Noen ord om Undredal

Det hender at tilsynelatende fremskritt tar en noen uforståelige steg tilbake. Eller det som fører til fremskritt på ett område fører til en konsekvens på et annet. Slik er det dessverre av og til. Noen ganger nødvendig, andre ganger helt unødvendig.

I Undredal har de laget ost lenge. På gamlemåten, og i denne sammenheng vil det si av rå geitemelk. Det har vært naturlig, og slik har de gjort det. Så kommer framskrittet og framskrittet heter vei. Vi har før opplevd at straks det er blitt vei så har hele bydgesamfunn flyttet. Flyttebilen må jo ha noe å kjøre på. Det har ikke vært problemet her så vidt jeg vet, men om så var er det uansett ikke poenget mitt. Nei, straks det kom vei, så kom Mattilsynet på besøk.

Eller hva det het på den tid. Men ost av rå melk får man ikke lage. Vet ikke hvorfor. Men får det i hvert fall ikke. Det hadde de gjort lenge i Undredal, alle hadde overlevd og osten var god.

Så det var det. Nesten. Nå har jeg bare fått historien referert fra tredjeperson, og da muligens med alle sine feil og mangler. Ikke at tredjepersonen har gitt meg feil opplysninger, mer hva jeg hørte og hva jeg husker og tiden mellom da jeg hørte historien og nå når jeg skriver den. Vel, det var i går på Fromagerie vi småpratet over disken. Jeg handlet bursdagsgave på vei til bursdag, det var praktisk siden butikken lå på veien. Knudenost som jeg bl.a. skulle ha, var de utsolgt for, og det var jeg litt lei meg for, da. (Hadde de hatt Knudenost så hadde ikke jeg fått historien). Det ble fransk chèvre, Lingot St Nicolas, fantastisk fin chèvre med tydelig smak av timian. Så var det de norske alibiene, og det var da vi kom inn på Kvit Undredal og historien bak. Alltid fint med ost med en historie sa hun bak disken. Ja, hva er historien spurte selvsagt jeg. Forhåpentligvis i svært grove trekk sånn noenlunde riktig gjengitt.

Så kan vi som elsker upasteurisert ost bare takke EU for at det er blitt lov å lage det i Norge. Dette vet jeg ikke noe om, men antar at det er i hvert fall en av grunnene til at Undredal i dag fremdeles lager ost av rå geitemelk. Som de gjorde da de startet og i mange år.

..og så? Et stykke Kraftkar. Livet har sine ups and downs, så selv på en bursdag er det flott med litt blues. God norsk blues. Men pasteurisert.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen