Siden jeg har vært i litt brødfokus i det siste, og erkjenner at det er noe av det beste jeg vet, men som jeg helst ikke bør spise så mye av dersom jeg vil at kroppen min skal være i godlage, må jeg dele en oppskrift jeg fikk på Twitter her i forrige uke.
Vet ikke om du leser bloggen Raus mat, jeg gjør det. Verd å lese. Det var imidlertid ikke der oppskriften dukket opp for min del.
Brød
Foranledningen var vel min bloggpost om brød forleden, og en diskusjon på Twitter i etterkant, der hun foreslo at jeg skule prøve Paleo-brød. Ikke visste jeg hva Paleo-brød eller Paleodietten var, men det spilte for så vidt ikke så stor rolle, jeg tar for gitt at folk vil meg vel. Men det er altså den vesentlig mer kjente Steinalderdietten. I tilfelle du som meg ikke visste at det var det samme. Dog burde jeg ha visst at paleolittisk tid har med (tidlig) steinalderen å gjøre.
Så dette er et brød bestående av nøtter, frø, egg, litt olje og en klype salt. Hele oppskriften kan du lese her: Paleo-brød
Dyre ingredienser, men drøyt
Var litt skeptisk, skjønt jeg forstår ikke helt hvorfor. Og med base i Oslo er det kanskje det dyreste brødet jeg har bakt noen gang. Greit å bo i Brussel tenkte jeg der du slipper å betale om trent en krone per nøtt. Nå er brødet ganske så drøyt, så det er ikke sikkert at prisen slik sett er så høy likevel. Tross alt det som teller.
Gikk i butikken og handlet det jeg manglet, med unntak av gresskarkjerneolje som jeg ikke har funnet ennå. Ikke at jeg har gjort de store forsøkene heller, foreløpig. Jeg brukte rapsolje for anledningen.
Litt menneskeskapte komplikasjoner ble det fordi jeg av en eller annen grunn satt ovnen på feil temperatur, så da den tilmålte timen var gått og jeg oppdaget fadesen, var det på ingen måte ferdig stekt. Slikt lar seg imidlertid fikse.
Omelett??
Med såpass mye egg i tenkte jeg dette ville bli mer som en omelett enn et brød. Men der tok jeg feil.
Og smaken er fantastisk. Min første skive var faktisk med smør fra Avdem og jordbærsyltetøy. I dag tidlig har jeg kost med meg kaffe og paleo-brød med Mor Åse. Yum!
Er ikke bare jeg i familien som syntes dette var storartet spise, så det spørs hvor langlivet brødet blir. Har mer av alle ingrediensene jeg, så det er bare å bake.
Så enkelt at dette kan selv…
Og det flotteste, nest etter selve brødet, er at det er så enkelt å lage. En bakebolle, en vekt og en brødform er alt du trenger. Bland sammen, rør om så det blir godt blandet. Hell over i brødformen; inn i ovnen på 160 grader i en time. Ferdig bakt. Stilig.
Jeg foreslår bakepapir
Jeg slet litt med å få det ferdige brødet ut av formen til tross for at den var både slipp lett og smurt, så neste gang kler jeg brødformen med bakepapir. Tips fra en mann.
Bare å sette i gang så har du nystekt brød til lunsj i dag. Slik skal det være.
Å drikke til
Her passer det best med en kopp te eller kaffe. Skal det være vin, så må osten nesten få styre det.
PS! I tilfellet du er der; veldig sunt brød, men også kaloririkt.