Fascinert: Å bli fortryllet av noe, opphengt i noe. Og slik er det jo. Jeg er mildt sagt hekta på ost. Ost av rå melk, må jeg også si. Det er mange som er glad i ost. Mange som er glad i vin også. Majoriteten spiser forholdsvis smaksnøytral industriost og drikker sukkermettet vin til. Uten å reflektere så mye mer over det. Så spørsmålet blir; Jan Peter, hvorfor er du så fascinert av ost?
Ost representerer et utvidet kulturbegrep
Ost er en viktigere del av livet mitt enn vin
For meg er det mer morsomt med ost enn med vin. Jeg er veldig glad i vin, og jeg har sånn rimelig greie på det, er med i en fantastisk vinforening som møtes en gang i måneden. Men ost har jeg bestemt meg for å bli skikkelig god på. For meg handler det vel så mye om historiene rundt. Kulturen. Slitet. Tålmodigheten, dyreholdet. Ikke det at smak ikke betyr noe, for det gjør det absolutt. Upasteuriserte oster smaker sogar oftest mye mer enn pasteuriserte. At jeg heier på ost av rå melk blir litt litt som disse som heier på naturvin. Litt av det samme.
Smak, smak, smak
Selv om historiene er viktig er jeg altså opptatt av smak. Fortrinnsvis god smak. Opplevelsen der og da, nyte øyeblikket. Har ofte snakket om denne treenigheten; ost, brød og vin. Og når det i tillegg kommer med en historie, sann eller usann, ja da blir det bare enda bedre.