La Corse

Så er altså eventyret i gang, for hundrende gang. Og i den anledning så sørget arrangørene for at de siste departementene eller hva det er ble innlemmet slik at nå er det ingen utestående igjen som ikke har hatt Tour de France innom.

Og dramatikk ble det på så mange måter. De oppholder seg fremdeles på øya, Île de Beauté, skjønnhetens øy. Vi snakker selvsagt om Korsika. Må bare innrømme at til tross for mange turer til Frankrike så har jeg aldri vært der. Jeg synes det er fint å ha noe til gode også, så det får komme.

Men et bestemt folkeslag er korsikanerne utvilsomt og Frankrikes første forsøk på å innlemme øya i riket ble veldig mislykket. De av dere som fulgte med på touren i går fikk høre om det, så jeg skal ikke gjenta det. I dag er øya fransk, om enn kanskje slett ikke i alle korsikaneres hjerter.

Dagens etappe går fra Bastia på nordøstkysten til Ajaccio på sørvestkysten, altså over den ganske så fjellendte øya.

Bortsett fra at det er morsomt å se på Tour de France så er jeg opptatt av hva slags oster som tilvirkes på veien. Og ostemessig er det østkysten og fjellene som er mest interessant. Ellers har Korsika mye god mat, samt drikke også etter hvert. Urter, dufter og smaker. Kastanjer også.

Sauemelksoster og sauemelksoster

A Filetta - korsikansk sauemelksost
A Filetta – korsikansk sauemelksost
Har tidligere skrevet om A Filetta, en sauemelksost dekorert med et bregneblad. Og pasteurisert. Kommer fra østkysten litt sør for Bastia. Til tider tilgjengelig i Norge. A Filetta er for øvrig et merke for en produsent. Er du på øya, se etter tilsvarende upasteuriserte; au lait cru. Kodeordet for sauemelksoster er for øvrig Brebis. Betyr søye, en hunnsau som har båret lam og dermed gir melk.

Ellers er det et par andre oster, Pecorino-aktige; Brin d’Amour som er dekket med chilli og pepper og Tomme Corse som er mer rett ut Pecorino-aktig eller lik de faste sauemelksostene fra Pyrinéene. Ut over det; mange, mange små lokale oster, de aller fleste av sauemelk, men også noen geitemelksoster. Gårds- og håndverkoster og upasteuriserte. Jeg skal ikke si at det ikke tilvirkes kumelksoster på Korsika, for det kan godt hende at det gjøres, men noe markant innslag i den korsikanske ostefloraen representerer de ikke.

Megasært

Som de fleste andre områder som driver med ost så har også Korsika sine særegenheter. Her heter den Pâte de Fromage. Altså ostemasse. Først ystes ost som deretter blir modnet. Så blir det malt opp og lagt i beholder for å bli modnet på nytt. Blir den i tillegg angrepet av ostemidden Ciron så er lykken komplett.

Skal du til Korsika på ferie, så er de verdt å se etter som en kuriositet, men vær forberedt på at her dufter og smaker det intenst. Faktisk så kraftig at det er helt OK om du bakker ut. Men da finnes det mange andre oster du kan kose deg med.
Til denne særegne ostemassen drikker du Marc de Corse, bare for å gjøre opplevelsen komplett. Blir en slags rite of passage det, uten å gå noe nærmere inn på fra og til hva. Det blir veldig individuelt.

Å drikke til

På Korsika drikker du korsikansk vin. Mange av disse faste sauemelksostene går utmerket til de lokale røde vinene, mens de mykere både av sau- og geitemelk passer fint til de tørre og friske hvite vinene.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen