Mysteriet? Idiazabal Ahumado

Idiazabal Ahumado med tydelige krystaller.
Idiazabal Ahumado med tydelige krystaller.

En lekkerbisken fra Baskerland og Navarra dette. Har hatt litt diskusjon om den er røkt eller ikke. Jeg er normalt ganske var for røkaroma og smak. Vi røker ikke mat på Sunnmøre, nemlig. Og min sønn som er på høyde med Grenouille i Parfymen kom heller ikke opp med røkduft som stikkord da han skulle beskrive hva han kjente. Dessuten så synes jeg den er for lys i forhold til beskrivelsene jeg finner. Regner med at det er Matcompaniet som har importert den, og dere vet vel råd. Grunnen til denne diskusjonen er naturlig nok at osten kan være både røkt og urøkt. Imidlertid, etter som jeg har spist meg utover mot skorpen kan det være at det er et svakt hint av røk. Så er den røkt så er det gjort med nennsom hånd. Det skal de ha.

Navnet?

Den andre greien er navnet. Ser at noen bruker Idizabal Ahumado, mens på bilder av osten gjerne står Idiazabal Ahumado på etiketten. Da bruker jeg det.

En god ost er det uansett. Sauemelk altså, og bare to raser er tillatt. I hovedsak Latxa, men også Carranzana fra området Encartaciones. Slik sier D.O.-reglene. Nå har jo ikke det hindret noen bønder å bruke annen melk, fra en sauerase som heter Assaf. Det har selvsagt avstedkommet en viss diskusjon med de regulerende myndigheter. Man tar seg bare ikke til rette. Men hvis de synes osten blir bedre med alternativ sauemelk så er det vel ikke så nøye med D.O.? Slik har vi det mange steder i vinverden.

Ahumado betyr ellers røkt, og dersom osten ikke er røkt heter den visstnok Sin Ahumado. Og alle som har vært i Spania en gang i livet vet at sin betyruten.

Vokset sauemelksost

Denne osten ystes altså av saumelk, med animalsk løpe. Denne løpen skal til alt overmål komme fra lam. Ikke noe kalveløpe her. Osten er vokset, trodde det bare var nederlenderene som fremdeles gjorde det, men det stemmer altså ikke. Skorpen er med andre ord bare å skjære bort. Ikke noe å tygge på. Det som er innenfor er særdeles delikat. Fast fin ost, blekgul. Og man røker ikke slik ost med hva som helst man måtte ha liggende. Det skal være spon fra bøk, bjørk, kirsebærtre eller lokal furu. For så vidt ganske raust det da, tross alt.

Røking skjer etter modning. Smart det, så ikke modningsrommene lukter gammelt askebeger. Modningen forut for eventuell røking varer for øvrig minimum to måneder.

Pass tenna!

Grunnen til at jeg sier det er at osten har krystallutfellinger i seg, og de er temmelig harde. Tygg derfor litt forsiktig, så slipper du ny krone.

Å drikke til

Jeg drakk akkurat et glass billig, til og med litt perlende, Vinho verde. Det funket veldig fint. En stor ost og en betydelig mindre vin. Ellers er hvitvin fra Navarra, Rueda eller Penedès flott. Må du ha rødvin så gjelder følgende: Crianza eller reserva fra Ribera del Duero, Rioja, Navarra eller Priorat. Hva mer kan du forlange? Jeg velger meg hvit.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen