Valençay – Pyramiden som falt.

Har vært en liten runde i dag. Det var et lite inserat på Facebook som satte meg på det sporet; Valençay. Nei, det har aldri stått en pyramide i Valençay. Flott liten ost er det imidlertid, altså det vi gjerne kaller chèvre, fra Loire og som har en historie. Steve Siebold som er en av USAs fremste Public Speakers lærte meg en gang følgende: «Peter, whenever you speak: Make a point, tell a story«.

Valençay
Valençay

Denne forholdsvis ferske geitosten er formet som en pyramide som er flat på toppen. Det skal ha seg slik at Napoleon hadde vært på et særdeles mislykket hærtog til Egypt.
På vei tilbake til Paris stoppet han i Loire og overnattet på slottet i Valençay. Der fikk han naturlig nok servert lokal ost og det er ofte disse små geitostene som har forskjellige former. I Valençay hadde det eg slik at den var pyramideformet. Det vakte slike dårlige minner for Napoleon at han i vilt raseri kuttet toppen av osten. Og slik er den blitt værende til denne dag.

Er litt nøttete og jordlig på smak og med den fine syrligheten som disse geitostene gjerne har. Den har naturlig og myk skorpe som er dekket med trekullstøv samt har en naturlig muggdannelse.

De beste eksemplarene av osten kan du få nå på denne tiden, selv om den er tilgjengelig hele året. Men fersk geitost er best om våren og tidlig sommer.

Var også ute for å kjøpe loff i dag. Så i morgen når den er dagsgammel blir det grillet brød med varm geitost på meg og barna. Den inspirasjonen fikk jeg fra Dagbladet i dag.

Å drikke til? Til det kjedsommelige. Hvitvin fra Loire. Gjerne Sancerre.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen