17. mai

Mangfold?

På en del områder her i livet er vi mennesker veldig vanedyr. Det gjelder meg også. Så er det en del områder hvor noen og enhver av oss trenger litt variasjon. De fleste er vel en sunn miks av disse to. Så også meg, men forhåpentlig mest på variasjonssiden. I tillegg trenger jeg kontraster i mange henseende. Det er bare en annen form for variasjon.

Livet – retrospektivt

Det siste jeg vil langt der fremme er å stå, kanskje ligge, på den ytterste dagen og tenke tilbake på livet bare for å konstatere at akkurat det har vært en lang repetisjon. Hva skjedde egentlig? Lite. Den ene dagen tok den andre med de samme aktivitetene hver dag. Nei, da vil jeg heller ha opplevd ting. Det prøver jeg på. Derfor har jeg reist noen turer og i perioder bodd noen steder i verden; ikke så mange og lenge som noen, men flere og lenger enn de fleste. Det har innimellom kostet litt og noen erfaringer er det blitt, men angrer ikke.

Hvordan i all verden startet det?

Jeg vet ikke hvor jeg har min interesse for ost fra. Den har bare kommet sigende, og det er jeg veldig glad for. Det er en av flere ting som skaper mangfold i mitt liv. Når det er sagt; jeg husker med glede ostetoastene fra mine studiedager i Manchester på slutten av 70-tallet. Og ikke minst turene til hovedmarkedet i Tbilisi for å smake oss fram til den «perfekte» Sulgunien; dvs. den som var passe salt. Kjøp aldri Sulguni usmakt. Og gleden av innimellom å få modnet europeisk ost når noen hadde vært en tur til Europa.
(Og hver gang noen hadde vært en tur til Baku, så hadde de med seg tilbake fersk kaviar til $40 per kilo). Livet er godt for den som evner å nyte det.

Nå er dette en osteblogg. Selv om ost utvilsomt er selve livet, så skal jeg stoppe funderingene rundt livet her. Resten kan du lese i boken min som du faktisk kan laste ned gratis om du ikke trenger to permer å holde i.

Jeg synes osteutvalget begynner å bli litt ensidig. Nå er det jo slik med ost at det er sesonger og det er ikke sesonger. Kanskje er Norge og Oslo for lite, men nå trenger jeg litt mer mangfold, noen nye spennende oster jeg ike har smakt før.

Alex James N.5 Goddess
Alex James N.5 Goddess

Og bare for å ha sagt det, det er helt sikkert pasteuriserte oster der i diskene som jeg ikke har smakt, men så er det heller ikke der min hovedinteresse ligger.

Wanted!?

Ikke har jeg en liste over oster jeg kunne tenke meg i disken heller. Nåja, sikkert ikke helt sant akkurat det.

Britisk og amerikansk

Litt mer britisk og amerikansk ost kunne vært morsomt. Sistnevnte er jo verdens største osteprodusent og det hadde vært flott med et lite utvalg fra for eksempel Jasper Hill i annerledesstaten Vermont. Mange av deres oster er for eksempel upasteurisert. Det var bare et eksempel, det finnes flere. Alex James No. 5 Goddess Guernsey milk cheese er en britisk rockeost jeg gjerne skulle sluppet å dra til Storbritannia for å få tak i. Sveitsiske Sbrinz har jeg aldri sett i en ostedisk og følgelig smakt, så jeg begynner å lure på om det bare er en bløff. Jeg er ikke så ofte i Sveits forstår du. Men om ikke annet så skal jeg innom i oktober. Vi får i verste fall se da.

Så skal jeg en tur til Island i slutten av måneden og får vel begynne å undersøke om det er noe morsomt å finne der. De tok med seg oppskriften på Skyr da de rømte landet og har sørget for å holde liv i produktet siden. Hva det betyr skal jeg vel finne ut.

Kanskje jeg trenger å farte noe mer? Det er der ute det skjer. Det er befriende å komme inn i velassorterte ostebutikker ute i verden. Mye er likt, men så har de alltid noe nytt, for meg i hvet fall.

Mine to ostebutikker

Når det er sagt så er jeg evig takknemlig for utvalget i mine to hovedbutikker. Gutta på Haugen og Fromagerie. Uten dere hadde ostelivet vært stusselig.

Mangfold? Read Post »

Jeg fikk ikke smake..

Det er for tiden hovedfag i kjemi for 9 C på Steienerskolen i Oslo. Det er vår sønn som går der, noe han fryder seg over etter å ha tilbragt noen år i vanlig norsk skole. I tillegg har han ett og halvt år på amerikansk skole, så han har fått prøve seg. Han koser seg på Steinerskolen, for der gjør de innimellom ganske sprø ting.

Men nå er det det kjemi som gjelder. I det faget har de nå både brent bål i klasserommet for å fundere over sur nedbør og andre sære greier.

Ysting i kjemitimen

I forrige uke derimot, da ystet de ost. Det synes jeg er en skikkelig kul ting å gjøre i kjemitimen, for kjemi er det jo. Organisk.

Melk og løype, samt litt salt. Det er ikke mer som skal til. Man kan selvsagt gjøre mer ut av det, men melk, løype og salt er basisen.

Ferskost

Det ble naturlig nok en ferskost. Det kalte det en råost, noe far protesterte på, men det får vi legge til side.

Etter alle kunstens regler

De gjennomførte ysteøvelsen, lot mysen renne fra og satte den i kjøleskapet for en dags modning eller to.
Mysen tok de selvsagt vare på og kokte inn til brunost. Den smakte godt men konsistensen var litt for smuldrete i følge vår sønn. Dette har han jo rimelig greie på. Det var nå ellers bare et tilleggseksperiment, så det var vel ikke så farlig.

