Tarentais fra Savoie

Savoie som ligger i Frankrike mot grensen til Italia syd for Haut-Savoie er et område kjent for sine oster, sin turisme og fruktdyrking. Det er to Savoie, Haut-Savoie og Savoie. Øvre Savoie og Savoie. Savoie tar sitt navn fra treet edelgran, og betyr vel noe slikt som landet dekket av edelgran.

Osteland

Dette er osteland par excellence: Beaufort, Emmentaler de Savoie, Reblochon, Gruyère Savoie, Tomme de Savoie og sikkert mange flere foruten dagens tema denne lille, men akk så gode geitemelksosten Tarentais. I tillegg kommer bl.a. Abondance og Chevrotin fra Haut-Savoie, så dette området er en reise verd.

Chèvre er jo mest av alt forbundet med Loire, men det ystes Chèvre mange andre steder også, og i dette tilfellet Savoie. Området er litt fjellendt så geitene får klatret og kost seg. Sesongen er kort, fra sen vår til tidlig høst og melkekvaliteten er veldig god. Slikt kan det bli god ost av, og det blir det.

Tarentais; Chèvre fra Savoie i Frankrike.
Tarentais; upasteurisert Chèvre fra Savoie i Frankrike.
Som du kan se av bildet er dette en ost med alt for mye skorpe. Fargerik er den også sammenlignet med annen Chèvre. Verdt å merke seg at osten er best når det er bra med hvitmugg over det guloransje. I tillegg finner du også et snev av blåmugg på skorpen.

Smak

All denne muggen, friske luften og frodige gresset og overflod av fjellblomster gir jo smak til osten. Noen vil kanskje si i meste laget, men det synes jeg ikke. Geitost skal smake geit og gjerne ha et snev av fjøs. Denne osten er i tillegg nøttete. Det er flott. Jeg synes den smaker fantastisk og er slett ikke outrert. la den hvile litt på kjøkkenbenken, så kommer all smaken.

Anvendelsesområde

Denne kan du spise som den er med et godt glass vin til. Du kan grille den på ferskt landbrød. Pakk den inn i bacon og legg den på grillen; tenker det blir bra jeg. Våren og sommeren er absolutt høysesong for Chèvre. På terrassen en sommerkveld med god vin, godt brød og et par Tarentais, noe naturell, noe på grillen, noen Pekannøtter, fikenmarmelade og litt cherrytomatmarmelade til den grillete Chèvren. Bedre blir ikke livet. Tro meg.

Å drikke til

Drikk lokalt, og i dette tilfellet med Chèvre så er det selvsagt hvitvin. Savoie har tørre, litt krispe hvitviner som tackler denne osten godt, og noen av de andre ostene fra regionen også. Prøv for eksempel en Chignin, og det er ikke en drue men en lite by.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen