Seterliv?

Nå skal ikke jeg ha sommerferie i år. Å gå fra selvstendig næringsdrivende til ansatt gir ikke rom for det. Men jeg lurer på hvordan det hadde vært å tilbringe sommeren på en seter? For urbane folk som meg blir det kanskje vel mye ro? Vet ikke.

Til seters

I gamle dager dro de til fjells med buskapen om sommeren, og så var de der til utpå høsten. Det var selvsagt en fin variasjon for både menesker og dyr. Og ikke minst hadde det et landskapskulturelt aspekt, det grodde ikke igjen.

Det er mer eller mindre slutt på seterlivet. Noen holder imidlertid ut, det skal sies. Resultatet av sterkt redusert seterliv ser vi på gjengroingen som skjer over hele landet. De fleste sauer blir sendt til fjells, det skal sies. Geiter skal melkes, så de må enten være på setra eller hjemme.

Sunnmørsk barndom

Jeg husker fra min barndom at det oppe i fjellsiden sto sommerfjøs. Kyrne ble sluppet opp i utmarka for å tilbringe sommeren der. Så bar de vel melken ned til bygda hver dag da. Men det var før min tid. Vi brukte det som lager for lyng vi rev til Jonsokbålet.

Mine besteforeldre drev et lite småbruk, typisk sunnmørsk bonde/fisker. Der ble i min mors barndom kyrne sluppet i utmarka hver dag etter melking, men ble hentet inn igjen til kvelds. Da var det mulig å gå råsene som dyra hadde tråkket opp. Det er ikke mulig lenger, og alt er gjengrodd med kratt og til dels ganske stor løvskog.

Et område vi kalte «Myrane» da jeg var liten besto bare av lyngheier og var et yndet hekkeområde for masse sjøfugl. Der sanket vi egg og kriget med måsen. Det var vel helst omvendt. Ikke for at vi spiste så mye måsegg, det var mer for sporten. I dag er det en stor løvskog der. Landskapet er helt endret.

Er det så farlig om det gror igjen da? Vet ikke. Skog er viktig for klimaet. Men det kan kanskje bli for mye også?

Bondestanden?

Et av argumentene bøndene fremholder for å bevare et sterkt landbruk er å holde kulturlandskapet i hevd, blant annet hindre gjengroing. Akkurat der synes jeg bøndene har sviktet. Det er ikke nødvendigvis på fjellet at det gror igjen. Det er i de nære utmarksområdene. Og da mistenker jeg litt latskap når man ikke slipper buskapen ut i dette området, men lar de beite på innmark hele sesongen. Terger kanskje på meg noen bønder nå?

Håøya

Var på Håøya på dugnad før Håøya Naturverksted åpnet nå i sommer. Fra å være et aktivt lite samfunn med dynamittfabrikk og greier for 100 år siden er det nå fullstendig gjengrodd. Skal bli spennende å se hva geitene får gjort i løpet av en sesong eller to. Tror det er noe av det beste som kunne skjedd Håøya på det området. Og så blir det mye god ost i tillegg.

Seterliv? Det får holde med et helgebesøk eller noe slikt en gang for min del.
Kyr alpene

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen