Brød

Jeg er veldig glad i brød. Ferskt brød med sprø skorpe. Eller dansk rugbrød. For ikke å snakke om et rykende ferskt Kartolipuri kjøpt direkte ut av et kjellervindu å gaten i Tbilisi. En halv Lari kostet det i sin tid. Er nok dyrere nå.
SONY DSC

Brød er min favoritt til ost. Noen bruker kjeks med varierende grad av salt. Jeg vil ha brød. Et av mine favorittmatminner er da også en lunsj bestående av en fersk baguette med perfekt moden Brie. Kun det. Pluss et glass øl, pression. I Frankrike selvsagt.

Og så vin. Ost, brød og vin. En slags gastronomisk treenighet, som løfter alle tre opp i en høyere enhet. Så enkelt, og så stort. Ikke et vondt ord sagt om verken Salinas eller Cream Crackers, men å løfte noen som helst opp i en høyere enhet greier de ikke. Langt derifra. Da må det brød til.

Men ikke hva slags brød som helst. Til modne myke oster enten det er hvitmugg eller rødkitt så passer en baguett best. Den må være luftg og fersk med sprø skorpe.

Landbrød passer til fjelloster og halvfaste oster ellers. Fermier selvsagt. Alltid det. Landbrød er godt å legge på grillen med noe god Chèvre oppå.

Dansk rugbrød er flott med godt smør og en lett stinkende halvfast ost à la Havarti, Gammel Ole, Tilsiter eller noe. Men her funker det i tillegg både med sild og god leverpostei!

Men, alas, min store «sorg» er at jeg helst ikke skal spise brød. Jeg blir dårlig. Ikke noe kritisk, ingen ambulanse eller antihistamin, men jeg reagerer merkbart. Så jeg holder meg unna i det daglige. Jeg elsker godt brød med smør og en halvfast ost med litt sting i. Eller en Brie som ovenfor. Så jeg spiser det likevel, innimellom. Bare må det.

Dersom jeg også kan få en Croissant med smør(!) og jordbærsyltetøy med kaffe eller te til en og annen lørdag, Scones i ny og ne med te (jeg har tross alt studert i Storbritannia), samt jordbærbløtekake på bursdagen min og en gang i løpet av den norske jordbærsesongen, så er jeg i grunnen ganske godt fornøyd. Så tar jeg den julingen som dette måtte gi meg. Sånn er det.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen