Pecorino Siciliano DOP

Pecorino Siciliano
Pecorino Siciliano DOP

Pecorino Siciliano kommer som navnet tilsier fra Sicilia. Det er en fantastisk ost, typete og med lange tradisjoner, men også en umåtelig sjelden gjest Norge. Dessverre.

Rå sauemelk

Pecorino Siciliano ystes av rå sauemelk til forskjell fra de fleste Pecorino-oster tilgjengelig i Norge som er pasteurisert. Sauerasen er heller ikke tilfeldig, den er stedegen og ingen sauer som ikke er født og oppvokst på Sicilia kan gi melk til denne osten, eller være med på å bringe slekten videre. Løypen skal komme fra lammemager og ystekarene og annet ysteutstyr er selvsagt av tre. Det er for øvrig et materiale vi heller ikke er ukjent med her i landet, i hvert fall fra gammelt av. Osten tørrsaltes to ganger med ti dagers mellomrom og modnes deretter i minimum fire måneder.

Pecorino Siciliano er en ost med historie

Nevnt i både Homers Odysseen og i verket Naturalis Historia av Plinius den Eldre (23 – 79 evt*) er Pecorino Siciliano antatt å være en av Europas eldste oster. Sammenlignet med dette har Norge fremdeles litt vei å gå når det gjelder ystetradisjoner. Det skal imidlertid ikke hindre oss i å stå på.

Spises alt på Sicilia?

Det er vel en grunn til at den ikke er tilgjengelig i Norge, normalt i hvert fall. Den totale produksjonen er bare på rundt 40 tonn i året. Da er det mulig de ønsker å beholde det meste selv og gjøre det til en sjelden ost. Men til gjengjeld en av de beste. Men du skal tåle en del salt. At saltinnholdet er som det er kan ha med klimaet å gjøre, både i den forstand at saltet er et konserveringsmiddel og at varmen gjør at den passer godt som en naturlig saltkilde. Som med øvrig italiensk ost brukes den mer i matlaging enn at man sitter ned og mauler. De har en annen tilnærming til bruken enn det vi har. Det gjør også saltet lettere å tolerere. Det sagt, det går godt an å spise den som den er.

Les også:
Frisk og Floral

Til tross for saltet, så er det ost som har mye mer. Litt avhengig av alder, de unge er friske og florale mens de eldre, og med det menes fra seks til tolv måneder, er mer over mot frukt og pepper md et stor volum i munnen.

Å drikke til

Med en så lokal ost tenker jeg at du drikker lokalt, og det er en del siciliansk vin tilgjengelig på Polet. En som passer fint og kommer i en del varianter er den sicilianske rødvinen Cerasuolo di Vittoria.

*evt = etter vår tid

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen