsatt enn butikkpakket. Det er ikke slik at listeriabakterien må være i melken fra begynnelsen. Det er mange steder under ysting, lagring og pakking helt fram til butikkens disk at ost (og andre produkter) kan bli eksponert for listeria monocytogenes. Hygiene i alle ledd er med andre ord et stikkord her.

Så den type ost som er forbundet med minst risiko å spise for gravide er faste vellagrete oster.

Moralen er vel at vi alltid skal være oss bevisst hva vi spiser, men spesielt om du er gravid. Og er du i tvil; la være!!

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen