Mimolette

Denne vet jeg selvsagt om, men har faktisk ikke smakt den, som jeg vet om i hvert fall. Grunnen kan selvsagt være at den er pasteurisert.

FDA

Grunnen til at Mimoulette dukket opp i mitt hode og til og med får plass her er at FDA, dette amerikanske trollet som heter Food and Drug Administration har sperret er parti Mimolette fordi det har små cheese mites på skorpen. Når jeg sier de er små, så er det det, vi snakker om mikroskopiske små ostemidd. Disse ligger på skorpen og er viktig for ostens modning. Normalt så blir de langt fleste børstet av underveis som en del av behandlingen under modningen, men noen blir alltids igjen uten at noen tar skade av det, enn si en hel befolkning.

FDA har vært ute med mikroskopet og funnet litt for mange på et halvt tonn stort parti. Det skal de ha amerikanerne, ingen fare er for liten. Så nå ligger denne osten og «modner» på et importlager i New Jersey, og der har den ligget ufrivillig siden mars i år. Nå er jo ikke et halvt tonn all verden, men problemet er at da stopper all import av Momolette opp. For det skal du være sikker på, at hvis noen importerer et nytt parti så kommer FDA til å stå klar med elektronmikroskop for å se om de, Gud forby, finner en midd eller to. Og det kommer de til å finne. Derfor er dette mer omfattende enn disse ostene som er sperret på lageret der borte.

Edamertype

Synd. Mimolette er altså en Edamer-type som lages i Lille-området helt nord i Frankrike. Derfor kalles den også Boule de Lille. Akkurat dette navnet har den fra modningskjellerne i Lille hvor den i hine hårde dager normalt ble modnet.

Importforbud

Nå er det delte oppfatninger om opprinnelsen, noen sier den alltid har vært tilvirket i Frankrike, og det kan for så vidt godt være, men franskmennen spiste mye Hollandsk ost i riktig gamle dager. For mye etter noens mening. Kan kjenne igjen den. Så på 1600-tallet forbød en viss fransk minister, Colbert het han for øvrig, all import av utenlandsk ost. Hakket verre faktisk enn vår nåværende matminister.

Mi-mou

Da er det rimelig å anta at Mimolette er fra 1600-tallet. Navnet Mimolette kommer av mi-mou og betyr for øvrig halvmyk. Og det er den, selv om den fastner til ved modning. Den blir også mer intens i fargen og går mot brunoransj etter et par år i kjelleren.

Franskmenn sier at osten er på størrelse med et spedbarnshode. Min erfaring er at det er et relativt begrep.

Så er det disse middene da. Du kan i hvert fall se tydelige spor etter dem på skorpen som er både hard, ruglete og hullete. Litt pimpesteinsaktig hvis du ser bort fra fargen.

Å drikke til

Rødvin går fint, en Bordeaux. Har sett anbefalt Banyuls også.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen