Reblochon – historien bak

Det er mye fantastisk med ost, smak og oplevelser selvsagt, men også veldig ofte gode historier. På vinsmakingen i forgårs kom jeg i prat med en annen «smaker» om ost generelt og Reblochon spesielt. Rettere sagt historien bak osten. For som så ofte ellers, er det også en historie bak Reblochon. eller ksnakje det bare er en anekdote.

Dersom du tar båten utover Geirangerfjorden og det er en guide om bord vil de fortelle historiene om de som bodde på fjellgårdene utover langs fjorden og hvordan de stengte av tilkomsten hver gang futen var på vei for å kreve inn skatter. Noe av det samme er historien bak Reblochon.

Reblochon er en gammel ost, helt tilbake til 1300 tallet og fra Savoie, altså alpene og opp mot grensen mellom Frankrike og Sveits. I de tider var ikke bøndene landeiere, men betalte skatt på bakgrunn av hvor mye melk buskapen produserte. Som i Geiranger visste de sånn noenlunde når de kom for å kreve opp skatt. Den dagen ble ikke kuene skikkelig melket. Dette gjorde at skatten ble lavere. Smart. Når jorseierenes representanter hadde gått ble kyrne melket igjen. Det de da fikk var en mye fetere melk enn normalt. I utgangspunktet var det budeiene som fikk denne melken for å lage sin egen ost. Reblochon kommer fra det franske verbet reblocher som bokstavlig talt betyr å melke juret en gang til. Og det var rett og slett det de gjorde.

Nå mistenker jeg at det var annen ost de i utgangspunktet produserte, og så ble Reblochon til på denne feitere ekstramelken som budeiene kunne yste hva de ville av. Uansett, resultatet er blirr flott. Forholdsvis lett tilgjengelig denne, selv om den da er pasteurisert. Reblochon er i utgangsounktet ikke det. Selv om den er upasteurisert er det en forholdsvis mild ost, men du kjenner godt at det lukter bondegård. En kittmodnet mykost.

Å drikke til: En vin fra området, fortrinnsvis hvitvin og de finnes på Vinmonopolet, men med unntak av et par varianter som synes godt utbredt, så må de nok bestilles. Alternativt kan du prøve en lett og fruktig rødvin så som Beaujolais siden vi er i Frankrike. Savoie har for øvrig også røde viner.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen