Jeg fikk ikke smake..

Det er for tiden hovedfag i kjemi for 9 C på Steienerskolen i Oslo. Det er vår sønn som går der, noe han fryder seg over etter å ha tilbragt noen år i vanlig norsk skole. I tillegg har han ett og halvt år på amerikansk skole, så han har fått prøve seg. Han koser seg på Steinerskolen, for der gjør de innimellom ganske sprø ting.

Men nå er det det kjemi som gjelder. I det faget har de nå både brent bål i klasserommet for å fundere over sur nedbør og andre sære greier.

Ysting i kjemitimen

I forrige uke derimot, da ystet de ost. Det synes jeg er en skikkelig kul ting å gjøre i kjemitimen, for kjemi er det jo. Organisk.

Melk og løype, samt litt salt. Det er ikke mer som skal til. Man kan selvsagt gjøre mer ut av det, men melk, løype og salt er basisen.

Ferskost

Det ble naturlig nok en ferskost. Det kalte det en råost, noe far protesterte på, men det får vi legge til side.

Etter alle kunstens regler

De gjennomførte ysteøvelsen, lot mysen renne fra og satte den i kjøleskapet for en dags modning eller to.
Mysen tok de selvsagt vare på og kokte inn til brunost. Den smakte godt men konsistensen var litt for smuldrete i følge vår sønn. Dette har han jo rimelig greie på. Det var nå ellers bare et tilleggseksperiment, så det var vel ikke så farlig.

Ferskosten var imidlertid perfekt og de hadde spist den med stort velbehag. Og ingenting var igjen til å ta med hjem for at far kunne få en smak. Jeg har spist mye ost og jeg har skrevet mye om ost, men laget ost har jeg aldri gjort. Kjernet smør derimot, men det blir ikke helt det samme. Så akkurat der leder han 1-0 over meg.

Hva slags løype

Ut over det vet jeg ikke så mye om verken hvordan de organiserte det eller hva de brukte. Prøvde meg på om han kunne spørre hva slags løype det var? Det var imidlertid en type spørsmål som ville bragt ham langt inn i ostenerdesfæren; et sted han slett ikke har noe behov for å være. Det holder at far er der og han slik sett kan nyte godt av det i form av tilfang av gode og spennende oster å meske seg med.

Men altså på Steinerskolen i Oslo har de ystet ferskost denne uken som var, og godt ble det.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen