Rødvinsoster

Bare et par dager igjen, utsolgt hus på torsdag. Og jeg gleder meg vilt og uhemmet. Her kommer en hel gjeng som har godt over gjennomsnittet greie på vin, og jeg skal gå mot tidens hvite strømning og ha fokus på rødvinsoster og dertil forhåpentligvis godt egnede rødviner.

Den perfekte match

Den perfekte match vet man aldri om man har funnet, til det er vinene og ostene for mange og kombinasjonsmulighetene bortimot uendelige. Dessuten er både ost og vin naturlig materiale som utvikler seg. Men det finnes selvsagt mange som har gjort seg gode erfaringer med ost og vin og det er jo det vi må basere oss på. Så er det opp til hver i sær å prøve seg fram for å finne egne favoritter. Smak er individuelt, så på sett og vis er det ganske arrogant å påstå at noen kombinasjoner for eksempel er håpløse. For meg kanskje, men ikke for deg. Eller omvendt. Så kan det alltids være at noen kombinasjoner har bedre forutsetning for å være vellykket enn andre. Det får så være.

rødvinsoster
Faste/halvfaste oster, litt god spekepølse, brød og rødvin. Fantastisk godt!

Ost og vin er organiske materialer

Men noen naturgitte forutsetninger er det. Ost har ett sett med stoffer og vin har et annet. Tannin er for eksempel noe som ikke nødvendigvis passer like godt til mange oster. Men de finnes. Eik smaker ikke noe godt sammen med ost, men det kan igjen være min smak og ikke din. Nå er det slik, mener i hvert fall jeg, at ost og vin skal jobbe sammen, de skal ikke prøve så godt de kan å slå hverandre ihjel. Det kan være noe å tenke på. Balanse, integrering; løfte hverandre mot nye høyder synes jeg er gode egenskaper i kombinasjoner av ost og vin.
Så er det dette med rå grønnsaker. Rå grønnsaker er nok verre for vinen enn for osten, som takler det veldig bra. En brødskive med god og fyldig hvitost med paprikaring på toppen smaker flott, men ikke nødvendigvis når du får et glass rødvin til. Synes noen, andre ikke.

Tid, sted, stemning og omgivelser

Så er det dette med stemning og omgivelser. En av de mest fantastiske osteoplevelser jeg har har hatt var på en golfklubb i det sydvestlige Frankrike. En moden brie, en fersk baguette og et glass øl. Der og da var det himmelsk. Nå har jeg lagt golfklubbene på hyllen, så det får bli med minnene. Hvor mange har ikke smakt en nydelig vin på ferie, ikke spesielt dyr heller, tatt med noen flasker hjem for å oppdage at det var noe helt annet. Tid, sted, stemning og omgivelser.

rødvinsoster
Salers, litt brød og et glass fruktig rødvin. Foto: Gunnar Bløndal

Noen typiske rødvinsoster?

Ja, det er mange typiske rødvinsoster, men de fleste av dem kan også være typiske hvitvinsoster. Og omvendt. Alpesoster går fint til rødvin, men også fine hvite viner. Hvitmuggoster likedan. Faste hollandske boerenkaas, gårdsoster altså. L’Ami de Chambertin ligger jo i navnet; myk rødkittost fra Burgund og da er det naturlig å tenke at alle tilsvarende oster også passer godt til rødvin. Men slik er det nødvendigvis ikke. Portvin og blåmuggoster, Gorgonzola og Amarone. Slik kan vi nok fortsette. Hva er din favoritt og gjerne hvorfor?

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen