Geitost fra de mørke skogene

Tomme des Bois Noirs. Fransk halvfast geitost som smaker fantastisk godt, bare for å ha slått fast det med en gang. Men denne osten holdt på å gå tapt for menneskeheten, og det ville ha vært synd, for å si det slik. Dette ysteriet ligger i Saint Just en Chevalet, det er litt sydvest for Roanne. Opp i fjellene på ca 1000 meters høyde i noen intense furuskoger. Langs med hovedveien mellom St. Etienne og Clermont Ferrand. Fint oppi der.

Der ligger det altså et ysteri som hadde 17 geitebønder som leverte melk. Men det holdt på å gå galt, og disse 17 bøndene ville ikke hatt noe sted å levere melken. Det kom Hervé Mons for øret, noe han syntes var rent for galt. Derfor gikk han inn og overtok ysteriet. Han gikk også selvsagt inn med MonS sin kompetanse, endret på osteresepten og resultatet er blitt en fantastisk ost som da heter

Tomme des Bois Noirs
Tomme des Bois Noirs.

Denne type geitost forbinder vi kanskje mest med Pyrenéene, jeg gjør i hvert fall det, rett eller galt. Det trenger imidlertid ikke være noe enten eller. Tomme des Bois Noirs er lagret en stund, i det minste en tre måneders tid, noe du lett ser på den fargerike skorpen. Bare den er et syn i seg selv og vil være en pryd på et hvert ostefat. Smaken er imidlertid mild, uten å levne tvil om at det er geit. Noe nøtter samt at muggen slår litt igjennom og gir den litt skogsbunnnyanser.

Anvendelsesmuligheter: Denne osten gjør seg best som den er. God å maule for å si det slik. Vil imidlertid gjøre seg godt sammen med andre oster så som en Beaufort eller Comté og Mont d’Or om den er i sesong. Felles er at de alle passer godt til en moden Chardonnay. Kanskje det fargemessig blir litt kjedelig, men da finnes det alltids en fiken eller fikesyltetøy og/eller honning.

Å drikke til: Da er et for så vidt gitt ovenfor, god Chardonnay. Må du har rødt så bør den være lett og fruktig.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen