Ville Wilde Weide!

Ja den er vill, engen; Wilde Weide. Hollandsk ost på sitt beste. Fra en bondegård på en øy i en innsjø i Zuid Holland, sørvest for Amsterdam like ved Leiden om du er lokalkjent. Innsjøen heter Laeck Zweiland og øyen heter Zwanburgerpolder. Om du kan dra på besøk vet jeg ikke, i så fall trenger du båt. Litt tungvint, men det funker. Skulle det mot formodning likevel ikke være mulig så har Nederland opptil flere gode ostebutikker hvor du kan gå litt amok. 10 kilo kan du ta med hjem uten at noen har noen innvendiger. Jo, jeg vet om noen som har innvendinger mot det, men Norge er ennå et forholdsvis fritt land så det trenger du ikke bry deg om.

Gammel gård

Her driver to entusiaster bondegård og gårdsmeieri. Jan og Roos van Schie heter de for øvrig. Gården er fra sent 1700-tall, så den har vært i drift en stund. Har vært i Jan van Schie-familiens eie de siste 125 årene, ca. Det er jo både flatt og forblåst her, så det er også grunnen til navnet; Wilde Weide. Melken kommer fra Montbeliarde og røde Frieser-kyr. Sistnevnte er vel til og med hjemmehørende i Nederland og kjent for å levere melk med høyt proteininnhold.

Gouda

Ut av dette kommer det altså en fantastisk Gouda. Upasteurisert og økologisk.

Wilde Weide
Wilde Weide
Som blir lagret på gården til den er modnet, skjønt hva er det? Den kommer i forkjellige modningsgrader, så det har veldig mye med smak og behag å gjøre. Jeg foretrekker definitivt faste oster vellagret. Mye konsentrert smak. Det er flott det. Lys gul farge, blekgul heter det kanskje? Noen få hull som bare er sjarmerende. Ganske karakteristisk nøttemak, og melk – det er alltid betryggende. Noen sier de kan kjenne whiskysmak, det må jeg innrømme at jeg med min beste vilje ikke greier. Trenger ikke bety at det ikke er slik.

Anvendelsesmuligheter

Dette er en ost som skriker etter godt fersk brød. Noe realt smør og en flaske vin. En fullkommen treenighet. Hadde vært ekstremt godt på et rykende ferskt georgisk «puri» dette. Wilde Weide vil også fungere godt på toast, i omelett og fondue. Mange muligheter med andre ord. Jeg skal nok spasere meg en tur til bakeriet på Damplass.

Å drikke til

For deg som sverger til rødvin og ost så er dette en god mulighet. Helst vin fra Syrah-druen, og som vanlig moderat med eik. Ellers vil både hvite Chardonnay’er (les: franske) og Riesling fungere. Fortrinnsvis modne som osten.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen