Cabri Ariégeois – nytelse på en skje

Dersom dere ikke er alt for mange til bords i morgen og du må ha blåmuggost og portvin eller hva du måtte drikke til the blues, så vil jeg anbefale noe helt annet. Rett og slett. Cabri Ariégeois. Aldri hørt om den? Nei, nei. Det er mange oster der ute så det er vel få om noen forunt å ha kontroll med alle.

Pyrinéene

En ost som godt, utenpå, kan tas som en Mont d’Or.

Cabri-Ariégeois
Cabri-Ariégeois
Men det er en vesentlig forskjell i tillegg til at Cabri Ariégeois kommer fra Pyrinéene. Den er laget av geitemelk. Den er upasteurisert. Det er for så vidt Mont d’Or også så lenge det er snakk om den franske varianten. Den sveitsiske er termisert, det noen vil si er pasteurisert light. Bare for å ha gjort det helt klart med navn og hvilken ost som kommer fra hvor: Vacherin du Haut-Doubs kommer fra Franrike og Vacherin Mont d’Or kommer fra Sveits, på hver sin side av grensen. Juraområdet. Vacherin kommer ellers av det franske ordet vache som betyr ku. Mens da Cabri Ariégeois kommer fra Pyrinéene. Da skulle det være i orden.

Nok om det, nå handler det om geitemelksvarianten fra de sydfranske fjell. Med skorpen på så er den veldig lik Mont d’Or, når du tar av skorpen på toppen så er den lysere, noe som er naturlig siden den altså er laget av geitemelk. Grunnen til denne fargeforskjellen har med beta-karoten å gjøre, noe du kan lese mer om her.

Ost som varmes i ovnen

Skal ikke si at det ikke går an å spise den som den er, men noe som er en skikkelig «treat» er å varme den opp i stekeovnen. Fjern lokket, ta av plasten, ta for all del av plasten, sett resten midt i ovnen på 180 grader i 25 minutter. I mellomtiden kan du skjære noen skiver godt brød, lete fram en skje til hver rundt bordet og finne fram en god hvitvin fra Languedoc-Roussillon.

Jeg serverte dette i går, noe som gjorde stor lykke. Hadde på ingen måte vin fra området så det ble en enkel tysk Riesling fra Leitz som fungerte meget bra. De andre drakk te. Godt det også.

Var litt spent på hvordan den ville smake fordi det faktisk var 14 dager siden jeg kjøpte den, før det er den lagret en måneds tid i Frankrike samt at den har reist et stykke vei. Var litt stram på duft nemlig og den har gitt små doser med dunst i kjøkkenet hver dag vi åpnet kjøleskapsdøren.

Det var ingen grunn til bekymring. Fantastisk fin, om enn markert, geitesmak, men ikke utpreget fjøs. Og alt forsvant.

Spist opp!!
Spist opp!!
Så har du en ostespesial i nærheten så ta en tur innom i morgen. Skal ikke garantere at du får tak i den, men det er verd forsøket. Og får du ikke tak i den så finnes Mont d’Or, den er på sitt beste nå og er på ingen måte en dårlig erstatning. Slett ikke. Tilberedes på samme måten, men drikk en hvit Jura til. Det er vel de færreste som har i hus, når jeg tenker meg om, så da tar du noe annet. Mest nærliggende er hvit burgunder. Eller moden champagne, det er tross alt den dagen det er, og bedre her enn ute i kalten ved midnatt.

For begge gjelder at dersom du velger å servere denne osten, så er det denne osten du serverer. Lag en ramme rundt det. Passer liksom ikke å servere et par andre oster i tillegg. Etter min mening i hvert fall. Må du imidlertid ha blåmugg og portvin i morgen så er dette en fantastisk måte å starte det nye året på. Og uansett, dette gir gjestene dine en osteopplevelse de ganske trolig aldri har hatt før.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen