You say tomato and I say ….

Ikke bare i går på treffet med Mathallens aktører, men noen ganger når jeg går slik og prater med osteprodusenter og av interesse tar opp hvorfor de pasteuriserer ostene sine, så er grunnen at de får melk fra gårdene rundt. Da må den pasteuriseres. Jada, melken altså. Hvorfor må den det hvis det er god kontroll med produktet og prosessen? Jeg skrev om Tomme des Bois Noirs her om dagen; de får geitemelk fra 17 gårder rundt omkring. Osten er upasteurisert. Ja, men det er Frankrike. Riktig. Jeg har også en slags følelse av at når spørsmålet kommer opp så får produsentene alle piggene ut og går i forsvar. Ingen grunn til det for min del. Det siste argumentet som brukes er at Mattilsynet setter en stopper. Slik er Norge. Lite å si mot det. Det legger gjerne diskusjonen død.

I går fikk jeg heldigvis en snei med Munkeby av Kulinarisk Akademi, og vi diskuterte litt denne problemstillingen. For Munkeby er upasteurisert. De får til og med melk fra omkringliggende gårder. Klosteret har ingen egne kuer. Er Mattilsynet i Levanger rausere, eller har de et annet regelverk?

Jeg skal ikke tvære, men det er jo også et aspekt med lagringstiden. Eller hvor lenge produsenten modner osten om du vil.

Spiser jeg ikke pasteurisert ost jeg da? Jo, jo. Noen er også anbefalte. Kraftkar, Blå Vägen, Stilton. Men jeg er nå engang mest opptatt av upasteuriserte oster; det er heldigvis mitt privilegium. Og spiser mest av det.

På samme måte er det en hver ysters privilegium å bruke pasteurisert melk til sine oster.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen