Chèvre er, som det nok er mulig å gjennomskue, en av mine favorittoster. De kommer i slikt et mangfold. Det er veldig gode oster og så er de fleste av dem så små og søte der de kommer i alle mulige slag former, med tilhørende anekdoter.
Islam og vitenskapen
Vi har kanskje arabernes invasjon av Europa, da snakker vi i dette tilfellet om Iberia og det sørlige Frankrike, å takke for at vi har så mye god geitost. Om vi hadde funnet ut av det selv, blir bare spekulasjoner. Den nordlige grensen for arabernes utbreden i de tider var altså Loiredalen og der har vi den rikeste Chèvre-tradisjonen. Det var hovedarven de lot være igjen da de ble fordrevet litt ut på 700-tallet.
Så er det rett nok delte meninger om dette er sant eller ikke. Noen sier araberne aldri kom lenger nord en Tolouse, at det er hulemalerier av geiter mange andre steder, også lenger nord og fra mye tidligere tider. At romerne holdt geiter og ystet ost lenge før dette, osv. Imidlertid, og uten at det skal anføres som et motargument, er det lite tradisjon for ysting av Chèvre lenger nord en Loire.
Pouligny St Pierre
Fra kommunen og byen ved samme navn i departementet Indre, i Berry-provinsen ved naturparken La Brenne. Nå kommer jeg ikke næmere med mindre jeg oppgir koordinatene, og det synes jeg blir vel teknisk. Regner med du har plottet det inn på ditt indre kart. Ikke så grusomt lang fra Poitiers, en times tid vestover, som vel er den nærmeste byen av en viss størrelse som noen kan dra kjensel på, navnet da. Tours også kan hende, men det er nordover, ca 10 mil.
Når vi snakker om Loire, så er dette slett ikke langs elvebredden. Loire som begrep er videre enn som så.
Minst og eldst
Puligny St Pierre er den minste og den eldste AOP, (tidligere AOC). AOP siden 1972 og så produseres det bare en ca 280 tonn i året av osten. 55% av det er gårdsoster (fermier). Selvsagt upasteurisert. Og kun det.
Pyramideformet som du kan se av bildet.Inspirasjonen til formen er for øvrig det lokale kirketårnet. Der Valençay har fått kuttet av toppen, har ikke Pouligny St Pierre det. De er for øvrig begge fra Berry-provinsen. Nå var det på Valençay-slottet Napoleon overnattet, så det var den osten som fikk hans vrede over seg. En annen historie.
To varianter
Viktig å merke seg at denne osten kommer i to varianter. En som er lagret et par uker og en som er lagret rundt fem uker. Sistnevnte er mye fastere enn førstnevnte. Kan nok godt defineres som halvfast. Tykk ruglete skorpe som du bør skjære bort. Gir ingen glede å spise akkurat den.
Ellers er den mild, utrolig balansert i smaken, en ren fryd, og lang. Noen Chèvre som er lagret en stund har en tendens til å bli hakket for skarpe. Ikke denne. Nå er det slik at det er kun de beste av de beste som blir valgt ut til ekstra lagring. Da synes jeg du skal prøve det.
Den jeg har i hus nå er modnet av Mons og ble kjøpt på Fromagerie. Anbefales.
Å drikke til
Klassisk Sauvignon Blanc. Lokalt vil de gjerne drikke Reuilly, så da blir det aldri helt feil. Men det finnes det bare en av på Polet, Reuilly Les Pierre Plates 2010, attpåtil i bestillingsutvalget. Annen Loire-vin går imidlertid veldig bra også. Poully Fumé, Sancerre, men også Chablis.
Vel bekomme!