Ferskosten var imidlertid perfekt og de hadde spist den med stort velbehag. Og ingenting var igjen til å ta med hjem for at far kunne få en smak. Jeg har spist mye ost og jeg har skrevet mye om ost, men laget ost har jeg aldri gjort. Kjernet smør derimot, men det blir ikke helt det samme. Så akkurat der leder han 1-0 over meg.

Hva slags løype

Ut over det vet jeg ikke så mye om verken hvordan de organiserte det eller hva de brukte. Prøvde meg på om han kunne spørre hva slags løype det var? Det var imidlertid en type spørsmål som ville bragt ham langt inn i ostenerdesfæren; et sted han slett ikke har noe behov for å være. Det holder at far er der og han slik sett kan nyte godt av det i form av tilfang av gode og spennende oster å meske seg med.

Men altså på Steinerskolen i Oslo har de ystet ferskost denne uken som var, og godt ble det.

, , ,

Jeg fikk ikke smake.. Read Post »

Ost og Øl

Det er noen som hevder at øl passer bedre til ost enn vin. Det er selvsagt naturlig for ihuga ølhunder å si slikt. Jeg skal på ingen måte si noe vondt om øl til osten, men mange oster kommer fra vinområder der det er forholdsvis fjernt å la osten få følge av øl. En del av klosterostene kommer imidlertid fra et miljø med øl og ost. Så helt fremmed er det ikke. Sogar finnes det oster, i hvert fall i Frankrike, som er vasket i øl.

Nå må jeg bare innrømme at jeg er vinmann, men åpen for alternativer.

Smaking

Derfor inviterer jeg til en smaking av norske gardsoster og norsk håndverksøl. Det gleder jeg meg til. Det er nemlig veldig mange gode norske gardsoster og mye godt øl fra norske håndverksbryggerier. Og får jeg med øl fra Grim og Gryt Økobryggeri på Hareid, så er det ekstra stas. Det er helt nystartet, men ryktet går på at det første ølet er ferdig til påske. Siden denne smakingen først er 23. april, så har vi litt tid å gå på. Spennende!!
Mor Åse

Overraskelser?

Så skal jeg jobbe for å kanskje ha noen overraskelser, noen oster du ikke har smakt før. Det må jo være et mål. Det er jo noen oster der ute som kanskje ikke har den bredeste distribusjonen.

Null vin?

Siden ost og øl eller ost og vin er en diskusjon, så tenker jeg vi kanskje kan ha noen dråper vin bare for referansens skyld. Men bare for å ha sagt det: det er ost og øl som gjelder denne torsdagskvelden.

Hvis du ønsker å lese mer så kan du gjøre det ved å gå til kurssiden annet sted på bloggen. Der står det litt om alternative oster og alternative øl som følge. Dette tror jeg kommer til å bli veldig bra.

Vi får smatte og smake og undre oss litt sammen.

Fakta og fun facts

Underveis så skal jeg sørge for litt fakta om de forskjellige ostene og folkene bak, sikkert noen anekdoter også, samt litt basiskunnskap om ost. Da kan du litt mer om det når du går der ifra. Kjekt å kunne.

23. april kl. 19:00

Så vel møtt 23. april kl. 19:00 i Brageveien 1A, på Adamstuen i Oslo.

Meld deg på direkte HER!

, ,

Ost og Øl Read Post »

Ti oster og fem viner

Har absolutt respekt for at du kan ha annet å gjøre en fredagskveld, men jeg skulle gjerne hatt litt flere påmeldte til smakingen Ti oster og fem viner fredag 6.mars.

En reise gjennom de viktigste ostefamiliene

Jeg vet det blir en fantastisk reise gjennom de viktigste ostefamiliene og det franske landskap. Dog med unntak av ferskoster og harde oster. De første er uinteressante og de siste kjenner alle fordi det er oster som Parmagiano Reggiano, Grana Padano osv. Italienske for øvrig de to der. Det er imellom disse ytterpunktene det virkelig interessante ligger, og det er de ostene vi skal smake, sammen med en knippe viner. Dette burde gi en bra pekepinn på hva som passer sammen og hva som ikke er en match in heaven. I tillegg litt brød, som jeg personlig mener er best til ost, i motsetning til kjeks i alle varianter. Og så litt annet tilbehør, så som daddelhonning som er noe av det beste du kan få til ost.

Foto: Gunnar Blöndal
Foto: Gunnar Blöndal

Jeg vet at mange av oss kan gå på vinsmakinger og winemaker’s dinner så godt som hver dag i uken om det høver seg slik. Så konkurransen er sikkert intens.

Ost i fokus

Imidlertid er det lite smakinger der ost med tilhørende drikke står i fokus. I hvert fall med den bredden og de spennende ostene du får her. Så dette er en fantastisk mulighet.

Hadde et basiskurs i ost her for litt siden, som hadde bra besøk. Men har lyst å variere, så derfor en real smaking med noen fantastiske oster. Basiskurset kommer imidlertid tilbake.

Vennlig påminnelse

Ikke noe annet enn en påminnelse dette, vil som sagt gjerne ha med litt flere. Til flere vi er til bedre blir det. Dessuten, en fantastisk måte å starte fredagskvelden. Så kan du gå på byen etterpå, om du vil.

Og du kan melde deg på Ti oster og fem viner HER!

Vi holder til i flotte lokaler sentralt på Adamstuen. Neida, kan ikke måle seg med Freia-salen, men ikke så langt unna!

Ti oster og fem viner Read Post »

Skroll til toppen