Ost og helse

I grunnen er jeg ikke opptatt av ost og helse i det hele tatt. Jeg synes ost er unsannsynlig godt. Altså ren livsnytelse. Men det skader jo ikke at ost har noen positive helsemessige effekter også. Opp gjennom historien er vel ikke ost vurdert som helsekost akkurat. Heller tvert imot. Da særlig på grunn av melkefettet.

Nå er ikke ost så fet som mange vil ha det til. Fettet skal nemlig oppgis i prosent av tørrstoffet. Så før du kan begynne å regne på hvor mye fett du virkelig får i deg når du spiser f.eks. 100 g ost så nytter det ikke å bare ta prosenten som står på etiketten. Du må trekke fra vannet, multiplisere fettprosenten med vekten av tørrstoffet, da ser du hvor mange gram fett du får i deg. Hvis det er viktig å finne ut da. Jeg synes ikke det.

Så er det jo en god kalsiumkilde. Trenger ikke å drikke så mye melk for kalsiumet sin del, kan like godt spise ost. Sunnere det.

Men det var nå så. Det er kommet noen forskningsrapporter som sier noe om ost og helse, og da positive helsegevinster. Den første er blåmuggost og det franske paradokset. Altså at franskmenn lever lenger enn mange, oss inkludert. Der har jo middelhavsdietten tradisjonelt vært forklaringen, og er det vel ennå. Og så blåmuggost. Er det ikke flott? Til og med britiske forskere som laserte akkurat den.

Så er det en rapport om at ost kan motvirke de negative effektene all brusdrikkingen har. Litt flåsete sagt, må du absolutt ha Cola så spis ost til. Ikke en kombinasjon jeg vil anbefale, men hvis det reduserer risikoen for både fedme og diabetes så er det flott. Kutt ut brusen og drikke heller et glass vin til, da får du i både pose og sekk.

Den siste av de rapportene jeg kjenner og som også har vært nevnt i det siste, selv om dette har vært kjent en stund, er at ost reduserer risikoen for hull i tennene. Ganske så fantastisk spør du meg. På ingen måte noen erstatter for tannpussen, det er nok et både og. Nå har tannpuss med mye mer enn hull i tennene å gjøre, det handler vel så mye om en ring av selvtillit. Hvis du ikke tok den, så er du for ung.

Men ost forhindrer altså hull i tennene. Noe å tenke på for dine barn. Mine spiser mye ost og har ennå ikke hatt hull i tennene; bare nevner det.

Da er det bare å spise ost da.

PS! Ovennevnte tar ikke mål av seg å være annet enn det er; en overfladisk bloggpost om positive effekter av ost.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen